烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我煲左2次都失敗,2次我都用水浸,並放在雪櫃內浸左一晚tim , 但都係唔起沙! 有冇人教我呀! 請指教,謝謝!

大宅

畀面勳章

我都想知.

原帖由 迪士尼 於 09-12-11 14:37 發表
我煲左2次都失敗,2次我都用水浸,並放在雪櫃內浸左一晚tim , 但都係唔起沙! 有冇人教我呀! 請指教,謝謝!

大宅

畀面勳章

會唔會關係在於豆既種類問題呢

複式洋房

你買d靚紅豆, 例如津白紅豆,你有沒有放一些尖米落去堡,

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 迪士尼 於 09-12-11 14:37 發表

要等豆淋後拿起,用匙羹壓爛再放回煲內慢火煲
及加些粘米口感會更好
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

瑪瑙宮

大廚勳章

try 浸水1晚... 撈起擎乾少少....再放入冰櫃結冰......第2晚水滾囉去煲 ....勁快爆花....再滾滾...差不多再落埋糖即可...

忘記了寫... 記得唔好太細火... 要滾得大d ,

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

我用高速煲先煲佢8分鐘, 排完氣後, 轉用普通煲, 再煲多約25分鐘, 真係好掂的, 試下啦.

用高速煲就唔駛煩浸豆呢個問題了, 想幾時食就幾時整.

我用了綠豆, 果皮, 臭草, 米(小許), 全部凍水落.

大宅

畀面勳章

粘米要下幾多呀? 紅豆結冰再放入滾水呀? 等我試下先!

瑪瑙宮

大廚勳章

原帖由 迪士尼 於 09-12-14 17:10 發表
粘米要下幾多呀? 紅豆結冰再放入滾水呀? 等我試下先!

我呢個結冰既原理... 其實係令豆浸水後結冰加熱...咁就逼爆佢, 咁就會起沙... 好耐之前睇 "開心大發現" 教的...
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

加米或雪到變冰,再滾水落紅豆,我試過..唔得,起唔到沙,

另想問..要否全程用大火煲呢

伯爵府

其實我無浸, 只要係新豆就咁煲都好快淋+ 起沙... 超市既豆都唔夠雜貨舖的好...

珊瑚宮

筲箕灣東大街有一間糧食舖專賣靚豆,貴少少.放在門口賣,在街中段,我朋友做糧油批發,話正天津紅豆來價都要8-9元一斤.其實D豆靚實起沙.有D曳豆唔起沙兼煲唔淋添!所以你地要學識買靚嘢.
玩具萬歲!

子爵府

我都係 ... 係東大街果間買紅豆
d豆...話正天津紅豆9元一斤
內有好多沙嫁
我煲都沙沙地就食
一入口...就夾爆d豆...好多沙...

原帖由 fitfish 於 10-1-10 20:48 發表
筲箕灣東大街有一間糧食舖專賣靚豆,貴少少.放在門口賣,在街中段,我朋友做糧油批發,話正天津紅豆來價都要8-9元一斤.其實D豆靚實起沙.有D曳豆唔起沙兼煲唔淋添!所以你地要學識買靚嘢. ...

珊瑚宮

yellowmama,其實係我去東大街食印度嘢經過見到係靚豆,我未買過來食,下次去買豆,順便食埋魚蛋,碗仔翅,蘇絲黄焗豬扒飯.hehe!

子爵府

+5熱血勳章

係咪機鋪隔離?

原帖由 fitfish 於 10-1-10 20:48 發表
筲箕灣東大街有一間糧食舖專賣靚豆,貴少少.放在門口賣,在街中段,我朋友做糧油批發,話正天津紅豆來價都要8-9元一斤.其實D豆靚實起沙.有D曳豆唔起沙兼煲唔淋添!所以你地要學識買靚嘢. ...

子爵府

係呀

原帖由 ry 於 10-1-12 00:43 發表
係咪機鋪隔離?

侯爵府

幾時落果皮gar?

男爵府

煲淋豆之後熄火蓋好蓋焗10-15mins就會起沙架啦!

複式洋房

你試下咁丫...我都係問人咋...

用砂鍋煲...落料後一滾水就熄火,焗半小時,再一次開火煮大約半小時,再焗半小時,再開火煮半小時加片糖調味...

首頁

尾頁

跳至