興趣嗜好

跳至

首頁
12345...54

尾頁

水晶宮

實情依家我係織緊冷頸巾,都係高低針咁織,但啱啱織咗自己嗰條好肉酸,我諗係我力度唔好既問題,搞到兩邊個邊D冷鬆哂出黎又殘...依家織緊我老公嗰條,我唔扭麻花(之前我嗰條我試扭麻花),淨係織羅紋,又好似都仲OK無wea度...但真係織得好慢,無人地織得咁快,同埋又真係無咩花款織咁,唔知係咪高低針既問題...

噚日我行過太子聯合廣場三樓嗰間冷舖,嗰度有開班教人織野,二百蚊四堂,每堂個半鐘,好似好抵咁,但唔知教得好唔好,亦唔知好似我呢D半桶水既入去學,佢地會教D乜野...有無人去過呢間冷舖上堂?教得好唔好架?

同埋依家我都都上youtube上網站自學,我仲响FB度自己開咗個group係for織冷衫冷頸巾架~~~^^如果賞面又有興趣入黎吹水,可以PM我.(始終唔太想咁公開嘛....FB始終都比較多私人野既.)

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

原帖由 shirley73a 於 09-12-7 01:01 發表
我織頸巾就叻..但織冷衫就超水皮..最叻織, 但唔多識聯針..因我係分開一幅幅咁織架.如前後幅..兩邊袖等...次次收針都收得唔多靚..激c...唉~睇怕我都係要出去學幾堂先得喇..

不過而家又冇時間..因要湊住個細..行唔開. ...

係啦,我都想學下織冷衫冷帽斗蓬嗰D,,,不過家下連織條長方形(頸巾==")我都織到成PAT野咁,睇黎都要練耐D武功至好諗睇二樣....不過我早兩日已經學玩鈎針,原來係幾易同幾好玩架~~~~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我想織冷衫比阿仔, 而家响旺角編織世界度學緊, $200/10堂, 每堂2小時(鈎織班則為$280/10堂), 不過一定要响嗰度買冷, 冷針和圖就可以自備. 好唔好就見仁見智, 因為導師唔係坐定定响你隔離睇實你嗰種, 佢哋會行出行入做其他嘢or教其他學員.

呢度係跟圖學個款, 我唔知出面d冷舖係唔係咁教, 定係由低學起咩花款都會教. 所以我建議唔好單睇學費/堂數/時間而選擇, 最好問清楚上堂模式/教學方法係唔係啱自己.

我係全職湊仔婆, 仲陀緊第二個b, 無業亦冇同呢間舖有咩利益關係, 純粹用家分享. 如果唔可以開名, 請版主通知我或直接幫我刪除舖名, 但唔好刪除我個a/c, 冇得上bk我會.

珍珠宮

另外, 呢個網站有教自學織冷帽同一D簡單款:
http://knittingclub.yokolab.com/elesson/e-hat1.html

水晶宮

原帖由 方麗娟 於 09-12-7 02:11 發表
我想織冷衫比阿仔, 而家响旺角編織世界度學緊, $200/10堂, 每堂2小時(鈎織班則為$280/10堂), 不過一定要响嗰度買冷, 冷針和圖就可以自備. 好唔好就見仁見智, 因為導師唔係坐定定响你隔離睇實你嗰種, 佢哋會行出行入 ...

間舖响邊架?旺角近我噃~~~如果有埋鈎織班,我都諗住會去報.嗰度D冷貴唔貴架?

恭喜哂~~~咁你依家有無織定D冷衫冷帽俾細B?

水晶宮

原帖由 方麗娟 於 09-12-7 02:15 發表
另外, 呢個網站有教自學織冷帽同一D簡單款:
http://knittingclub.yokolab.com/elesson/e-hat1.html

呢個網我都有睇開,不過始終睇網上嗰D我又睇唔到力度問題(唔知我係太鬆定太緊),所以至心思思諗下好無出面報堂學咋.

水晶宮

或者我都俾番我織嗰D核突野既相俾大家過目啦...

呢條係我啱啱織好嗰條(for 自己)

呢條今日開始織俾老公既:

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我就細個果陣跟我丫ma學過下織同鈎..
所以而家我要織野都可以睇書學..
之前陀住丫b果陣都織左件背心仔比佢..
不過都係最衰以前丫ma開班果陣自己唔坐落去學..
如果唔係而家可能織得靚好多
ps:果陣因為個仔未出世..搵個公仔做model

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

珍珠宮

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-7 02:20 發表

間舖响邊架?旺角近我噃~~~如果有埋鈎織班,我都諗住會去報.嗰度D冷貴唔貴架?

恭喜哂~~~咁你依家有無織定D冷衫冷帽俾細B?

多謝

編織世界:
http://www.knitting.com.hk/home.htm

重申一次, 我唔係賣廣告, 只因為我唔想pm來pm去, 陣間又引咗好多人好奇心仲煩, 不如就此公開. 其實上網都search到.

我織比大仔咋, 佢而家2歲可以著住我溫暖牌比人睇, 問佢靚唔靚佢又一定會話靚靚(如果真係唔靚佢唔會講「唔靚」, 只會唔出聲扮聽唔到), 所以我相信織比佢著, 我會有好大滿足感

珍珠宮

原帖由 sophialing 於 09-12-7 02:47 發表
如果唔係而家可能織得靚好多 http://photos-a.a ...

