婦女醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

尿道炎!!

今晚尿道炎又嚟喇,已經超過半年冇嚟,成晚感覺好急尿瞓唔到覺,終於凌晨3時幾忍唔住去咗睇通宵門診,食咗藥要等冇再急尿先有覺好瞓,好慘!!!

1.想問尿道炎同陰道炎有セ唔同病徵,因見有–topic bk sister 講的徵狀都好相似,因我未試過有陰道炎.(touchwood!! touchwood!!)
2.如果懐孕其間有這2種病點算?因我下個月計劃懐孕,請解答. Thanks!!!!!!!!!!!!!

別墅

Re: 尿道炎!!

如果係陰道炎既話,果度會又痕又紅又有白色好杰既野流出黎;尿道炎我就未試過,不過我朋友試過話會柯d橙色既尿出黎,同埋有少少痛喎。

要預防兩者,最緊要係注意衛生同埋唔好成日著d好緊身既褲呀咁...........不過聽我個朋友講,飲紅莓汁會有助預防尿道炎既。

公爵府

畀面勳章

我之前試過尿道炎,不過個時未有bb,睇醫生醫生會開d抗生素,食左就會屙橙色尿,要食哂成個療程,醫生話女性好易會有尿道炎,小完便之後要記得向後抺,如果向前抺就好易抺左d細菌去前面,咁就好易發炎架啦~~

如果有左bb而有尿道炎,咁就一定要睇醫生,醫生會幫你架啦~~

大宅

尿道炎同陰道炎會有d關係, 因為兩個地方太近, 容易感染. 如果一年裡有幾次病發,就要試下種菌.如果有腰痛就可能膀胱都有事. 每次一定要食曬D抗生素.因為D菌會好易復發. 身體差D時會容易感染.最好預防一下:
多飲水
事後要去尿尿
不要常用女性清潔劑清洗
飲乳酪或CRANBERRY JUICE
仲有唔好食魚生(中e講ka), 我以前成日都會病發. 呢d\係我經驗之談.
大咗肚都會有機會,因為分秘多咗, 不過e生會同你check住冇問題ka.

別墅

hi
其實係咁, 有一年我到美國旅行,我突然有了尿道炎,很痛,尿是紅色,就走去看doctor, 然後去佩藥,近住,我一直到現在仍留住d藥名,去藥房佩,有事我立刻食,好似朱古力色的是麻痺下陰,令佢唔痛當小便時,而白色是阬生素,要食7天,不過,食完之後,比較肚餓. doctor 叫私事完後飲多d水.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

尿道焱很易返發的(當身體弱O個陣/夜晚懶去小便(忍)/有一排小飲水)都好易返番的,所以曾經患過尿道炎O既人都要小心注意~~~

子爵府

係呀,我都聽過話飲紅霉汁可預防尿道炎
]

大宅

唔好再去藥房配藥la, 我以前都係咁,但仲容易番發, 因為d菌會越來越惡,要根治才有用. 再食同一隻藥,佢會冇反應ka

別墅

我自己試過一次尿道炎, 睇醫生時佢話過, 如果同老公做完唔清潔嘅話係最容易有, 佢提議每次完事後都最好用清水洗吓自己嘅下面, 就算太懶唔用水洗, 都要去一次小便, 冲走咁d 細菌, 等佢哋唔會爬番上陰道或尿道!!

別墅

我個朋友成日都尿道炎, 最近呢年仲幾乎每個月發一次, 琴日佢去睇醫生, 個醫生話如果有咁經常性既番發, 又唔係因為唔乾淨既話, 或者有可能係果度入面D器官有問題, 所以成日導致發炎, 個醫生已經寫左紙比我個朋友去照下喇.

各位姊妹如果唔係因為衛生既問題而經常番發, 可能都要考慮一下去照一照喇!

保重!

大宅

I'd 尿道炎 in the last two yr. oh, i must try to drink cranberry juice.
muihsu 寫道:
係呀,我都聽過話飲紅霉汁可預防尿道炎

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

數年前患過尿道炎,從未返發。

心得:一日8杯水,不忍尿,急就上廁所。

別墅

已經問左我個朋友, 佢話個醫生話如果成日無緣無故番發, 就要試下去照下個膀胱!

複式洋房

紅霉汁可預防尿道炎, 護士都係咁講. 初初有尿道炎, 我唔知道係什麼事, 去小便痛到不得了, 不停想去toilet, 後來終於去左急症室睇,醫生話係尿道炎. 食藥後以為冇事, 點知原來d細菌上左個腎到發炎,結果往了一個星期醫院. 所以大家如果有尿道炎, 記住去睇醫生! 可以好大件事架 :wink:

男爵府

請問如果需要照膀胱? 係要用x-ray? or 超聲波就睇到有咩問題 ?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

amyamylui,

我經常都尿道炎返發,見到你咁寫,令到我好驚,我想問問你點知有d細菌上左個腎到發炎,有咩

複式洋房

agree!
我以前每3個月翻發一次尿道炎, 之後有次醫生話行房後一定要去一次小便, 同時冲洗下面, 自此以後, 我幾年來都無再發過.

Lillis 寫道:
我自己試過一次尿道炎, 睇醫生時佢話過, 如果同老公做完唔清潔嘅話係最容易有, 佢提議每次完事後都最好用清水洗吓自己嘅下面, 就算太懶唔用水洗, 都要去一次小便, 冲走咁d 細菌, 等佢哋唔會爬番上陰道或尿道!!

禁止訪問

民房

想問應該睇普通科醫生, 定專科醫生?

大宅

尋日開始有少少痛,我有一排無試過架喇!一"lai"野我就飲好多水,去咗睇e生,e生叫我打針我唔制,夜晚番到屋企可能飲水多見無乜事咪無食藥law,點知今早起身有嚟過仲疴少少血咁,我從來未試過疴血架!死啦。。。。聽日仲要出trip添呀??!!!! :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

首頁
12345...6

尾頁

跳至