跳至

首頁

尾頁

別墅

4月20係預產期,唔代表一定係嗰日生,所以BB當然會有早d或遲d出世可能,係政府生唔會有乜特別收費,不過產檢時,姑娘已經俾咗張咭,寫咗如果於:

24週前:肚痛/穿水/出血,即到急症室
24週後:肚痛/穿水/見紅,即直接上7樓F座產前病房
每次人院時,帶備夫婦身份証登記及健康院記錄

此咭必須隨身攜帶

因為張咭已有孕婦資料,入院一掃便有資料,方便快捷,唔駛到時慢慢提供再搵.

另外,產檢時姑娘亦俾了一張"過預產期入院"紙,即4月27日仍未生產便要早上入院安排催生的了.

要話定俾老公同屋企人知,唔係到時手忙腳亂,唔知去邊,會好緊張的呢!

原帖由 a1bee 於 09-12-24 16:26 發表
我既預產期系4.20號..我想知如果系4.20之前早產仲要吾要咩手續或者費用呢.???.

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 Amytell 於 09-12-27 10:37 發表
咁快生得出,好好呢!是否第一胎就咁快呢?

不過上第二堂時講師都有補充,,...

係呀…頭一胎黎ga…
阿b幾時出世…除左開刀,就真係好難就時間….
咁最好梗係可以平安去到醫院生啦…
話晒響條街度生…又唔安全又尷尬…
如果阿b唔係響醫院內出世,第日攞出世紙,好似一定要出灣仔辦手續添bor…
咁事前可以聽到多d人既經歷,可以知多d過程…
到時唔駛咁「騰雞」會好d既… ^_^

別墅

原帖由 jerymama 於 09-12-27 13:36 發表

係呀…頭一胎黎ga…
阿b幾時出世…除左開刀,就真係好難就時間….
咁最好梗係可以平安去到醫院生啦…
話晒響條街度生…又唔安全又尷尬…
如果阿b唔係響醫院內出世,第日攞出世紙,好似一定要出灣仔辦手續添bor…
咁事前 ...

我個BB的預產期係4月25日,希望係順產啦!

複式洋房

Hi Virginia_Arare, 我預產期都係 25/4,不過我係生第二胎,第一胎是順產的,陣痛了超過一天才生呢? 希望今次唔會痛咁耐,我係見紅入院的!!

別墅

原帖由 lam_ma 於 09-12-28 09:34 發表
Hi Virginia_Arare, 我預產期都係 25/4,不過我係生第二胎,第一胎是順產的,陣痛了超過一天才生呢? 希望今次唔會痛咁耐,我係見紅入院的!!

hello lam-ma, 我完全無經驗, 幸好身邊都有些做了媽咪的朋友和我分享, 不過我都驚呀! 驚自己生唔到啦、唔知bb會唔會遲過預產期好多先出世..哈哈~

我聽醫生講, 第二胎應該唔會痛好耐就生得呀! 祝你順產!

別墅

你第二胎真係要一肚痛/見紅/穿水就好入醫院了,我琴日聽個朋友講佢第一胎都等咗成日有多,但剛生完第二胎唔駛2個鐘就生咗了,快到都唔信.

原帖由 lam_ma 於 09-12-28 09:34 發表

別墅

原帖由 Amytell 於 09-12-28 13:44 發表
你第二胎真係要一肚痛/見紅/穿水就好入醫院了,我琴日聽個朋友講佢第一胎都等咗成日有多,但剛生完第二胎唔駛2個鐘就生咗了,快到都唔信.

咁第一胎呢? 係咪一樣呢?

大宅

你地有無上威記的產前講座呀?我上過兩次覺得都幾有用的,個姑娘講得幾清晰,「生產過程」那次仲爆滿,好多準爸媽都舉手問野。最衰係要自己請假去上囉,如果係週末就好啦。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

請問邊度可以知道幾時會有講座?

原帖由 cw36 於 09-12-29 12:25 發表
你地有無上威記的產前講座呀?我上過兩次覺得都幾有用的,個姑娘講得幾清晰,「生產過程」那次仲爆滿,好多準爸媽都舉手問野。最衰係要自己請假去上囉,如果係週末就好啦。 ...

大宅

幾乎每個週四的2點半都有講座的,講題係兩個月左右會re-run的,如果你去開2樓產檢,攞張報名表填就可以了。

原帖由 callyan 於 09-12-29 01:42 PM 發表
請問邊度可以知道幾時會有講座?

