親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

大宅

Hello! 我都係4日3夜年初三出發, 兩個大人+14個月大BB第一次去台北。我地打算行程如下:

Day 1: 3:00pm放好晒行李去淡水行下, 之後到士林夜市食飯

Day 2: 九份, 黃金博物館, 東北角地質公園, 野柳, 基隆夜市 (包車遊一天)

Day 3: 木柵動物園, 貓空, 深坑。晚上行五分埔夜市

Day 4: 台北市內觀光

早機去晚機返,坐中華。第一次帶BB出門, 大家幫下手睇下呢個行程ok嗎??

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 agnes_tingon 於 09-12-10 18:24 發表
Hello! 我都係4日3夜年初三出發, 兩個大人+14個月大BB第一次去台北。我地打算行程如下:

Day 1: 3:00pm放好晒行李去淡水行下, 之後到士林夜市食飯

Day 2: 九份, 黃金博物館, 東北角地質公園, 野柳, 基隆夜市 (包車 ...

我都想4日3夜年初三出發, How much you book ?
人不犯我, 我不犯人.

大宅

中華$1180- + $375 tax (淨機票)

原帖由 hw1115 於 09-12-10 22:23 發表

我都想4日3夜年初三出發, How much you book ?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 agnes_tingon 於 09-12-10 22:33 發表
中華$1180- + $375 tax (淨機票)

咁快出機票啦!
我想跟團or 自由行好 ?
我沒有去過.
人不犯我, 我不犯人.

伯爵府

你個行程好似太多地方去啦...

Day 1: 你3點至擺低行李, 由市中心去淡水都成粒鐘, 咁你入到淡水都好晏啦, 除非你一心去睇日落....還是早上出發為秒

Day 2: 淨係去九份, 都半天...野柳, 基隆你半天行晒, 太趕了, mission impossible

原帖由 agnes_tingon 於 09-12-10 18:24 發表

Day 2: 九份, 黃金博物館, 東北角地質公園, 野柳, 基隆夜市 (包車 ...

男爵府

假期, 淡水好多好多人架..
你地帶住小B去, 會好迫/好辛苦架...

你地住北投?去淡水都OK, 但由淡水出返士林,你打算坐咩車?
我之前係週六去,晌淡水都係咁依行下HEA下,然後坐車出返士林,嘩,攰到我死,我地2個大人, 真係唔理咁多,晌架車度訓.

DAY 2
都係果句.基隆.你地應該去唔成,太迫人了...

DAY 3
去得動物園,就唔好去貓空啦....
太多野啦..

同小朋友去, 要注意唔好安排太累既行程...

呢個係我朋友既行程

DAY1
到達. 101行街,24HRS誠品
DAY 2
包車去九份,經瑞芳車站,落基隆同埋和平島,去誠品旗艦店
DAY 3
包車去小人國,士林
DAY 4
小籠包,西門町,返香港

http://www.babynet.com.hk/content/%E5%8F%B0%E5%8C%97%E5%9B%9B%E6%97%A5%E4%B8%89%E5%A4%9C%E8%87%AA%E7%94%B1%E8%A1%8C

別墅

原帖由 headphone0528 於 09-12-10 16:47 發表
快將去台灣了, 但是還沒有編好行程, 大家可以幫忙嗎??

第一天: 下午一點幾先到台北機場, 第一晚會在四季溫泉住

第二~三: 酒店四季

第四天: 晚上九點幾機回香港

我們想去淡水, 漁人碼頭, 美麗華魔天輪, 木柵動物 ...

剛7號去, 10號返,同行5歲小朋友, 行程如下 :
DAY 1 : 1:30到台灣, 坐公車到台北車站,轉MRT到新北投, 放下行李, 約5點去漁人碼頭睇夜景, 之後返酒店浸溫泉.
DAY 2 : 落番台北車站附近酒店預辨CHECK-IN 及暫放行李, 之後到木柵動物園(一個下午), 原本想去貓空,但未開返,6:30晚餐, 8:30 見時間尚早, 到西門町行一行, 約10點回酒店.
DAY 3 : 10:00起行去小人國(多啦A夢樂園), 1:00 前到達目的地, 4:00 回程, 6:00回到市區, 再係劍潭站(士林夜市),搭免費接駁車到美麗華摩天輪, 之後再回士林夜市食野.
DAY 4 : 11:30 到達BABY BOSS, 2:00到HELLO KITTY 食LUNCH, 之後4:00 到忠烈祠, 5:00 再到西門町HEA多陣6:00返酒店取行李到台北車站,7:30前到機場, 再可以去埋最後一個景點--HELLO KITTY 候機室.

個人意見 :
如想小朋友係BABY BOSS度做多幾個職業,最好放多D時間, 因每個職業既體驗時間平均30分鐘, 不計等候時間, 我地玩咗3個職業咋!

全程以捷運為主.

大宅

謝謝你的回覆^_^ 但因為我地台北一行唔會去行百貨公司shopping

Day 1: 住台北車站, 但見旅遊書介紹坐捷運車程才30分鐘由台北車站到淡水站

Day 2: 因為全日包車玩行程按旅行社司機介紹, 而且九份打算行下2-3小時

因為bb出發時只有14個月, 我地亦唔打算去北投泡溫泉

原帖由 cheapbombom 於 09-12-11 16:49 發表
你個行程好似太多地方去啦...

Day 1: 你3點至擺低行李, 由市中心去淡水都成粒鐘, 咁你入到淡水都好晏啦, 除非你一心去睇日落....還是早上出發為秒

Day 2: 淨係去九份, 都半天...野柳, 基隆你半天行晒, 太趕了, mis ...

男爵府

BABY BOSS邊度有得做 ?
要 book定 ?

