意見反饋
義工

自由講場 今日: 922|主題: 1009840

耶誕節會去杭州(已經返來,有少少報告)

男爵府

國民生產總值:5831

耶誕節會去杭州,請問各位是否有杭州必定要去的景點推介啊,我無頭緒。唔該曬!

水晶宮

國民生產總值:53936

最靚就系西湖邊...有排你行..."斷橋殘雪...柳浪聞鶯"...聽到D名都醉曬...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

冬天去會唔會周圍只是見到樹枝啊?光禿禿果D。

水晶宮

唔知啊...衣家地球變暖應該唔會掛...不過印象中江南應該春雨時節煙雨迷朦最詩情畫意...

男爵府

仲有咩介紹啊,我想參加當地果d day tour有蘇州一日游,有烏鎮一日游,有西湖一日游。靈隱寺果D值唔值得去啊
蘇州同烏鎮二揀一的話應該點取捨呢?

大宅

國民生產總值:4262

西湖d景真係好正 . 不過真係好凍 .
我會選去烏鎮 , 因為比例有特色 .

公爵府

國民生產總值:26640

好媽媽勳章

原帖由 Jocheng 於 09-12-11 13:58 發表
耶誕節會去杭州,請問各位是否有杭州必定要去的景點推介啊,我無頭緒。唔該曬!

清河坊 - 你可自行搜尋, 會找到不少資料

整條街都是明/清的老房子, 是市政府規劃, 街上有好幾家百年老店 (藥店, 食店都有)
亦有賣一些手信的檔口, 畫人像等等.....

必吃推介 : 龍鬚糖
同香港d真係好唔同, 新鮮的, 糖絲拉得夠幼細的龍鬚糖是酥脆的~!
一盒十隻, 我一口氣連盡7粒~ 好艱難至忍到口食剩幾隻拎番香港比老公....^^" (不過一攤咗就唔好食架.....趁新鮮食!)

連埋晚飯, 你可以預3-4小時行呢條街.

大宅

國民生產總值:1998

我暑假先去完杭州,酒店有好多一日團join架,我就去左西湖 & 瑤琳仙境...
西湖個團行程勁密,係連午餐都要買街邊小食(行住食),小d腳骨力都唔得,不過就去左好多旅遊點,都ok啦...
去瑤琳仙境就舒服d,不過行哂成個鐘乳石洞都要個幾鍾架,但好靚,都值得去...
如果係杭州要食地道杭州菜,一定要去出名d嘅菜館,好似"知味觀","狀元樓"嗰d,呢兩間比較平民價錢,但水準ok,唔好隨便搵一間,因為我賴過野,好難食...
"清河坊"係市中心,多數比遊客去,可以買到杭州出名嘅扇,雨傘,絲織品,而且有一條食街,d野食好平又地道,而"狀元樓"就响清河坊盡頭嘅位置...
希望幫到妳...
如果想知得清楚d,可以去我個blog睇,想知就pm我send條link俾妳啦...

男爵府

去完杭州返來喇,好開心啊。參加左西湖一日游同烏鎮一日遊。西湖果日行程緊密,景點一個接一個。我自己比較中意西湖同岳廟還有靈隱寺。岳廟據說是真的屍骨所在地,所以特別帶有一份敬意。而黃龍洞就話果度求籤好邪門,我也試了一下,結果求了支上上簽,yeah!
我地27號去烏鎮,果日由朝早落雪,落到下午離開都未停,返到杭州後發現,杭州也有落雪,好靚啊。屋頂、樹上、地下白茫茫一片。
食野方面就去過好多地方:位於清河坊附近的“張胡李”食小龍蝦,黃龍區的“千倫里”環境同味道都好正,西湖邊上的百年老店“樓外樓”,食左尼度的叫化雞後基本上唔使去第二度食啦,“知味觀”都有去過一次,可能果日點的菜唔arm食,覺得麻麻地,最後就是湘湖度假村裏一家漁村酒家啦,環境特別幽靜,有山有水,空氣好。好多人響果度影婚紗相。。。。。。
總括來講杭州是個好地方,山清水秀,人潔地靈。

男爵府

國民生產總值:5830

回覆 1# Jocheng 的文章

你跟旅行社/自己?

Pls advice how many $$ for this trip?
http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]

侯爵府

國民生產總值:20956

好媽媽勳章

個年03年沙土完左 d tour 好平 我都join 左去個大6好多地方, 杭州真係好值得再去, 清河方都好正 生左2個之后,有排都唔晒諗ar
原帖由 Jocheng 於 09-12-30 14:33 發表
去完杭州返來喇,好開心啊。參加左西湖一日游同烏鎮一日遊。西湖果日行程緊密,景點一個接一個。我自己比較中意西湖同岳廟還有靈隱寺。岳廟據說是真的屍骨所在地,所以特別帶有一份敬意。而黃龍洞就話果度求籤好邪門,我也試 ...

王國長老

國民生產總值:25309

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

成個城市圍住西湖,
真係山明水秀。

水晶宮

男爵府

I booked the flight ticket from website(mainland) around RMB1000 for rund trips. I stayed in Holiday inn for RMB390 per night. for the day trip, I joined the local one for about RMB150 each. food and beverage costed around 250 per meal. hahaha.....very cheap and happy trip for this x'mas.

侯爵府

國民生產總值:22840

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

聽到都想去

禁止發言

國民生產總值:14500

好媽媽勳章

琥珀宮

國民生產總值:157905

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我上次自己去, 約左在上海工作嘅同事book車去, 真係好靚!! 好可惜, 當日只係帶左傻瓜機冇單反鏡, 好後悔

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.