意見反饋
義工

自由講場 今日: 1250|主題: 1009162

如果冇打水豆針,出水豆果陣係咪成身都係?

公爵府

國民生產總值:26592

畀面勳章

亞女而家出水豆(第31),之前已經打咗水豆針,有20粒係身,幾粒係面,但亞仔未打,4歲幾未打,如果出係咪會出得好勁

大宅

國民生產總值:1396

我阿仔都冇打水痘針, 水痘出得唔多, 不過最可怕是生在耳仔的外耳道, 朝早起床見到枕頭有血, 立刻帶佢去看醫生, 才知道原來出水痘, 1星期左右便康復了

侯爵府

國民生產總值:22220

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有打無打都可能會成身都係...只要一中蕉

寶石宮

國民生產總值:368853

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔好R 呀, 會有"啦"

侯爵府

國民生產總值:22578

好媽媽勳章

原帖由 Debbie媽 於 09-12-11 10:09 發表
亞女而家出水豆(第31),之前已經打咗水豆針,有20粒係身,幾粒係面,但亞仔未打,4歲幾未打,如果出係咪會出得好勁

我亞仔嗰時兩歲出, 出得唔多, 都係成身夾埋唔過三十粒, 仲要塊面一粒都無

我過我諗呢D一個個人, 我試過拾九鐵, 有個細路出到密密麻麻成身係, 都唔明佢亞媽仲帶佢周街走mouth:

珊瑚宮

國民生產總值:102828

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

個個人唔同個喎

公爵府

國民生產總值:27567

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呀仔都係冇打水痘針, 但水痘出得唔多過十粒

原帖由 靚靚C9 於 09-12-11 15:16 發表
個個人唔同個喎

大宅

國民生產總值:3604

原帖由 lyhv 於 09-12-11 07:00 發表
有打無打都可能會成身都係...只要一中蕉

想問吓,如果係咁,點解要打 ???
我女同仔都未出,女八歲,仔五歲。我唔係住HK,哩到唔興打水豆針,所以無打,(但係到而家咁大都未出!)我有諗過如果第日返HK同佢地打(由其係個女!)但係如果又話打左都會出,咁唔知打嚟做咩??真係想知,唔該答覆!Thanks!

超級版主

國民生產總值:134212

2018母親節勳章 2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 riko-uk 於 09-12-11 22:26 發表

想問吓,如果係咁,點解要打 ???
我女同仔都未出,女八歲,仔五歲。我唔係住HK,哩到唔興打水豆針,所以無打,(但係到而家咁大都未出!)我有諗過如果第日返HK同佢地打(由其係個女!)但係如果又話打左都會出,咁唔知打嚟做咩??:qu ...

其實係個個人的反應都唔同ga!
好似我個仔1歲幾打左到而家10歲了(touch wood)都無被人傳染
聽說打左水痘針ge,就算出都會出好少ga!
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

王國長老

國民生產總值:52307

好媽媽勳章 王國長老

我個仔係打左針之後8年先出,
成身得十粒以下,面一粒都無,
如果唔係心口有粒有水泡,
醫生先肯定佢出水豆。
我仔嗰班好多人出惹開晒,
打左針都出既同學係生好少既,
反而亞仔有d 同學無打針,
出得好多連下陰都生,好慘。

大宅

原帖由 wong2323 於 09-12-11 14:34 發表

其實係個個人的反應都唔同ga!
好似我個仔1歲幾打左到而家10歲了(touch wood)都無被人傳染
聽說打左水痘針ge,就算出都會出好少ga!

多謝回應,咁都唔知打唔打好!打左都會出!
anyway thanks!

大宅

原帖由 麟媽媽 於 09-12-11 14:44 發表
我個仔係打左針之後8年先出,
成身得十粒以下,面一粒都無,
如果唔係心口有粒有水泡,
醫生先肯定佢出水豆。
我仔嗰班好多人出惹開晒,
打左針都出既同學係生好少既,
反而亞仔有d 同學無打針,
出得好多連下陰都生,好慘。 ...

如果你咁講,即打左可能會唔出啦!如果唔打,會出得好勁添,係咪?! 我聽人講,出個時係會下體都有㗎(我地哩度個個都無打水豆針嘅,咁佢地係咁講,出到個到都會有囉!不過哩到啲醫生認為水豆無危險性,所以唔洗打針囉!)
咁可能係打會好啲嘅! Thanks!

珍珠宮

國民生產總值:43558

2018復活節勳章 2018勳章 狗年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

小朋友出冇大人甘辛苦.有得打梗係打左先.

民房

國民生產總值:40

水豆針一歲就可以打了

翡翠宮

國民生產總值:99733

我三個都冇打水豆針,佢地全部係讀幼稚園時出左。

大仔及二仔出得唔多,面出得好少,身幾粒咁啦!阿女係三個中粒數最多,不過唔係密麻麻。我見過兩個成人出水豆,一男一女,嚇一跳,密麻麻,男既要住醫院。

所以都係一人人,唔打針都未必會出得好勁。我實在唔想佢地打咁多預防針,冇生命危險如水豆我堅決唔打。

伯爵府

國民生產總值:15746

今年年初我老公生蛇, 結果傳染左2個女, 跟住一星期就出水荳, 好彩都唔係好密, 睇e生塗藥膏都好快好番, 細果個無返學一個星期, 但大果個因為有2粒唔知點解好耐都唔結焦, 所以放左2星期假

伯爵府

國民生產總值:17560

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

細仔歲幾打咗針,到依+9歲都未出過,d朋友有佢都野唔到返黎,聽醫生話如果出水荳都係生得幾粒係唔會多!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

伯爵府

國民生產總值:16054

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個囡嗰時唔肯打水荳針, 4歲幾時出, 不過好彩就唔算好密, 但都有10幾粒, 大概一星期就好返, 可以返學~

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.