自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

講真, 幾感動, 我喊左出黎!

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... &av_id=13513081

免添夫負擔 癌妻扮潑婦離婚
夫 10度再求婚終破鏡重圓

沒有華麗的鑽戒,沒有潔白的婚紗,醫院是禮堂,病房當新房……一年前身患絕症的蔣翠不願拖累丈夫張兵和女兒,扮成「潑婦」,雞毛蒜皮小事都與他大吵一番,終跟結婚 10多年的丈夫離婚。其後張兵得知實情,在病床前向她求婚 10次,兩人終破鏡重圓。

「祝福你們,你們讓我們懂得了攜手到老的承諾。」 44歲的張兵和 38歲的蔣翠,前日在重慶武警總隊醫院病房舉辦婚禮,當張兵推着坐在輪椅上的前妻進入佈置成新房的病房時,護士們向二人撒花瓣祝賀。張兵拿着結婚證向蔣翠當眾表白:「不管未來怎麼樣,我會陪你到最後。」

張兵和蔣翠曾在 13年前結婚,但沒有舉行婚禮。二人的女兒也將近 13歲。一家三口生活原本樂也融融。張兵在外工作,蔣翠在家相夫教子。但這個幸福小家庭的安寧,卻在去年因蔣翠發現腹有腫塊後生變。
蔣翠得悉可能患重病後,為免替丈夫和女兒增添負擔,一向賢慧的她變成「潑婦」,「我開始從油鹽醬醋跟他吵、反覆吵」。她憶述,為求離婚她甚至計劃謊稱有第三者。
「那個時候,我真的覺得她不可理喻。」張兵稱妻子突然從一個賢慧女子變成潑婦,他受不住妻子神經質的吵架,二人終在去年 5月 12日離婚。蔣翠其後入院,證實患有直腸癌和卵巢癌,但她卻瞞着家人動手術。
張兵對於蔣翠性情大變感到奇怪,打聽下才知因由。今年他到醫院看到前妻已被病痛折磨得瘦了一圈。他抱住蔣翠痛哭:「我們是夫妻,你為甚麼要自己承擔!」其後,他每日都到醫院照顧她,並鼓勵她要活下去,並借錢為她治療。經過病床前 10次求婚,他終說服她再度結婚。 《重慶晚報》

侯爵府

畀面勳章

原帖由 jadeling 於 09-12-11 20:00 發表

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20091211&sec_id=15335&art_id=13512183&av_id=13513081

沒 ...

係丫,我今早返工都睇到喊,,呢 d 女人,同呢 d 男人去邊到搵...

侯爵府

醒目開學勳章

真係令人好感動呀!!!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

真係好感動, 我睇到喊......

現實中, 都見過d咁好的夫妻, 我表妹個老公真係響表妹患癌其間, 不離不棄, 到而家表妹過左身兩年幾, 佢都一個月一次去拜祭表妹一次, 話同佢傾計, 不過感情咁好的夫妻真係好少, 可惜我表妹真係享唔倒...唉....

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 77777 於 09-12-11 20:26 發表
真係好感動, 我睇到喊......

現實中, 都見過d咁好的夫妻, 我表妹個老公真係響表妹患癌其間, 不離不棄, 到而家表妹過左身兩年幾, 佢都一個月一次去拜祭表妹一次, 話同佢傾計, 不過感情咁好的夫妻真係好少, 可惜我表 ...

你表妹個 case 仲感人...

男爵府

係呀, 佢真係好好, 響我表妹患病期間, 我妹妹都會打比佢, 有時佢係岩岩去探表妹, 佢會好開心咁話: 我買尿片去比老婆law, 一d都無yim個老婆病煩, 所以我真係覺得個天有時好衰, 人地咁好, 係都要拉走一個..... , 佢而家都重同我大舅父一齊住, 成日同佢地飲茶, 我大舅父無左個女, 不過多左個仔....

原帖由 lok1503 於 09-12-11 20:44 發表

你表妹個 case 仲感人...

大宅

珍珠宮

我都睇到喊......

祝福呢位女士早日康複享夫福。
更祝福天下有情人都甜甜蜜蜜白頭到老!

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

令人好感動

大宅

我今朝睇個陣, 睇到眼濕濕.

公爵府

子爵府

原帖由 jadeling 於 09-12-11 20:00 發表

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20091211&sec_id=15335&art_id=13512183&av_id=13513081

沒 ...

我都睇到喊

公爵府

我都睇到眼濕濕 ,希望個妻子早日康復

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

禁止訪問

珍珠宮

So touching!!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

子爵府

畀面勳章

睇到眼濕濕

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

睇到我喊.......好感人呀......

首頁

尾頁

跳至