興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

洋房

我用D80 加 18-105MM 影出黎D相好差, 尤其是室內, 但我朋友500D KIT 鏡,簡直係無需技術就有好靚既室內靚相了

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

唔會差好遠
可能係大家用的setting唔同, 大家的技術有關

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

D80 雖然係舊過500D 但一定唔會差太遠.

咁你諗吓會唔會係你太有技術至攪成咁.

有冇相可以睇睇? 比大家估吓點解

原帖由 新手008 於 09-12-11 16:48 發表
我用D80 加 18-105MM 影出黎D相好差, 尤其是室內, 但我朋友500D KIT 鏡,簡直係無需技術就有好靚既室內靚相了

洋房

好...我今晚POST D相比你地睇, 就知我既技術有幾"好"

洋房

差別一定唔會去到無需技術就有好靚既室內靚相........
多看點攝影書會有幫助~

民房

唔會有分別!!有都唔大!!!
我相信係SETTING問題!!因為我用D70同D3X分別都唔係話好大!!!除了高ISO時!!

男爵府

d80畫質一d都唔差架! 色靚唔在講, 可以直出jpg唔使執...
係高iso同追焦能力差d! 呢樣冇計, 始終係幾年前既型號...

版主

下面呢張, 部機出廠年份比 D80 重早一年, 都係JPEG 直出 :

洋房

500d

上左pc之後,又好似d80 都唔錯, 但在500d個顯示屏睇真係好sharp
另外你地講既setting有無得學, 定係要自己試多d, 我怕我試得黎我個女都大囉

原帖由 新手008 於 09-12-11 17:15 發表
好...我今晚POST D相比你地睇, 就知我既技術有幾"好"

洋房

點整都出唔到成張相既?

版主

原帖由 新手008 於 09-12-13 17:45 發表
點整都出唔到成張相既?

呢個係bk 的問題, 出唔到大d 的相

500D 的 LCD MON 係 3吋, 920,000 象素
D80 的只係 2.5吋, 230,000 象素
就咁在機身MON 上睇, 一定係 500D 靚

洋房

oh...明白了..你回覆得真係快, 多謝

男爵府

原帖由 chloepapa 於 09-12-13 00:51 發表
下面呢張, 部機出廠年份比 D80 重早一年, 都係JPEG 直出 :

係咪d50?

版主

原帖由 嘿嘿 於 09-12-15 00:05 發表

係咪d50?

S3Pro
(又入返部二手來用, 真係幾好, 係 AWB 唔太準)

首頁

尾頁

跳至