跳至

首頁

尾頁

大宅

試過切一少少蘋果出黎,用匙更刨左少少蓉出黎比BB試,可能甜甜地,佢係咁lam,但就唔識''趙''同吞,最後都跌返出黎,跟住淨係不d汁比佢lam,佢好鍾意,不過可能佢胃仔一直只係消化奶,唔習慣其他野,lam完無耐嘔返出黎>.<不過都會比佢再試

人地話唔好比糊仔,因為同奶粉無分別,都係咁熱氣,我媽咪教我無少少好稀既粥仔,加少少紅蘿蔔蓉或菜蓉,有少少鮮甜味會易餵d,有無人已經試左呀?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我try左糊仔,apple蓉
冇問題
食得幾好喎

複式洋房

未呀, 我想等足六個月先

大宅

回覆 1# hilarychan 的文章

未, 但試過切一少角生果 (APPLE & 梨)比佢自己吮 , 吮都好HAPPY , 又有用匙仔餵D水比佢飲,就飲得好好 , 應該下個月會開始比少少糊仔& 粥仔佢試下

男爵府

試左啦, 而家日日兩匙(bb用離乳的匙)apple容, 晚上兩湯匙好稀的糊仔, bb好like糊仔,而家會捉住我隻手搶食

大宅

原帖由 mrsegg 於 09-12-8 23:22 發表
試過切一少少蘋果出黎,用匙更刨左少少蓉出黎比BB試,可能甜甜地,佢係咁lam,但就唔識''趙''同吞,最後都跌返出黎,跟住淨係不d汁比佢lam,佢好鍾意,不過可能佢胃仔一直只係消化奶,唔習慣其他野,lam完無耐嘔返出黎>. ...

My son eat 糊仔 4 days ago la.

大宅

原帖由 sinpop 於 09-12-10 10:30 發表
試左啦, 而家日日兩匙(bb用離乳的匙)apple容, 晚上兩湯匙好稀的糊仔, bb好like糊仔,而家會捉住我隻手搶食

Only 4 to 5 months, how come he can catch your hand ar. My son cannot do that.

大宅

我有幾十包能恩糊仔,但唔敢比佢食,怕熱氣,或者都可以比少少佢試吓

男爵府

4-5個月未識捉住手? 但阿囡(而家5個月)好早已經係咁捉住人啦喎,不過緊係唔好似大人咁拉實,而係每次見到支匙就快到口,就會伸手提住我隻手指拉埋去咁,以前佢有時飲奶都會自己掂住個樽飲,唔想飲時,識得用手推開我....我以為係本能反應咋,反而佢唔多識反身或者伸手要抱抱

原帖由 hokerryfan 於 09-12-10 16:27 發表

Only 4 to 5 months, how come he can catch your hand ar. My son cannot do that.

別墅

原帖由 sinpop 於 09-12-11 00:11 發表
4-5個月未識捉住手? 但阿囡(而家5個月)好早已經係咁捉住人啦喎,不過緊係唔好似大人咁拉實,而係每次見到支匙就快到口,就會伸手提住我隻手指拉埋去咁,以前佢有時飲奶都會自己掂住個樽飲,唔想飲時,識得用手 ...

我俊俊食左糊仔兩個星期喇,由小至多,由稀至濃,現在日日中午個餐都吃糊仔,但係用人奶開囉!佢識捉人手,捉玩具,識自己坐喇!哈哈(五個月四日)

複式洋房

我今日第一次喂BB食紅蘿蔔蓉.食得幾好喎
不過仲未試食糊仔.唔知邊隻牌子架糊仔好呢??

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我bb 都5個半月喇..我都打算比佢食蘋果蓉,米糊之類既野...
但第一次真係無從入手唔知整乜比佢食先....
有無人可以教下我呀??同埋有什麼牌子介紹?
(只收到雀巢寄來兩包sample 米粉.但網上既人個個都話好甜,都唔知買咩牌子好?)

伯爵府

原帖由 sosokiy 於 09-12-12 15:25 發表

我俊俊食左糊仔兩個星期喇,由小至多,由稀至濃,現在日日中午個餐都吃糊仔,但係用人奶開囉!佢識捉人手,捉玩具,識自己坐喇!哈哈(五個月四日) ...

我BB同你BB一樣
都係可以自己坐了5個月1W到
捉玩具,手呀,咩都得了
都係全人奶B

大宅

請問識自己坐係挨住梳化坐定自己直立坐呀?可以坐到幾耐呢?我b女坐幾秒就sir低了

男爵府

Hi, Anyone would like to try "Healthy Times"糊仔?
If interested, pls. pm me (low price la). Thanks.

別墅

我前幾天都試左雀巢,餵佢幾個baby spoon,我跟佢既分量開覺得好稀,好似奶咁,又唔敢開得太杰身,驚佢便秘.

有無媽咪試緊餵1-2個spoon呀?咁其他剩左既係咪唔要呀?

原帖由 SHARONJULIO215 於 09-12-22 17:25 發表
我bb 都5個半月喇..我都打算比佢食蘋果蓉,米糊之類既野...
但第一次真係無從入手唔知整乜比佢食先....
有無人可以教下我呀??同埋有什麼牌子介紹?
(只收到雀巢寄來兩包sample 米粉.但網上既人個個都話好甜,都唔知買咩 ...

大宅

我個女依家5個半月,早2個星期開始,佢嫲嫲試餵少許蘋果蓉俾佢,佢好鍾意,姐姐話佢都識得吞,之後我親自餵過2次,但未敢試餵糊仔,我買左亨氏隻有機米糊,打算到佢6個月先俾佢食。阿女仲未識坐呀!依家只識得左右翻身同向前爬幾步去攞玩具或奶咀,希望佢快d學識坐喇!

伯爵府

原帖由 frederica7701 於 09-12-29 08:59 發表
我個女依家5個半月,早2個星期開始,佢嫲嫲試餵少許蘋果蓉俾佢,佢好鍾意,姐姐話佢都識得吞,之後我親自餵過2次,但未敢試餵糊仔,我買左亨氏隻有機米糊,打算到佢6個月先俾佢食。阿女仲未識坐呀!依家只識得左右翻身同向前爬 ...

我亞女識坐
但唔識爬同反身....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我仲未呀,好努力咁忍手到阿女足6個月先...佢識轉身,會用d錯既姿勢推自己move around,但係未識坐

姑娘話solid food應該係糊仔->蔬菜->生果咁由淡至濃餵,如果唔係bb會唔肯食糊仔同蔬菜,因為無咁好味

複式洋房

我都係呀. 忍得好辛苦. 不過再過多2 wks 就6個月啦

原帖由 mrs_b_lam 於 09-12-29 23:26 發表
我仲未呀,好努力咁忍手到阿女足6個月先...佢識轉身,會用d錯既姿勢推自己move around,但係未識坐

姑娘話solid food應該係糊仔->蔬菜->生果咁由淡至濃餵,如果唔係bb會唔肯食糊仔同蔬菜,因為無咁好味 ...

首頁

尾頁

跳至