母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呢三個幾月來, 真係歷盡蒼桑, 有血有淚
今日睇下個奶庫, 有成60幾安士冰奶呀, 好開心!
阿媽叫我唔好再每次都泵咁多, 因為阿b食唔哂要倒奶...

諗返起當初頭兩個月, 每次泵都得3-4安緊緊夠阿b食, 又唔想補奶粉...真係好心up...

各位媽咪都加油....

希望奶量可以為持住啦....

大宅

你做過D乜野可以由窮變富?

"諗返起當初頭兩個月, 每次泵都得3-4安緊緊夠阿b食, 又唔想補奶粉"------->我而家都係咁, 雖然我三個鐘可以泵到5安幾, 但係唔夠孖B食, 一日要補一餐奶粉, 仲要係緊緊夠.

複式洋房

我真係唔知做過d咩會多左奶。我諗, 保持心境開朗最緊要。
飲食方面, 由於我飲牛奶會搞肚, 所以都係飲豆奶同水。
阿媽間唔中會煲d木瓜魚湯。

我開初兩個月係mostly 埋身餵, 不過後來阿b厭奶, 埋身餵變得佢食得好少 (個口唔郁), 所以索性泵。

每隔3-4個鐘泵一次, 大約3-4安, 泵泵下e+ average 有7安士呀...
由於阿b有少少厭奶, 佢都係食4-5安, 所以儲下儲下, 有60幾安冰奶囉....

你孖b一餐食幾多呀? 真係鄧你湊孖b辛苦, 不過孖b真係好得意....

原帖由 katieyam 於 09-12-10 15:53 發表
你做過D乜野可以由窮變富?

"諗返起當初頭兩個月, 每次泵都得3-4安緊緊夠阿b食, 又唔想補奶粉"------->我而家都係咁, 雖然我三個鐘可以泵到5安幾, 但係唔夠孖B食, 一日要補一餐奶粉, 仲要係緊緊夠. ...

大宅

佢地一餐食3-4安呀......我一星期都飲2次木瓜魚湯架, 奶就無飲, 你阿B幾時開始厭奶? 會有咩徵狀架?

原帖由 catmom29 於 09-12-10 16:10 發表
我真係唔知做過d咩會多左奶。我諗, 保持心境開朗最緊要。
飲食方面, 由於我飲牛奶會搞肚, 所以都係飲豆奶同水。
阿媽間唔中會煲d木瓜魚湯。

我開初兩個月係mostly 埋身餵, 不過後來阿b厭奶, 埋身餵變得佢食得好少 ( ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

try下黑豆
我覺得好work
紅豆都係

男爵府

係呀, 我時不時就煲有機紅豆沙, hahhah~ 要對自己好d, 食番d甜品獎勵下自己餵人奶, hahahah~.

原帖由 crystalpui 於 09-12-10 17:03 發表
try下黑豆
我覺得好work
紅豆都係

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你O地好呀!我都係餵媽媽奶GA~我都想知厭奶係點ga!!我e加埋身餵都餵o左兩個半月喇~大家加油呀!!
果時o係e院,個姑娘話o岩o岩生完果d媽媽,驚冇奶唔夠奶俾bb嘅,可以試下舊陳皮加瘦肉煲湯飲呀~
我初初都驚自己唔夠奶俾阿仔ga,因為佢每次都食好少咁(時間短),但食得密...但之後返健康院姑娘話佢重得好好先冇咁驚咋~
我想問下各位媽媽,你o地通常埋身餵嘅話,會餵幾耐???隔幾耐再餵???

大宅

恭喜catmom,我記得初初你也是很著急,後來說見大家叫你放鬆啲,跟住做,就開始見曙光......心情真係好影響奶量,雖然保持平常心很難,但你做到了﹗繼續努力﹗

複式洋房

係呀, 初頭真係好辛苦, 又損又唔夠奶....
多得有你地鼓勵啦

原帖由 kristinecheng 於 09-12-10 17:59 發表
恭喜catmom,我記得初初你也是很著急,後來說見大家叫你放鬆啲,跟住做,就開始見曙光......心情真係好影響奶量,雖然保持平常心很難,但你做到了﹗繼續努力﹗ ...

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

恭喜你呀!我都想好似你咁...不過, 都無乜可能啦!你既窮都泵到3-4安士, 我係好好好窮, 每次只係泵到20-40ml, 而家BB已個半月, 相信點都追唔到...真係好羨慕你地一次已可以泵到幾安士夠BB一餐...

原帖由 catmom29 於 09-12-10 18:54 發表
係呀, 初頭真係好辛苦, 又損又唔夠奶....
多得有你地鼓勵啦

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 catmom29 於 09-12-10 15:43 發表
呢三個幾月來, 真係歷盡蒼桑, 有血有淚
今日睇下個奶庫, 有成60幾安士冰奶呀, 好開心!
阿媽叫我唔好再每次都泵咁多, 因為阿b食唔哂要倒奶...

諗返起當初頭兩個月, 每次泵都得3-4安緊緊夠阿b食, 又唔想補奶粉 ...

真係好羨慕你呀, 我都努力梗...
我啲奶奶日日清哂之餘仲要補3-4餐奶粉...我都希望有日可以變成富媽媽.

複式洋房

恭喜你呀! 我都想由窮mama, 變做富mama...
不過唔知有無依一日呢.............
不過大家一齊努力啦!

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

恭喜晒, 努力係有回報ge. 積少成多就係呢個道理啦.

原帖由 karymama 於 09-12-11 00:26 發表
恭喜你呀! 我都想由窮mama, 變做富mama...
不過唔知有無依一日呢.............
不過大家一齊努力啦!

子爵府

畀面勳章

原帖由 Winnie_1018 於 09-12-10 23:42 發表

真係好羨慕你呀, 我都努力梗...
我啲奶奶日日清哂之餘仲要補3-4餐奶粉...我都希望有日可以變成富媽媽.

我咪又係
不過現在有d開心係
阿仔識/肯埋身食
希望咁有幫助

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