自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

亞女而家出水豆(第31),之前已經打咗水豆針,有20粒係身,幾粒係面,但亞仔未打,4歲幾未打,如果出係咪會出得好勁

大宅

我阿仔都冇打水痘針, 水痘出得唔多, 不過最可怕是生在耳仔的外耳道, 朝早起床見到枕頭有血, 立刻帶佢去看醫生, 才知道原來出水痘, 1星期左右便康復了

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有打無打都可能會成身都係...只要一中蕉

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔好R 呀, 會有"啦"

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 Debbie媽 於 09-12-11 10:09 發表
亞女而家出水豆(第31),之前已經打咗水豆針,有20粒係身,幾粒係面,但亞仔未打,4歲幾未打,如果出係咪會出得好勁

我亞仔嗰時兩歲出, 出得唔多, 都係成身夾埋唔過三十粒, 仲要塊面一粒都無

我過我諗呢D一個個人, 我試過拾九鐵, 有個細路出到密密麻麻成身係, 都唔明佢亞媽仲帶佢周街走mouth:

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

個個人唔同個喎

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呀仔都係冇打水痘針, 但水痘出得唔多過十粒

原帖由 靚靚C9 於 09-12-11 15:16 發表
個個人唔同個喎

大宅

原帖由 lyhv 於 09-12-11 07:00 發表
有打無打都可能會成身都係...只要一中蕉

想問吓,如果係咁,點解要打 ???
我女同仔都未出,女八歲,仔五歲。我唔係住HK,哩到唔興打水豆針,所以無打,(但係到而家咁大都未出!)我有諗過如果第日返HK同佢地打(由其係個女!)但係如果又話打左都會出,咁唔知打嚟做咩??真係想知,唔該答覆!Thanks!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 riko-uk 於 09-12-11 22:26 發表

想問吓,如果係咁,點解要打 ???
我女同仔都未出,女八歲,仔五歲。我唔係住HK,哩到唔興打水豆針,所以無打,(但係到而家咁大都未出!)我有諗過如果第日返HK同佢地打(由其係個女!)但係如果又話打左都會出,咁唔知打嚟做咩??:qu ...

其實係個個人的反應都唔同ga!
好似我個仔1歲幾打左到而家10歲了(touch wood)都無被人傳染
聽說打左水痘針ge,就算出都會出好少ga!
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我個仔係打左針之後8年先出,
成身得十粒以下,面一粒都無,
如果唔係心口有粒有水泡,
醫生先肯定佢出水豆。
我仔嗰班好多人出惹開晒,
打左針都出既同學係生好少既,
反而亞仔有d 同學無打針,
出得好多連下陰都生,好慘。

大宅

原帖由 wong2323 於 09-12-11 14:34 發表

其實係個個人的反應都唔同ga!
好似我個仔1歲幾打左到而家10歲了(touch wood)都無被人傳染
聽說打左水痘針ge,就算出都會出好少ga!

多謝回應,咁都唔知打唔打好!打左都會出!
anyway thanks!

大宅

原帖由 麟媽媽 於 09-12-11 14:44 發表
我個仔係打左針之後8年先出,
成身得十粒以下,面一粒都無,
如果唔係心口有粒有水泡,
醫生先肯定佢出水豆。
我仔嗰班好多人出惹開晒,
打左針都出既同學係生好少既,
反而亞仔有d 同學無打針,
出得好多連下陰都生,好慘。 ...

如果你咁講,即打左可能會唔出啦!如果唔打,會出得好勁添,係咪?! 我聽人講,出個時係會下體都有㗎(我地哩度個個都無打水豆針嘅,咁佢地係咁講,出到個到都會有囉!不過哩到啲醫生認為水豆無危險性,所以唔洗打針囉!)
咁可能係打會好啲嘅! Thanks!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

小朋友出冇大人甘辛苦.有得打梗係打左先.

民房

水豆針一歲就可以打了

琥珀宮

我三個都冇打水豆針,佢地全部係讀幼稚園時出左。

大仔及二仔出得唔多,面出得好少,身幾粒咁啦!阿女係三個中粒數最多,不過唔係密麻麻。我見過兩個成人出水豆,一男一女,嚇一跳,密麻麻,男既要住醫院。

所以都係一人人,唔打針都未必會出得好勁。我實在唔想佢地打咁多預防針,冇生命危險如水豆我堅決唔打。

伯爵府

今年年初我老公生蛇, 結果傳染左2個女, 跟住一星期就出水荳, 好彩都唔係好密, 睇e生塗藥膏都好快好番, 細果個無返學一個星期, 但大果個因為有2粒唔知點解好耐都唔結焦, 所以放左2星期假

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

細仔歲幾打咗針,到依+9歲都未出過,d朋友有佢都野唔到返黎,聽醫生話如果出水荳都係生得幾粒係唔會多!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個囡嗰時唔肯打水荳針, 4歲幾時出, 不過好彩就唔算好密, 但都有10幾粒, 大概一星期就好返, 可以返學~

首頁

尾頁

跳至