跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

嘩... 超級名校, 勁呀!

因為我聽到關於小時候嘅comment, 都係讚佢嘅n班, 又唔覺有mama講佢哋嘅k1-k3班...
同埋我係今年荷x出嘅天書搵唔到小時候嘅資料, 唔通佢脫離咗kg行列, 集中晒啲資源係佢哋嘅n班

原帖由 winwin815 於 09-12-15 01:44 發表
無呀, 我呢對老師夫婦, 男既現已成為沙田一間近年有名中學既校長, 當時仲係英文老師既太太, 當然唔會以沙田區學校為目標啦, 所以佢大個兩位囡囡, 之後轉左去st. cat, 仔仔就因為自少講英文, 就去左基督堂讀, 不過佢 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

小小分享

我孩子現在小時候讀N1.

但我應不會讓她在小時候升K1, 怎麽說呢...我必須說明, 所有老師都很有愛心耐性照顧很好...作為N1這方便很滿意, 但我感到它不是我杯茶(for K1)的是:

1. 仍然是當初的感覺:學校太小了!面積小,
規模也太小感覺很家庭式,K1以上人數很少, 好像只10個8個(不知準數,或不止此數,反正不重要,這是我的感覺, 冷清清似的)照顧當然較佳。但這樣過3, 我覺得孩子失去應有的經驗: 例如: 一班同學的團隊概念/秩序和學習氣氛。眼界或會短狹。

2. 老師/校長太親切,(她們都是很良善的人) 和家長熟諗, 但正是這樣, 我見過老師挨着門框,輕鬆和家長傾小朋友的事。我又親聽家長同校長在門外的對話, 家長:「喂, 你老公….」。可能校長不介意, 但我覺得形象太街坊不專業。

整體感覺就是:

N1我著重照顧和自理, 培養上學興趣: 小時候很好。

K1起我著重學習氣氛,孩子能融入團體。還有校園配套,師資和課程銜接小學。小時候,我要考慮。

原帖由 brendabb 於 09-12-16 00:27 發表

因為我聽到關於小時候嘅comment, 都係讚佢嘅n班, 又唔覺有mama講佢哋嘅k1-k3班...
同埋我係今年荷x出嘅天書搵唔到小時候嘅資料, 唔通佢脫離咗kg行列, 集中晒啲資源 ...

大宅

原帖由 agugi 於 09-12-16 11:23 發表
我孩子現在小時候讀N1.

但我應不會讓她在小時候升K1, 怎麽說呢...我必須說明, 所有老師都很有愛心耐性照顧很好...作為N1這方便很滿意, 但我感到它不是我杯茶(for K1)的是:

1. 仍然是當初的感覺:學校太小了!面積 ...

我想知N班老師對幾多個學生, 每月學費多少, 一年收幾多個月學費及有冇其他雜費等呢?
N班係未開始有reading class?

大宅

原帖由 brendabb 於 09-12-16 00:27 發表

同埋我係今年荷x出嘅天書搵唔到小時候嘅資料, 唔通佢脫離咗kg行列, 集中晒啲資源 ...

我都係睇BK先知道有這間學校! 住咗沙田咁耐都冇聽過!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

原帖由 joeywongmy 於 09-12-16 14:49 發表
想問呢間學校入N班難唔難呢?
我上過佢地個網話要親身去報名/郵寄索取表格
同埋個網都幾……簡單(無乜資料睇到)

直接去city one blk 10 填form, 要付$15 報名~~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

別墅

2年前n班家長:
沒有上k1是不收學劵,現時還有同學在讀k2,在職媽媽又沒有工人都最緊要近,所以繼續升k班。現時好像不多過10人。
n班小朋友,最需要的是上學開心,感受到 love,為以後上學做準備。小時候一定做到,嘉德麗無法做到。當年都因此沒有去嘉德麗。近日,與新轉校的家長分享,得知她囝囝比較頑皮,由n班至k1都覺得校方沒愛心及耐心教導,最後決定轉校。我也認為小朋友頑皮是要細心教而不是罰。
派位是靠分和政府派的,派得不好才靠學校的推薦信來補救去扣門。

大宅

原帖由 96250790 於 09-12-17 12:14 發表
2年前n班家長:
沒有上k1是不收學劵,現時還有同學在讀k2,在職媽媽又沒有工人都最緊要近,所以繼續升k班。現時好像不多過10人。
n班小朋友,最需要的是上學開心,感受到 love,為以後上學做準備。小時候一定做到,嘉德麗無法做到。
...