咁細件好得意呀~ 你阿b係唔係冬天出世? 唔驚佢嘔奶嘔落件靚衫度咩?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 方麗娟 於 09-12-7 03:17 發表

咁細件好得意呀~ 你阿b係唔係冬天出世? 唔驚佢嘔奶嘔落件靚衫度咩?

佢係10月頭出世囉..
不過尼件衫仔而家2個月著都長丫..
我丫b係人奶b..而家大個左就少左嘔奶..
未滿月果陣都唔係成日嘔

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

水晶宮

原帖由 sophialing 於 09-12-7 02:47 發表
如果唔係而家可能織得靚好多 http://photos-a.a ...

您織得好靚呀~~~!!!睇番自己織嗰堆核突野真係自愧不如...睇黎我真係要出去上番幾堂練下功先...

嗰時我仔出世,我同老公有幾個朋友都即刻織咗D冷帽冷衫俾我仔架~~~其中仲有個係男仔FD黎,佢織得都好靚架~~~嗰下我都估唔到有男仔都鐘意織野.

水晶宮

原帖由 方麗娟 於 09-12-7 03:14 發表

多謝

編織世界:
http://www.knitting.com.hk/home.htm

重申一次, 我唔係賣廣告, 只因為我唔想pm來pm去, 陣間又引咗好多人好奇心仲煩, 不如就此公開. 其實上網都search到.

我織比大仔咋, 佢而家2歲可 ...

thx thx ~~~等我上網八卦下先,趁呢個月我唔駛上日文堂,我都可以報下呢D班學織野~~~

我仔可能見我呢個肥媽成日咩都學D,所以佢都慣哂LU...我仔之前一聽到我要學日文,佢即刻潤我話:"媽咪你做完種花專家(我之前沉迷種花)、做完畫畫專家(我之前學過時裝設計)、做完養貓專家(我家五隻貓都係我打理),依家你又做日文專家呀~~~?" 呢次我見天氣凍凍地話織冷頸巾俾佢,佢都無太大感覺,淨係落order話要條紫色頸巾咋!不過話時話用咩冷至唔拮肉呢?我仔試戴我嗰條頸巾,已經係純羊毛,但我仔都話有少少拮拮地痕痕地...定係用BB冷至會唔痕呢?但BB冷又似乎貴咗D噃...尤其我咁新手,好似唔太適合買咁貴冷住...定係買全尼龍嗰D平冷反而唔痕呢?

侯爵府

BK Milk勳章

我依家買冷間有得教, 買$200以上可以教你織, 不過限期半年, 間shop 向杏花新城

大宅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 09-12-7 06:41 發表

thx thx ~~~等我上網八卦下先,趁呢個月我唔駛上日文堂,我都可以報下呢D班學織野~~~

我仔可能見我呢個肥媽成日咩都學D,所以佢都慣哂LU...我仔之前一聽到我要學日文,佢即刻潤我話:"媽咪你做完種花專家(我之前沉迷種 ...

hi 仔仔媽咪
妳真係好好學呀,妳這樣可以令呀囝更加好學架~~
我自己就無出去學織,只係買d教織衫的書返來自學的,
其實如果識織基本高低針織織下就會靚架啦!!
而妳話想織比囝囝可以買d平少少的bb冷,我之前買$1x一個如果織頸巾2個都可以,都唔係好貴,妳可以試下.
fb到我pm個e貓比妳,妳add我啦,thanks

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我而家都係出學緊織冷衫俾bb....
之前織左好多年頸巾...但冷衫就未織過....
我覺得開夾位好難呀....
所以係自學唔到.....
同埋我又唔識睇圖.....
其實如果搵到人教睇圖的話....
就可以自己學....
睇到你地d post...都覺得我去個間都幾貴.....佢收$150學費教織1件....

水晶宮

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 09-12-7 08:03 發表

hi 仔仔媽咪
妳真係好好學呀,妳這樣可以令呀囝更加好學架~~
我自己就無出去學織,只係買d教織衫的書返來自學的,
其實如果識織基本高低針織織下就會靚架啦!!
而妳話想織比囝囝可以買d平少少的bb冷,我之前買$1x一個如 ...

十蚊咁平?我去太子洗衣街嗰間見到成五十幾六十蚊一舊,個老細猛話呢隻冷一定唔會拮肉,我見實在太貴,所以都係買卅幾蚊舊既冷咋,但我仔都係話拮肉...所以咪諗住買過第二隻冷俾佢囉.

FB嗰度我invite咗您喇~~~^^你又可以順便ADD埋我架.

水晶宮

原帖由 AikiAiki 於 09-12-7 08:58 發表
我而家都係出學緊織冷衫俾bb....
之前織左好多年頸巾...但冷衫就未織過....
我覺得開夾位好難呀....
所以係自學唔到.....
同埋我又唔識睇圖.....
其實如果搵到人教睇圖的話....
就可以自己學....
睇到你地d post... ...

咁又真係貴咗D噃...我朋友話查實只要識得睇圖,冷衫唔難織架,不過我諗我依家都係練番好對手先,織多幾條頸巾,至諗學織冷衫...^^費時咁快打擊咗我自信先啦...嘻嘻!

大宅

唔係0丫..織得幾靚呀. 我都係自學+細個有長輩教下咁. 織得慢都唔緊要啦. 織野都係為興趣0者~ 加油呀!!

我都有織開野比個女同朋友. 得閒交流下0丫~

0向嬰兒用品果邊有個 thread 係講織野0架. 果度仲有得0向日本度訂冷, 都幾平0架. 質地又好. 你 可以去睇下!!

首頁
12345...54

尾頁

跳至