跳至

首頁

尾頁

男爵府

我準備下星期揾陪月員面試, 請問各位有經驗人士:
1. 面試時有甚麼問題一定要問? (甚麼問題可以看得
出 那人的"真功夫"?)
2. 另外有甚麼要注意的地方?
3. 你請左1個月/ 個半月/ 2個月呀? (我都吾知請幾
耐較適合!)
thanks~~~

民房

我個人認為陪月員最緊要大經驗, 唔好貪便宜。

因為我個陪月0係我啊B出生0個日, 佢囡囡確認感染豬流感。於是我陪月穩咗個無乜陪月經驗0既朋友頂咗一個星期, 由於護理經驗不足, 攪到我囡囡肚臍差不多發炎, 令我不知所措!

後來我陪月做番, 我至可以放心坐月。

由於我0係娘家坐月, 都幾擔心陪月同我阿媽有意見分歧。臨工陪月令我媽媽十分不滿, 不過我陪月做番之後, 今我媽媽好放心。佢做咗1個月1星期, 佢好細心, 煮埋好好食, 我坐月時每日都為我預備湯水同下午茶, 買餸數目好清晰列明! 我而家人問題, 久不久都會打電話向佢請較, 佢都好樂意答我。

面試時:
1. 要清楚列明你0既要求。因為陪月員只後負責照顧媽咪同BB, 好少肯做家務。
2. 價錢是以月薪計? 時薪計? 我個陪月係時薪。
3. 有多少年陪月經驗? 要小心, 有些陪月可能有四年工作經驗, 不過只係接過3/4個job! 所以要問佢地湊過幾多個BB!
4. 陪月員是否有豐富陪月知識、細心。這樣對BB係好重要, 我個陪月每日返工第一樣事情係睇我的情況, 而決定煮什麼代茶... 又會觀察BB有無異樣, 才開始一日的工作。
5. 陪月員有冇誠信。我請咗我陪月之後, 才知道佢係接job的前後2個星期都唔會接job, 因為佢要預計有d媽媽會早生/遲生。不過, 預到佢家人患有豬流感, 就無辦法lu!

我穩陪月0個時都好似你咁, 亳無頭緒, 係Baby Kingdom到收到好多陪月的自薦/推薦email, 我就每一個都打去問佢地收費, 陪月經驗, 湊過幾多個BB, 幾時陪月畢業, 將我0既要求講明, 問佢地做唔做... 全部都係電話問, 問到我覺得我後來請0既陪月, 覺得佢與別不同, 才約佢出來interview, 一in就請咗佢啦! 不過佢都幾貴架!

大宅

其實叫佢講俾你知佢一日嘅工作流程,等你了解多D. 你可以講明你嘅expectation, e.g. 做唔做清潔,要煮埋老公飯等等...
問下D special 情況要點handle, e.g. 黃坦,濕疹,尿疹等
因為我自己mud都唔識所以我之前面試陪月員時都係聼多,問下佢past experience.
不過我反而覺得最緊要合你自己眼緣.

我請左1個月

男爵府

多謝您答得咁詳細, 我已經將你的建議 print 出, 明天面試時用!
Thank you very much ~~~

原帖由 samjan 於 09-12-13 22:22 發表

因為我個陪月0係我啊B出生0個日, 佢囡囡確認感染豬流感。於是我陪月穩咗個無乜陪月經驗0既朋友頂咗一個星期, 由於護理經驗不足, 攪到我囡囡肚臍差不多發炎, 令我不知所 ...

男爵府

對! 如果你吾提我, 我肯定吾識咁問!
吾該曬!

原帖由 TallBBMa 於 09-12-14 23:48 發表
其實叫佢講俾你知佢一日嘅工作流程,等你了解多D. 你可以講明你嘅expectation, e.g. 做唔做清潔,要煮埋老公飯等等...
問下D special 情況要點handle, e.g. 黃坦,濕疹,尿疹等
因為我自己mud都唔識所以我之前面試陪月員 ...

別墅

回覆 2# samjan 的文章

你好,想問你的陪月資料聯絡電話可否俾我? 多謝! [email protected]

別墅

我之前請左個陪月, 佢後尾話唔做, 除左訂之外, 係咪要賠多一倍比我架?

洋房

Hello Samjan, 我預產期係8月, 而家都頭痛緊揾陪月, 請問可否pm你之前個陪月員資料給我? thankyou~~

原帖由 samjan 於 13-12-2009 22:22 發表

因為我個陪月0係我啊B出生0個日, 佢囡囡確認感染豬流感。於是我陪月穩咗個無乜陪月經驗0既朋友頂咗一個星期, 由於護理經驗不足, 攪到我囡囡肚臍差不多發炎, 令我不知所 ...

禁止訪問

民房

我朋友之前第3個月就開始搵陪月, 都俾佢book個幾好嘅. 佢搵agent搵嘅, 雖然係貴咗啲啲, 不過保障多左, 擔保一定有人用, 唔洗勞氣.

見陪月時最緊要問下佢每日工作流程, 專業果啲好快就講到, 仲要問埋佢需要咩工具, 佢答得愈詳細愈好!

首頁

尾頁

跳至