原帖由 DOROTHYFAN 於 09-12-12 00:31 發表

DAY 1 : 1:30到台灣, 坐公車到台北車站,轉MRT到新北投, 放下行李, 約5點去漁人碼頭睇夜景, 之後返酒店浸溫泉.
DAY 2 : 落番台北車站附近酒店預辨CHECK-IN 及暫放行李, ...

別墅

原帖由 Josa 於 09-12-13 08:57 發表
BABY BOSS邊度有得做 ?
要 book定 ?

京華城7/F, 我嗰日星期四係WALK IN, 不算太多人,只有2-3團學生.

男爵府

SORRY!! 京華城7/F 即係邊

原帖由 DOROTHYFAN 於 09-12-13 09:21 發表

京華城7/F, 我嗰日星期四係WALK IN, 不算太多人,只有2-3團學生.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 DOROTHYFAN 於 09-12-12 00:31 發表

DAY 2 : 落番台北車站附近酒店預辨CHECK-IN 及暫放行李, ...

我見你去小人國要成兩、三個鐘頭,真係禁遠?你坐咩去?4、5歲小朋友去玩半日值得嗎?

複式洋房

正港老台北人來建議一下
D1:下午一點多到達的是桃園機場,
坐客運轉捷運到達四季應該已經3點多快4(不塞車的話)
梳洗一下,如果趕得及可以去我們很有名的[北投溫泉博物館]
http://peitoumuseum.culture.gov.tw/z1.htm
不一定要進去
在外面晃晃拍張親子照也不錯喔
再來就搭紅線去士林夜市

**
可以搭乘接駁公車去美麗華摩天輪**

http://www.miramar.com.tw/5service_s3.php#top2
您可以選擇吃道地的台灣小吃
(拜託千萬別吃豪*雞排,真是騙死人不償命)
也可以帶您的寶貝吃這家很有名的親子餐廳
[桃樂絲的家]
網友介紹http://selinawu.pixnet.net/blog/post/22487151
D2:可以搭紅線回台北火車站
再搭台鐵去基隆轉公車去九份以及金瓜石
(金瓜石比較少外國觀光客去,但真的強烈推薦黃金博物館,超美的)
接著再搭公車回基隆廟口逛個過癮
或直接去淡水漁人碼頭(但我覺得太趕了,2邊都玩不到真正的精髓)
或搭火車回台北車站
逛逛新開幕的京站(在北門出口對面)
徒步去西門町(沿途有相機街、城中市場、總統府-晚上很美)
D3:早上即可前去木柵動物園
下午搭文湖線(棕線)轉公車去babyboss
晚上搭京華城的接駁公車回到東區(忠孝復興站)
http://web01.livingmall.com.tw/page.aspx?pgid=xx0303
吃個世界有名又便宜的鼎泰豐(有兩家)
私心推薦統領後方那家
如果此時還稱得住
就去市政府站的誠品逛逛拍拍101外觀(裡面真的是比不上妳們香港阿)

****這天建議大人買捷運一日券http://www.taipeitravel.net/user/Article.aspx?Lang=1&SNo=04000651

D4:早上前往淡水老街
坐船去八里騎腳踏車(有親子車可借)13行博物館
在八里吃兩相好 孔雀蛤 鹹鴨蛋
下午去漁人碼頭拍拍照

著名的台灣阿給是在真理街 周杰倫母校旁邊

網友食記http://www.wretch.cc/blog/bajenny/11713784

(我偏愛3姐妹 你可以3個人吃3家店各點一份^^)紅毛城 領事館 真理大學 都可以逛逛

來淡水只去漁人碼頭好可惜

(
我一票同學們都覺得現在是”愚人”碼頭,8年前的才是真正台灣碼頭)

接著就去桃園中正機場啦
以上小小建議
提供您做參考
沒提到多啦a夢(小人國)是因為去過的同學同事都不推
而且太遠了
如果您再來台北不是住北投這
我建議您可以直接定桃園附近的旅館
玩完小人國在萊台北或下新竹 台中<-超棒的地方
最後一天行李問題不知您要如何處理??
若有疑問
可以再討論喔 [email protected]
歡迎來美麗之島-台灣

大宅

我9月個時帶埋5歲小朋友去過..有興趣可以睇o下 :.
http://hk.myblog.yahoo.com/baby11195/article?mid=10633

大宅

Hi, momoco623,

請問你知唔知101附近有無中菜館,可否推介?我見多數推介都是日式自助餐、火鍋,老人家不大喜歡,他們喜歡傳統中菜,所以好頭痛,唔知帶他們去邊處食好。

男爵府

BK Milk勳章

想問你地去TAIWAN , 係跟旅行社BOOK PACKAGE ,
或是自己上網BOOK 酒店及機票.

有邊個網可以介紹吓, 因為新手.
第一次攪自由行, 請大家幫忙呀.

想新年18-21去. 唔知會唔會好貴呢.

子爵府

我6月時是 book 這個公司 : -
汽車是使用8人車, 冷氣好ok, 司機很nice, 汽車很乾淨, 所以, 我推介這間公司給大家 http://bubugo.drp.com.tw/ (服務專線:(886)986629486) !

大宅

我剛去完台北, 都係 book bubugo, very good ar.

原帖由 bbccqq 於 09-12-16 21:08 發表
我6月時是 book 這個公司 : -
汽車是使用8人車, 冷氣好ok, 司機很nice, 汽車很乾淨, 所以, 我推介這間公司給大家 http://bubugo.drp.com.tw/ (服務專線:(886)986629486) ! ...

男爵府

好媽媽勳章

回覆 4# agnes_tingon 的文章

請問你幾時訂呢?
CNY要幾時訂呢?

首頁

尾頁

跳至