嘉德麗真係咁差嗎?

別墅

原帖由 Bear@MAMA 於 09-12-17 12:20 發表

嘉德麗真係咁差嗎?

小朋友定及會讀書應ok,但如是頑皮應不合適了。

大宅

原帖由 96250790 於 09-12-17 12:22 發表

小朋友定及會讀書應ok,但如是頑皮應不合適了。

我個小朋友就係唔多定及比較大脾氣, 帶佢上Playgroup好多時扭住要走, 所以我宜家都放棄咗帶佢上, 出年等佢大啲再上N班, 聽你的意見後, 我應該選擇小時候嗎?

大宅

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

我小朋友現在係嘉德麗讀緊n班,但仍心大心細比唔比佢繼續升K1,因n1的老師比我感覺上一般。請問各mami的意見:1.真埋浸信會(已收am class) 2.吳多泰 (已收pm class) 3.樂基 (等通知),本人比較喜歡am class,但又不知怎樣選擇,所以想問問各mami意見,萬分感激!!

別墅

好媽媽勳章

吓, 乜嘉德麗咁差ga... 我仲幫亞b留咗k1位 (推咗愉翠合一堂), 咁點算呀:-(

原帖由 96250790 於 09-12-17 12:14 發表
2年前n班家長:
n班小朋友,最需要的是上學開心,感受到 love,為以後上學做準備。小時候一定做到,嘉德麗無法做到。 ...

大宅

原帖由 toys 於 09-12-17 14:54 發表
我小朋友現在係嘉德麗讀緊n班,但仍心大心細比唔比佢繼續升K1,因n1的老師比我感覺上一般。請問各mami的意見:1.真埋浸信會(已收am class) 2.吳多泰 (已收pm class) 3.樂基 (等通知),本人比較喜歡am class,但又不知怎樣選擇, ...

嘉德麗既老師點一般法呀!

男爵府

我兩個小朋友現在都去左去小時候讀k1&k2,他們很開心呢???佢地話老師好好,同好多野玩喎,小朋友就好真既,說話都係發自內心...
所以我都會一路讀上去,而課程他們都好豐富,小朋友有興趣,肯學反而仲好,愉快地學習..

因為他們老師吾多,所以收生亦吾會多,加上校舍細,所以見到老師都好忙~~~~而且流失量都很少!!!
校監校長當然好啦,好nice!!!只是冇學卷學費會貴一點

洋房

純綷個人感受, 嘉德麗老師比我既感覺愛心不大, interview時連好簡單既graffie都唔識讀, 校長都係似c9揾兩餐既姿態, 我比得成$3xxx 1個月, 環境/設施十分殘舊, 廁所兼有漏水情況... 完全不值呢個學費。

捷豬2008年2月1日出世,重3.39kg,係媽咪心肝寶貝!

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 my1215sui 於 2010/5/13 14:30 發表
我兩個小朋友現在都去左去小時候讀k1&k2,他們很開心呢???佢地話老師好好,同好多野玩喎,小朋友就好真既,說話都係發自內心...
所以我都會一路讀上去,而課程他們都好豐富,小朋友有興趣,肯學反而仲好,愉快地學習..

因為 ...

你好,想問問 k1學費要多少 ?是全日 / 半日 ??
謝謝.
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

禁止訪問

子爵府

我個仔在嘉德麗讀緊K1,由N1開始讀,曾經都猶豫好唔好同佢轉校,於是報過沙田嘅真理浸信會大部分幼稚園,救世軍、馬鞍山靈糧...大部分都收咗阿仔,但我最後都冇要阿仔轉校。因為我覺得嘉德麗程度較好,阿仔在各方面亦有進步。

選乜嘢學校真係同個家長對教育嘅信念有好大關係。個人不太BUY 所謂嘅「愉快學習」,所以選咗較重學術嘅學校。至於D老師係咪咁冇愛心,又不見得。

男爵府

原帖由 Sweet@family 於 10-5-13 22:42 發表

你好,想問問 k1學費要多少 ?是全日 / 半日 ??
謝謝.

全日$4520,半日$2300左右....
有上下午班

冇錯,真係睇下你預吾預到好既老師.....
最緊要都係小朋友讀得開心,老師有愛心

首頁

尾頁

跳至