意見反饋
義工

自由講場 今日: 2134|主題: 1010573

員工模仿動畫情節舉槍瞄准老板走火將其射死

珍珠宮

國民生產總值:34178

環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

員工模仿動畫情節舉槍瞄准老板走火將其射死
2009-12-10 東南快報
東南快報訊(記者 劉清華 通訊員 陳沂 陳發德)《喜羊羊和灰太狼》是近來熱播的動畫片,深受許多人喜愛。灰太狼每次都被“整蠱”得要死,但都能活過來。現實中,一位員工模仿該片的情節,舉槍瞄准被戲稱為“灰太狼”的老板,結果裝了彈藥的槍走火了,老板中彈身亡。

今年5月,25歲的蔣某隨老板鄧某在羅源縣承包一項挖土工程,蔣某負責駕駛挖掘機。兩人關系不錯,老板給蔣某取了個外號叫“喜羊羊”,蔣某則戲稱老板為“灰太狼”。

11月16日,雨天無法開工,兩人到村民余某家看電視。期間,蔣某起身上衛生間,看到牆角放著一支1.5米長的獵槍。蔣某隨手拿起槍對著老板,還煞有介事地將擊錘往後一拉,模仿動畫片的情節說:“灰太狼,這是槍喲。”

鄧某看了看,笑著說:“看電視,不要玩了。”話聲剛落,“砰”一聲響,鄧某應聲倒地,血從其小腹部沽沽流出來。當時,蔣某和余某都嚇呆了,慌忙打電話求救。救護車趕到時,鄧某已停止了呼吸。

原來,3天前余某發現後山有一只黑鼬,等回家裝彈再出去時,黑鼬早跑掉了。余某當時沒有開槍,回家後將槍放在臥室角落里,槍口朝下。

“我們經常開玩笑,關系很好,沒想到槍里有裝了彈藥……”當天蔣某投案自首。

近日,羅源縣檢察院以涉嫌過失致人死亡罪批捕蔣某,以涉嫌非法持有槍支罪批捕余某。

(轉載自新浪網)

我想講, 我一集喜羊羊都無睇過, 唔清楚佢內容,但知道呢套卡通片係好受小朋友喜愛, 如果連大人睇左都咁分唔到黑白對錯, 咁小朋友睇左會點 ???
究竟個作者係寫故事前, 有無用佢個腦唸清楚, 故事內容會唔會教壞小朋友呀, 真係好x離譜囉

水晶宮

國民生產總值:50735

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

只係借口而已...

應該內有交章

(真係有人咁豬精咩...)

瑪瑙宮

國民生產總值:131289

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

可能俾人陷害

男爵府

國民生產總值:7463

環保接龍勳章

呢個好可能只是藉口, 以減低罪行. 正常成年人都知槍械危險, 用槍口對人除了危險亦唔吉利, 中國人無人會喜歡被人用槍口對住, 就算同老板幾好關係都唔敢咁做, 會唔會有其他仇口乘機就無人知.

珍珠宮

國民生產總值:44134

我覺得內裡一定仲有d其他事情。
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

珍珠宮

國民生產總值:34178

環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我focus既唔係內裏是否另有文章喎, 就算真係另有文章, 但個員工能夠借喜羊羊既情節嚟刹佢個老闆, 咁即係呢套卡通有出現過呢個劇情啦, 如果係咁, 呢套卡通片根本唔適合小朋友睇喎....
我囝學校都間唔中會播呢套卡通片, 因為佢唔係喺屋企睇, 所以我根本無得控制, 或者都同學校反映下有呢個問題, 希望佢地可以留意一下啲卡通片既內容。

侯爵府

國民生產總值:23804

子爵府

國民生產總值:10786

小朋友既吸收能力好強架.
有次我同c6講話打咩機,打你個頭,
個囝聽到就即時打自己個頭
我即時要話返俾佢知,媽咪曳曳豬,講錯野,叫佢唔好學
所以我多數只會俾now既disney 佢睇,遇到有d情節唔啱,都會即時話佢知甘係錯既,唔好去學,
小朋友睇tv學得好快架.a-z都係甘學返來.
所以大家都係要注意下好d.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.