論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

侯爵府

我個工人都放緊假, 17/12返, 我都驚緊佢唔返

珍珠宮

原帖由 bobolam 於 09-12-15 15:17 發表
SandraLo,

請指教較安全的做法? thanks

以下係工人响約中間放假要注意的:

1/ 叫佢自己手寫申請放假信俾你approve.
2/ 一早講定冇錢借及冇得advance假及人工, 冇錢就唔好放.
3/ 機票一定佢自己出
4/ 未到pay day, outstanding嘅糧都等佢返先出.
e.g. 工人逢月尾出糧, 佢16号飛, 咁未到月尾, 嗰15日嘅糧等佢放完假返嚟先出; 如佢1号飛咁就冇符, 因法例規定7日內要出.
point 2/ 3/ 4/ 嘅目的都係一樣, 就係佢走佬唔返係著數的!
5/ 真係冇返的話, 先報警話工人失踪, 然後即寄掛号信去佢contract上住址, 話佢冇返又聯絡唔到問佢想點; 四日後再寄另一封話X月X日再唔現身就只有當佢辭工, 並追佢一個月代通知金(雖然唔會追到, 但背後嘅意思係想講「你冇炒佢」)! 兩封信都要c.c. Immigration.
做齊哂呢d 就穩陣好多!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個工人將會2月10日開始放假, 放到21日
(我只會provide 7日有薪大假+1日有薪休息日, 其餘係no pay -- 佢只做滿一年多d)

anyway, 我個工人每個月20日出糧, 佢request 我出 1月20日 ~ 2月9日既糧比佢, 原因係"佢唔夠錢買機票".. (2月10日~2月20日既糧等佢返黎先出)

咁我想知, 我有無損失呢?? (其實照咁睇就無損失, 至多佢唔返黎我拿手唔成世啫 mouth: )

大宅

回覆 13# happypiano 的文章

我今日打了去問診所, 針都是$120但要另付診金找數合共$220, 你那間要另付診金嗎?
姑娘話唔可以只打針唔看醫生喎!

##請問沙田或旺角附近那裡有淨避孕針打?

珍珠宮

今日出左12月份糧比工人了~ 本來真係諗住6/1佢返黎先出比佢~

唉~ 如果佢真係要呃我, 唔再返黎, 起碼都係佢欠我, 而唔係我欠佢~

我個心衣家安樂左好多~

禁止訪問

伯爵府

原帖由 SandraLo 於 09-12-15 22:34 發表 ......
4/ 未到pay day, outstanding嘅糧都等佢返先出.
e.g. 工人逢月尾出糧, 佢16号飛, 咁未到月尾, 嗰15日嘅糧等佢放完假返嚟先出; 如佢1号飛咁就冇符, 因法例規定7日內要出.
point 2/ 3/ 4/ 嘅目的都係一樣, 就係佢走佬唔返係著數的!

5/ 真係冇返的話, 先報警話工人失踪,...

請問,

1. 我工人逢12號出糧, 佢12/7回鄉15日, 我可唔可以等佢26號返到黎先出?

2. 工人冇返黎, 報失踪案係咪真係受理? 有冇人試過? 我直覺覺得警察唔會肯幫我地落案...

首頁

尾頁

跳至