論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我琴日打比agent問提早完約問題, agent負責人話完約前28天都可以叫完約. 我個賤工人正式完約日期係2010年2月12日(visa日期一樣). 我打算1月23日叫佢走(提前21日), 出糧就出到1月23日, 大假(14天)出返比佢. 機票日期會出2月5日(open ticket)+100水腳錢. 仲有我問agent我寫比入境處點寫, 佢話叫唔駛寫提早幾多比佢走, 剩係寫佢巳經完約, last day係幾時. agent甘樣叫我寫會唔會有問題呢????因為正式日期係2月12日, 但我又唔係terminate佢. 入境處會見到我原本既合約日期同我寫比佢既last day唔同,會唔會覺得有問題呢??? 仲有我係咪應該寫返封mutual agreement証明係雙方同意提早完約呢???(只係自己keep以防萬一), 係咪要搵見証人. 仲有係咪甘樣比佢提早完約走左之後代表佢一齊巳經唔關我事, 定話都要承擔到正式合約日期呢????還想請問我有咩要注意???唔好意思, 太多問題. 日日都想佢快d走. 但又驚第時有咩事會比佢告 .

大宅

仲想請問以上我會o係 last day比返工人既人工$同機票日期岩唔岩(1月23日加2星期=2月5日), 謝謝!!!

大宅

請幫幫忙解答, 我好快要出通知信比佢, tks.

洋房

回覆 1# BBTWIN 的文章

你打去勞工處問穩陣d,答錯你就無謂. 記得所有文件要白紙黑字, 清清楚楚. 保重!

複式洋房

堤早解约一定要簽恊意書,最好用回她們的文字,以免被返咬,日期要寫工人離開日,如果唔係,她在外發生什麼事,你也要負起顧主责任,如果個工人唔好,在入境事務署份表應寫清楚以免禍害他人,小心顧傭公司唔老實,利用你

珍珠宮

原帖由 BBTWIN 於 09-12-11 11:17 發表
我琴日打比agent問提早完約問題, agent負責人話完約前28天都可以叫完約. 我個賤工人正式完約日期係2010年2月12日(visa日期一樣). 我打算1月23日叫佢走(提前21日), 出糧就出到1月23日, 大假(14天)出返比佢. 機票日期 ...

Immigration嗰邊問題不大, 到時通知就得, 但工人嗰邊, 你想佢幾時走, 一定要一個月前black and white 咁俾佢知, 並叫佢簽番"acknowledge and confirm" 响封信個copy度俾你keep!
p.s. 最好唔好用協議方式, 因佢可以反口, 話佢唔同意, 係你迫佢簽!但用我以上講嘅方法, 封信有日期, 證明「佢知」你已通知佢, 唔存在同唔同意, 迫唔迫簽!!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

原帖由 myagnesbb 於 09-12-14 13:54 發表
你打去勞工處問穩陣d,答錯你就無謂. 記得所有文件要白紙黑字, 清清楚楚. 保重!

勞工處就係咩都答官方答案, 所以根本唔駛問.

大宅

原帖由 aam 於 09-12-14 15:02 發表
堤早解约一定要簽恊意書,最好用回她們的文字,以免被返咬,日期要寫工人離開日,如果唔係,她在外發生什麼事,你也要負起顧主责任,如果個工人唔好,在入境事務署份表應寫清楚以免禍害他人,小心顧傭公司唔老實,利用你 ...

我唔係解約, 係提早完約. 之前見過有人講話合約完滿前28天都叫完約, 我問我個agent都係甘講, 我諗佢唔會點我掛.

大宅

原帖由 SandraLo 於 09-12-14 22:37 發表

Immigration嗰邊問題不大, 到時通知就得, 但工人嗰邊, 你想佢幾時走, 一定要一個月前black and white 咁俾佢知, 並叫佢簽番"acknowledge and confirm" 响封信個copy度俾你keep!
p.s. 最好唔好用協議方式, 因佢可以 ...

多謝解答. 我仲想問係咪佢離開7天之內通知入境處就可以. 唔用協議方式, 甘我應該點寫封提早完約信呢???我手頭果封係用協議方式寫既. 麻煩指教.

珍珠宮

原帖由 BBTWIN 於 09-12-15 21:07 發表

多謝解答. 我仲想問係咪佢離開7天之內通知入境處就可以. 唔用協議方式, 甘我應該點寫封提早完約信呢???我手頭果封係用協議方式寫既. 麻煩指教.

離開當日通知就FAX or mail copy of 你俾佢封「提早完約信」to 入境處.

好簡單, 封信係address 俾佢, 好似炒人信咁, 話通知佢一個月後提早完約, 即X月X日, 搞掂, 封信最緊要有日期!影定一個copy, 响最後打上:

Acknowledged and confirmed By :

叫佢簽番俾你keep即可!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

原帖由 SandraLo 於 09-12-15 22:07 發表

離開當日通知就FAX or mail copy of 你俾佢封「提早完約信」to 入境處.

好簡單, 封信係address 俾佢, 好似炒人信咁, 話通知佢一個月後提早完約, 即X月X日, 搞掂, 封信最緊要有日期!影定一個copy, 响最後打上:

Ackn ...

真係十萬分感謝你 .唔好意思, 仲有一條關於人工機票問題. 我提早比佢走, 出糧係咪出到佢走果日就可以??我怕第時佢告我我冇比哂人工. 14日大假我會比返錢佢. 另外機票日期係咪出佢走當日起計14日呢? 我打算1月23比佢走, 即機票日期係2月6日呢? 真係麻煩你

珍珠宮

原帖由 BBTWIN 於 09-12-17 17:21 發表

真係十萬分感謝你 .唔好意思, 仲有一條關於人工機票問題. 我提早比佢走, 出糧係咪出到佢走果日就可以??我怕第時佢告我我冇比哂人工. 14日大假我會比返錢佢. 另外機票日期係咪出佢走當日起計14日呢? 我打算1 ...

由於你已提早一個月通知佢, 所以人工俾到last day就得; 我03年開始已經冇用外傭, 機票聽講俾open ticket穩陣d......

大宅

原帖由 SandraLo 於 09-12-17 21:50 發表

由於你已提早一個月通知佢, 所以人工俾到last day就得; 我03年開始已經冇用外傭, 機票聽講俾open ticket穩陣d......

謝謝你Sandra

大宅

原帖由 SandraLo 於 09-12-15 22:07 發表

Ackn ...

Sandra,

Please check pm. Tks a lot!!

首頁

尾頁

跳至