跳至

首頁

尾頁

男爵府

我準備下星期揾陪月員面試, 請問各位有經驗人士:
1. 面試時有甚麼問題一定要問? (甚麼問題可以看得
出 那人的"真功夫"?)
2. 另外有甚麼要注意的地方?
3. 你請左1個月/ 個半月/ 2個月呀? (我都吾知請幾
耐較適合!)
thanks~~~

別墅

原帖由 BabyDim 於 11-12-2009 14:01 發表
我準備下星期揾陪月員面試http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=159&cb=11224492&n=a136fd32, 請問各位有經驗人士:
1. 面試http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zone ...

請幾耐就睇你係開刀定順產啦, 順產就一個月就夠, 但開刀就最好起碼請一個半月喇, 但都要視乎自己體質啦, 通常開刀最好介0下口, 20 朝後才大補的話可以等個傷口無咁痛和埋得靚 d , 而且媽媽本身亦可以多 d 休息, 有助身體復原.

至於 interview 問 d 咩, 最主要係問佢會煮 d 咩, 如果你係開刀又問下佢會煮咩啦.

但其實 interview 同真正佢上班時都可能係兩回事, 最好大家約法三章, set 好 time table 和寫低工作要求

好似我個陪月咁, 見佢有 3年 以上 既經驗, 之前亦揍開小朋友, 應該經驗老到啦, 談吐又似急性子, 以為會快手快腳啦, 點知結果係老奸巨滑, d 工夫拖慢黎做

所以我反而覺得請 d 只有 1 ~ 2 年經驗, 一來都叫有經驗, 二來因為要賺口碑, 反而會更比心機做

不過請著個咩人, 真係睇你好唔好彩架咋!

最好當然係有人用過好既介紹俾你就最好啦!
1-11w -3.18kgs     23-28w +2.6kgs   
11-16w +0.4kg      28-31w +2.3kgs     
16-20w +0.4kg      31-32w - 1kg
20-23w +1.9kgs    (16.72 - 9 lbs = +7.72 lbs)
***bb 28w 1.228kgs (2.701 lbs)***
***bb 31w 1.635kgs (3.597 lbs)***
***bb 32w 1.700kgs (3.740 lbs)***
***bb 32.3w 1.89kgs (born)***

男爵府

吾該曬! 好detail !
我將會開刀, 咩鬼都吾識......
你都講得好 arm, 真係最好有朋友用過話好.
不過有時好難夾岩時間......
我會記低你講既野, many thanks ~~~

原帖由 PigBmama 於 09-12-12 10:25 發表

請幾耐就睇你係開刀定順產啦, 順產就一個月就夠, 但開刀就最好起碼請一個半月喇, 但都要視乎自己體質啦, 通常開刀最好介0下口, 20 朝後才大補的話可以等個傷口無咁痛和埋得靚 d , 而且媽媽本身亦可以多 d 休息, 有 ...

男爵府

原帖由 BabyDim 於 09-12-11 14:01 發表
我準備下星期揾陪月員面試http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=159&cb=11224492&n=a136fd32, 請問各位有經驗人士:
1. 面試http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zone ...

interview 最主要係問她會煮D咩餸, 你係開刀又問下她頭12朝食乜先好, 再問她開刀可以點補及會煮咩啦.

大家要約法三章, 講明工作內容, 工資, 每天工時, 逢星期幾放假 , 勞工保險 , 仲有你唔食的東西要講比陪月知道 .

我之前用的陪月已有6-7年以上經驗, 之前湊小朋友, 好有口碑 , 我身邊也有好多朋友陪月都介紹給她們 , 而且朋友她們都好滿意囉....

聘請任何人 ( 包括外傭) 都係要"博"架,始終是人與人之間相處, 大家仲要夾囉.....

男爵府

thank you ~~~
希望買大開大......

原帖由 katrinafu 於 09-12-15 02:53 發表

interview 最主要係問她會煮D咩餸, 你係開刀又問下她頭12朝食乜先好, 再問她開刀可以點補及會煮咩啦.

大家要約法三章, 講明工作內容, 工資, 每天工時, 逢星期幾放假 , 勞工保險 , 仲有你唔食的東西要講比陪月 ...

首頁

尾頁

跳至