自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

物極必反嘛.

我細個都成日病架, 下下都發高燒架, 我媽咪唔係果D好乾淨既人, 但, 無野架, 病下, 大個左, 我都好少病.

大宅

原帖由 bosch 於 09-12-12 18:16 發表

你老公係咪讀文科? 讀理科既朋友都可能會記得, 如果用高濃度既酒精去抹野, d 菌會產生一個保護膜去保護自己, 反而殺佢唔死, 所以用酒精係用75% 就夠.

你老公未必話有精神病既... 或者叫佢肯唔肯去睇下心理醫生, ...

我更正:不是100%,而是用緊75%消毒酒精。

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 janfion 於 09-12-12 18:46 發表

睇完都吾知講咩野好...見你字裡行間都覺得你係好温文有禮+讀吾小書GE好媽媽....祝你地幸福!希望你C6有覺悟GE一日...

水晶宮

嘩..你老公好勁!超級潔癖狂!乾淨唔係唔好,過左火就....唔係太好囉...
對環境又唔環保

原帖由 janfion 於 09-12-11 12:08 發表
我老公是「嚴重」潔癖那種,仲用100%消毒酒精搓手,上巴士唧四五滴搓手,落巴士又唧幾滴搓手,開門又唧幾滴搓手,著完鞋又唧幾滴搓手。

有次,我買了一對新鞋俾阿女返學用,其實我只不過是從個「新」鞋盒取出對鞋放好在鞋櫃,很自然 ...

珍珠宮

janfion,

希望你仲會返來睇呢個 topic, 比你 c6 睇下
可以致命的

http://www.manchestereveningnews ... ning_obsession.html

'Dettol Man' cleans himself to death

Obsession with cleanliness kills Manchester recluse
Posted in Science, 29th May 2007
A coroner has recorded a verdict of death by misadventure on a reclusive Manchester man whose obsession with cleanliness led local children to dub him "Dettol Man".
Jacques Niemand, 42, of Didsbury, died of "an inadequate supply of oxygen to his vital organs" provoked by over-exposure to Dettol, the Telegraph reports. The inquest heard that he "habitually placed buckets of Dettol around his flat", while the rooms were "littered" with bottles of the liquid.

Niemand's sister Ruth Bain explained that her brother had suffered from an "obsessive cleaning disorder" for some years, but didn't seek medical help "because he feared the prospect of being detained under the Mental Health Act". Accordingly, he hadn't seen his GP since 1992. Bain said: "He didn't want any help and was scared of receiving it."
Pathologist Dr Lorna McWilliam told the inquest it was "difficult to say whether [Niemand's] exposure to Dettol had been through ingestion or inhalation". She elaborated: "I cannot be sure his death arose through using an excessive amount at one time, but I suspect there must be an element of that."
Recording a verdict of misadventure, Manchester coroner Leonard Gorodkin described Niemand's demise as "a most unusual kind of death", admitting: "We do not know if death occurred quickly or over a period of time."
Gorodkin suggested the fatal dose might have arisen since Niemand "knew workmen were due to begin improvements to his flat on the day he died he may have wanted to make himself particularly clean". He did, however, disagree with Bain's suspicion that her brother had wanted to kill himself. He concluded: "If that had been the case the level of chlorate in his body would have been much higher."

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 janfion 於 09-12-12 18:46 發表

就算係75%, 都唔駛用得咁密. 我生完bb, 聽一個響醫院做既朋友講, 太頻繁既消毒工作反而有利細菌增長. 所以就算我地洗產後既傷口, 用清水都夠, 冇必要都唔駛特別去用滴露.

你老公只係用酒精, 只係殺到菌, 但去唔塵, 對手咪一樣係污糟.

