意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 16|主題: 77763

小朋友服食善古寧1星期, 這星期時常發噩夢, 又無胃口 ...

男爵府

國民生產總值:7405

畀面勳章

小兒5 歲, 氣管敏感, 呢2個月不停咳, 平均一星期睇 2 次醫生, 不停食藥, 夜晚咳到瞓吾到, 最近醫生開左1個月善古寧(4mg) 療程, 而家服食左一星期, 這星期時常發噩夢, 半夜大聲尖叫 (起碼4. 5 次), 手舞足蹈 (似夢遊), 又無胃口 ... 平時食一碗飯, 而家食 3 - 4 匙就話好飽, 是否要即停善古寧? 唉...

川貝. 噩魚肉. 虎乳靈芝. ..... 所有湯水都試過都吾得, 如果用阿媽D肉做藥引可以醫好, 我會毫不"由""而", 即刻割塊肉俾佢

王國熱話
天氣涼了,大家有冇用濕紙巾保暖器同BB抹...
2個月bb可以食『保嬰丹』嗎?
濕疹bb秋冬護膚小tips~~
冬天bb搽咩好?

洋房

國民生產總值:99

阿仔之前咳及流鼻水差不多兩個月,第3次睇醫生時轉咗個兒科醫生喺法國醫院門診,人哋介紹以為會好D,佢都係開咗3粒善古靈給仔仔吃,結果吃完仲差過之前,半夜咳到想嘔,又瞓得唔好,隻眼都腫埋,之後再覆診這個醫生,今次要照肺,又話肺花咗,要抽痰,等結果,醫生就先開抗生素給BB吃,但因為今次的經驗感覺唔好加上食完他的藥仲差過之前,同埋上網睇過善古靈都有一D副作用,結果我沒有給仔仔服任何西藥,反而煲川貝粉給仔仔飲,之後帶仔仔去看中醫,開咗4劑,食咗2日已經瞓得好,半夜沒有再咳醒,而家再開4劑,醫生話應該清晒D內感就可以,見到仔仔而家瞓得好,又沒有咳同鼻水,又可以返學,加上問過醫院化驗結果是什麼菌也種不到就更加放心了,所以如果不介意中醫慢慢調理,可以試下。

複式洋房

國民生產總值:247

食藥有副作用,我個女同你個b一樣我去左睇專科半個月好左好多 因為用聞氣穩定病情 冇副作用胃口又好因為天氣係一個好大既問題小朋友要到大d情況先會好 如果你有問題 可以留電話比我 我再同你傾

複式洋房

國民生產總值:430

原帖由 shihmin 於 09-12-11 23:10 發表
阿仔之前咳及流鼻水差不多兩個月,第3次睇醫生時轉咗個兒科醫生喺法國醫院門診,人哋介紹以為會好D,佢都係開咗3粒善古靈給仔仔吃,結果吃完仲差過之前,半夜咳到想嘔,又瞓得唔好,隻眼都腫埋,之後再覆診這個醫生,今次要照肺,又話肺 ...

我都好想帶個仔去睇中e呀~ 因為佢鼻敏感加氣管, 近排成日咳, 仲諗緊好冇買古善寧比佢食好 ~你住邊區呀, 可否參考下

洋房

國民生產總值:97

善古寧,我個囡都食過,又系勁發夢,成晚訓吾到,仲發晒顛感CRY,跟住吾感比巨再食。但咳兩三個月都未好!好擔心!我住新界,好無好中醫紹?或者其它地方地得,只要好!正如樓上講的,如果要阿媽塊肉做藥引,我都願意!

子爵府

國民生產總值:13134

好媽媽勳章

我個囡因為有鼻敏感,之前 d 醫生只視為一般的傷風感冒,睇左三個月醫生都唔好。mm 睇左個人地介紹俾我o既醫生,醫生話佢只係鼻敏感,不過拖得太耐,而家要食 4 個月善古寧。醫生講過善古寧一定要食起碼 3 個月先開始有效的。而家效用係 50/50,即係有 d 人食左真係有好轉,有 d 人食左冇反應。如果你囡囡食左善古寧之後出現哩 d 問題,我諗你一定要同醫生講。醫生提過有隻噴鼻o既藥非常有效的,只係我個囡太細...唔用哩隻藥住。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.