跳至
[2008年] 豬流感針

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 大廚勳章

各位媽咪,你地會唔會同寶貝打豬流感疫苗?

我都十五十六,因其實好驚囡囡感染,因大陸已有幾個三歲下既,死於腦炎,對係豬流感起....
但打既,又好似.....唉....

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 monsterhunter 於 09-12-11 02:28 發表

我都十五十六,因其實好驚囡囡感染,因大陸已有幾個三歲下既,死於腦炎,對係豬流感起....
但打既,又好似.....唉.... ...

問過家庭醫生意見後, 我都係暫時唔帶bb去打住, 睇定d先! mouth:
~~~ LOVE & PEACE ~~~

複式洋房

我上星期問過家庭醫生,佢都唔贊成咁快打住,佢話要睇定D先喎!所以我地決定唔打住。普通流感針就會打。

大宅

我老公千丁萬祝叫我唔好同個仔打~~~

別墅

BK Milk勳章

嘻嘻,我一定唔會同佢打啦!
我地一家都確診過,我估有少少抗體哇...
最喜歡研究自家製有機護膚品,深深相信簡單生活(頭腦)就是美(幸福)!

複式洋房

原帖由 monsterhunter 於 09-12-11 02:28 發表

但打既,又好似.....唉.... ...

我問過自己個家庭醫生,佢唔贊成咁快打住,佢話要睇定D先喎!所以我決定唔比bb打住。

複式洋房

今日都廿二號啦。九號時大家的家庭醫生都話唔好咁早打這疫苗,唔知而家打又會唔會算早呢?有無家長已經幫自己仔女打左呢?可否分享一下?

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

我都問左我個家庭醫生,佢都話要睇定D先,佢話季節性流感就要打,但H1N1真係要睇多一輪先, 我就諗住睇多10日就應該決定到,因為已經有一批人打左,有無事都已經出晒來,若果10日後都無有人有事先決定去打定唔打電!

原帖由 doramiu 於 09-12-22 15:57 發表
今日都廿二號啦。九號時大家的家庭醫生都話唔好咁早打這疫苗,唔知而家打又會唔會算早呢?有無家長已經幫自己仔女打左呢?可否分享一下?
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

大宅

原帖由 Manwah 於 09-12-22 16:13 發表
我都問左我個家庭醫生,佢都話要睇定D先,佢話季節性流感就要打,但H1N1真係要睇多一輪先, 我就諗住睇多10日就應該決定到,因為已經有一批人打左,有無事都已經出晒來,若果10日後都無有人有事先決定去打定唔打電!

...

唉!我都十五十六,因為有哥哥讀幼稚園,兩個打唔打好?煩惱的媽媽!

男爵府

流感消息| 至今疫苗接種人數:32,297 人,未出現嚴重不良的報告

截至 12月28日 1:00 p.m. 的過去 96小時內,共有 8,759 人在醫院管理局及衛生署轄下診所接種疫苗。

自「人類豬型流感疫苗接種計劃」於 2009年12月21日展開以來,至今共有 32,297 人已接種疫苗。

衛生署未有接獲曾接種疫苗人士有嚴重不良情況的報告。該等情況不一定是因接種疫苗所引致。

12月28日: 疫苗接種數字
人類豬型流感疫苗接種計劃(相關資訊、常見問題等詳細資料請內進查閱)
接種人類豬型流感疫苗診所名單

在 12月17日至 12月23日,合共有 1,320 名流感徵狀的病人前往八間指定流感診所求診。

過去一周新增了 13 宗嚴重病例;另外,出現 6 宗死亡個案。

過去一周有 23 名公立醫院員工確診。醫管局先後共有 1,198 名員工確診人類豬型流感。

於 12月24日,確診個案中共有 114 名病人仍留院接受治療,其中 93 人情況穩定,7 人嚴重及 14 人危殆。

12月24日: 醫院管理局指定流感診所及人類豬型流感住院病人過去一周總結

現時八間指定流感診所逢周末及公眾假期僅在上午九時至下午一時提供服務;而星期一至五則是上午九時至下午五時。

本港至目前已發現 8 宗A(H1N1)變種病毒個案。

大宅

好媽媽勳章

之前好似話打呢支針要簽同意書,如果係真的...試問一支噤嘅針你夠唔夠膽打???

男爵府

原帖由 virginiali1226 於 09-12-30 13:21 發表
之前好似話打呢支針要簽同意書,如果係真的...試問一支噤嘅針你夠唔夠膽打???

我都仲係留意緊d人在打針後的情況! 呢排唯有少d帶BB 出街同注意衛生多d, 1~3月連playgroup 都唔返住了!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

NO LA

別墅

我奶奶在聯合做,佢自己都唔打,叫我唔好帶姮姮打!本身我都唔會帶囡打針,因為要簽生死書!

子爵府

我表弟(舅父個仔)個契爺喺瑪X做E生,都叫我媽咪叫我唔好帶個仔去打!

原帖由 Tammyngf 於 10-1-3 13:44 發表
我奶奶在聯合做,佢自己都唔打,叫我唔好帶姮姮打!本身我都唔會帶囡打針,因為要簽生死書!

男爵府

港首現打新流感針下肢乏力 醫生疑患吉巴氏症 專家小組今開會商議
(明報)2010年1月7日 星期四 05:05
【明報專訊】本港出現首宗注射新流感疫苗後患可引致癱瘓的「吉巴氏綜合症」懷疑個案。據了解,病人是58歲男性私家醫生,病人去年12月24日注射新型流感疫苗,約一星期後出現下肢乏力,至昨日開始懷疑是疫苗可能導致的「吉巴氏綜合症」。

衛生防護中心稱,由政府委任的流感專家組今日會召開特別會議,以確定這宗個案的情况,並向政府提出建議。消息指出,政府現沒計劃「叫停」新型流感針接種計劃。

據了解,最初為該病人診治時,懷疑病人是骨節有問題;至本月2日,病人轉到瑪麗醫院骨科,診治後發現並非骨節問題,病人病情反覆,雖未致癱瘓但下肢乏力,臨床顯示很大可能是患上「吉巴氏綜合症」,正由各科醫生匯診,以作確定。病人現時情况嚴重,但沒有生命危險。

男爵府

有「營」勳章 畀面勳章

唉~~ 我琴晚先係私家診所比哂錢幫兩個囡打, 原本應該聽日打, 但今日爆單咁case, 都唔知點好 >.<

啱啱同個護士朋友傾開計, 佢話佢同個讀k2囝都唔會打
政府因為買哂疫苗又冇乜人打, 所以先有打針show 同埋唔簽同意書都比打, 但佢話有乜事 係咪可以追究先~~

別墅

我本身起醫院做, 我問過自己部門d醫生, 有d已經打咗, 有d就話唔打. 我自己下星期一打, 阿囡就月中會去健康院打.

個人見解: 唔打針有可能會感染 / 打咗又驚有事. anyway, 聽天由命.

大宅

畀面勳章 大廚勳章

我都決定唔打了 =.=
因為太多病例,個個咁o岩又係打完有事,
需則還未有實際案例證明係....

唉.......同囡囡假期,少d出街

首頁

尾頁

跳至