複式洋房

我都仲心大心細, 唔知去唔去上堂好,
因為我返shift既, 一星期得一日假期,
如果申請左放假, 用左黎上個零鐘頭堂,又好似好浪費咁, 都唔知去唔去好...可能只選其中一啲有用啲既堂黎上喇.....

別墅

原帖由 littleair 於 09-12-29 19:25 發表
我都仲心大心細, 唔知去唔去上堂好,
因為我返shift既, 一星期得一日假期,
如果申請左放假, 用左黎上個零鐘頭堂,又好似好浪費咁, 都唔知去唔去好...可能只選其中一啲有用啲既堂黎上喇..... ...

其實 PWH 每隔2個月逢星期六都有產前講座, 我已經報咗名參加1月份嗰個啦~ 雖然我都要請假 (返隔個星期六), 但總好過平日上堂. 大家可以打電話問吓仲有冇位啦~

大宅

今日去左威院聽「嬰兒護理」講座,可能我係第一胎,好多野都唔識,所以我覺得好有用啊。姑娘講左怎樣烚奶樽、幫bb洗澡、餵奶、掃風等等,原來有好多細節要留意的。仲有係聽完可以買少d野,因為姑娘話依家唔好買奶粉住,唔好買咁多nb的尿片(可以入s或m碼),同埋唔一定要買專洗奶樽的清潔劑喎。

別墅

1月16日開始嗰個已額滿了!

本應我都想報,但我另外一個產前講座,撞咗一日,所以冧住下次佢開班再報,想聽多d知識.
原帖由 Virginia_Arare 於 09-12-29 21:46 發表

其實 PWH 每隔2個月逢星期六都有產前講座, 我已經報咗名參加1月份嗰個啦~ 雖然我都要請假 (返隔個星期六), 但總好過平日上堂. 大家可以打電話問吓仲有冇位啦~ ...

別墅

我想問上幾多點至幾多點架!因為我見到有一張寫9:30-9:45(好似),我心冧3個字學乜????

而又另外有一張有d日期,一堂一堂咁....但過晒期的...?!?!

等我下次去再留意吓d紙先!

原帖由 cw36 於 10-1-7 22:58 發表
今日去左威院聽「嬰兒護理」講座,可能我係第一胎,好多野都唔識,所以我覺得好有用啊。姑娘講左怎樣烚奶樽、幫bb洗澡、餵奶、掃風等等,原來有好多細節要留意的。仲有係聽完可以買少d野,因為姑娘話依家唔好買奶粉住,唔好買咁 ...

大宅

每次都係星期四2:30pm開始的,上到四點左右,有時去到四點半。

原帖由 Amytell 於 10-1-8 09:58 AM 發表
我想問上幾多點至幾多點架!因為我見到有一張寫9:30-9:45(好似),我心冧3個字學乜????

而又另外有一張有d日期,一堂一堂咁....但過晒期的...?!?!

等我下次去再留意吓d紙先!

...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

請問個電話號碼幾多號? Thanks.

原帖由 Virginia_Arare 於 09-12-29 21:46 發表

其實 PWH 每隔2個月逢星期六都有產前講座, 我已經報咗名參加1月份嗰個啦~ 雖然我都要請假 (返隔個星期六), 但總好過平日上堂. 大家可以打電話問吓仲有冇位啦~ ...

別墅

原帖由 callyan 於 10-1-8 13:52 發表
請問個電話號碼幾多號? Thanks.

產科學校電話: 2632 3704

大宅

好媽媽勳章

原帖由 cw36 於 10-1-7 22:58 發表
今日去左威院聽「嬰兒護理」講座,可能我係第一胎,好多野都唔識,所以我覺得好有用啊。姑娘講左怎樣烚奶樽、幫bb洗澡、餵奶、掃風等等,原來有好多細節要留意的。仲有係聽完可以買少d野,因為姑娘話依家唔好買奶粉住,唔好買咁 ...

姑娘話唔用奶樽清潔劑, 可以點洗呀?

大宅

姑娘話用洗潔精都得,份量要少,唔洗起晒泡,再用刷刷下奶樽,最重要係過多d清水就ok。

原帖由 菲比樂園 於 10-1-8 10:00 PM 發表

姑娘話唔用奶樽清潔劑, 可以點洗呀?

首頁

尾頁

跳至