如果你帶女女出街玩, 遲左返屋企或者攪到屋企有d 污糟, 咁你老公返黎時會點做?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 janfion 於 09-12-12 18:30 發表
和您們分享一篇文章,是我在幾個月前寫的,自己寫的原因是想記住曾經有這樣的一件事發生過,現在登在這裡,是想其他人可以多點明白我的心情。但是,請不用為我動容,因為事情都過去了,只是我心中仍留有一根刺。

**************** ...

順順利利 大吉大利       

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我識得一個太太又係有潔癖 ,
不過佢對自己屋企先係咁 , 出街係冇既 !!!

佢每次去完街 , 所有既野一定要抺過先可以攞入屋 ,
例如去惠康買完野 , d 物件一樣一樣抺過哂先攞得入屋 ,
小朋友放學後個書包 , 都要抺過先可以攞入屋 ,
每次返到屋企一定要換衫 , 成日洗手 , 仲有好多......

去佢屋企唔好亂掂佢 d 野 , 剩係坐 sofa 就最好,
因為可以剩係抺 sofa , 如果週圍掂過 ,
佢就要全屋抺過

所以我去過一次就

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 amythepooh 於 09-12-11 09:53 發表
美國研究顯示,父母讓小孩在泥巴裡打滾,或給他們吃不小心掉在地上的食物,可能讓小孩長大之後避免罹患心臟病等疾病。

這項研究主要執筆者馬克代(Thomas McDade)說:「我們的研究顯示早年的環境過於乾淨、過於衛生,可能造成成 ...

唔怪得鄉下d人咁健康

某程度上我只有一半同意呢個concept, 我堅持初生bb在差不多無菌環境直至1歲已打左基本針先 (esp食物一定要好clean !!!), 之後多d接觸出面 (根本香港咁多人, 一出街已經充滿細菌, 唔需要特別比佢接觸好dirty 嘅野), 有助增強抵抗力。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 洛婷 於 09-12-13 14:28 發表
我識得一個太太又係有潔癖 ,
不過佢對自己屋企先係咁 , 出街係冇既 !!!

佢每次去完街 , 所有既野一定要抺過先可以攞入屋 ,
例如去惠康買完野 , d 物件一樣一樣抺過哂先攞得入屋 ,
小朋友放學後個書包 , 都要抺過先 ...

可能受sars 影響, 多左好多人潔癖, 我自己以前都唔覺去完街d衫褲dirty到唔可以坐床架, 宜家就怕怕

琥珀宮

原帖由 54heima 於 09-12-11 13:48 發表
任何事...過左頭就變左有害...眼見唔少父母極其緊張不停為小朋友洗衣手抹手消毒...連小朋友衫都要分開洗衣機洗衣或用一定用手洗衣...一家人一起生活會有幾毒啊...你對小朋友又攬又錫會唔會將自己全身消毒先...
:roll ...
分開洗衫only for new born bb, 當一用洗衣機powder去洗部機就知有幾dirty, 大人衣物的確比bb衣物dirty好多, 我在bb最初半年, 我買左個mini 洗衣機洗bb衫, 唔覺有咩問題。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

有同感
好嚴重添呀

原帖由 berry?????? 於 09-12-11 13:09 發表
其實你老公可能心理出現問題啦

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 KT0603 於 09-12-14 14:12 發表
對住有潔癖嘅人,除了要有耐性,其實都要鬥智鬥力,仲要鬥勇氣,適當時間要同佢哋鬥大,因為他們只會永無止境地要求完美

係呀! 係呀!
我老公又係咁!
有次我個仔(3.5月)大左,
d大便流晒係背脊,
搞到好"呢hea",
我地兩個大人係厠所幫佢除衫,
咁我好快手咁除左佢兩件衫,
一件底衫占晒屎,
件面衫就濕左, 一陣屎味,
跟手我就一齊放係浴缸邊,
佢就好勞力咁話要分開黎放,
我話都係污曹, 做咩要分開放,
佢話一件係好污曹(有屎),
一年係無咁污曹(無屎),
就唔應該一齊放!!!!

我而家打緊字都笑左,
真係唔明d潔癖人係咩構造架!!!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至