跳至

首頁

尾頁

大宅

複式洋房

原帖由 bik1229 於 2009-12-30 15:18 發表

sunhosy,

我愚見是, 找律師控告佢誹謗, 看下佢有錢些定你有錢些, 呢些人唔見棺材唔留眼淚。

我問過自己身邊律師朋友, 只要有人在行為或言語上, 令你感到驚慌, 你就可以告佢誹謗。

咪大家一齊看下邊個多銀子燒囉 ...

Dear bik1229,

對你的遭遇,深表同情,希望此事對你大女在交友方面沒有影響啦,我也有小小愚見,我通常教我小女先向小朋友報以微笑,然後打個招呼,若對方回報相同的動作才和他們玩,若玩耍期間,小朋友的行為是令人反感的,我會問小女自己的睇法,如她是接受不到的,我便叫她向該小朋友說個明白,若沒有效,我就叫小女離開!

如你所說,大家住在這裡,但求和睦共處!

多謝你的見解!其實我也知道可以咁做,就憑管理處寫字樓的錄影系統(I meant 佢要我賠錢果晚講的說話),加埋佢虛報宿舍組事件!

但我無去宿舍組投訴佢,亦都無唸過要做你講的法律行動,因為如果佢被判入罪,佢的小朋友就無人照顧啦!

其實响宿舍組查明之後,我相信佢一家的信譽指數係近乎『零』!咁嘅情況下,仲使乜我出手!可能我仲要多謝佢一次,因為佢咁嘅行為,我地一家可有因恤機會搬去其它宿舍添!
٩(•.•̃)۶~~~Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get~~~٩(•.̃•̃)۶

別墅

其實呢度都好多騎呢人!大家都係小心為妙,保重保重!

複式洋房

原帖由 紅白藍 於 2009-12-31 00:03 發表
只要有人在行為或言語上, 令你感到驚慌, 你就可以告佢誹謗

我都响到住咗幾年都唔知點識D人都有問題
話說我囡上小學都有同D同學MAMI行街買下嘢(次數不多)
有日個同學MAMI同我C6講話我同個囡冇禮貌對佢(唔明點解要同 ...

Hi, there! 其實聽完你咁講,我覺得你唔使理佢,禮貌呢樣野係好主觀,唔出聲唔等於無禮貌!有時可能你見唔到佢地而無打招呼,又或者你小女果日唔夠訓無心機去應酬遮!其實日久見人心,你地兩母女為人係點,其他姨姨係好清楚,而佢只係個別事件!

我細個時個樣都好cool, 記得有次有個同學仔話我無禮貌仲同老師講,老師知道我係班上最有禮貌一個,佢於是同我講: 我知道唔係你唔岩,不過有時你唔出聲個樣都幾cool,不如你試下無論响邊度,都嘗試微笑望下人,就算果個人你係唔識,你都可以向佢微笑! 結果微笑已經成為我嘅習慣,所以我有好多唔人格(九形人格)嘅朋友!

所以我認為你由得佢講,你控制唔到佢個口,其他姨姨初時可能會聽下,但佢地都有腦同眼睇你地係唔係呢啲人,當佢發覺無論點講你都唔嬲,而其他姨姨又無反應時,佢就覺得無癮!如果佢再同你老公講時,你可以叫你老公向佢微笑,唔使講野,因為簡單一個微笑,就已經包含著你地一家人係好齊心!到時佢就無計可施!

٩(•.•̃)۶~~~Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get~~~٩(•.̃•̃)۶

大宅

妳講得好啱,我一直都冇理佢,佢可能真係好得閒,其實大家都係過客.响度住得幾多年......

原帖由 sunhosy 於 09-12-31 00:59 發表

Hi, there! 其實聽完你咁講,我覺得你唔使理佢,禮貌呢樣野係好主觀,唔出聲唔等於無禮貌!有時可能你見唔到佢地而無打招呼,又或者你小女果日唔夠訓無心機去應酬遮!其實日久見人心,你地兩母女為人係點,其他姨姨係好清楚,而 ...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 sunhosy 於 09-12-28 02:33 發表
如果姨姨你依然係呢個Topic的讀者,以下有啲說話我想同你講:

『我雖然未必係一個好媽媽好太太,成日掛著返工,但我會非常珍惜同個女相處時間,更加珍惜同老公一齊時間,務求有一個和諧的家! 當然我亦明白你愛女心切心態,但你已經 ...

你講得好好

今天姨姨攞咗個面攞埋個彩, 但佢輸咗孩子對佢既尊重, 今天她怎樣待人處事, 他朝她的孩子也會怎樣待她....

不要再為她而勞氣, 閒人一個, 不值得呀....

祝囡囡每天都快快樂樂!

別墅

精緻種植勳章

樓主,

你唔好被人影響到自己同家人情緒

係世上,有d人思想本身好偏, 就算3唔識7,素未謀面, 忽然你跟他一個唔好彩眼神接觸,就認定你已有計劃地謀害佢全家, 然後就追住你好似癲狗要咬死人咁...有時真係無得避架, 你唔會知呢類腦內思想着什麽, 當你遇到呢類人, 亦無謂再深究"why"

依家最重要係儘快幫你囡囡脫離陰影, 衷心希望你囡囡早日心靈康復~!

男爵府

聖誕前我聽1個神父講義,佢講得好啱,要教好小朋友係用身教,大人做D咩嘢,好影响小朋友,假如個女人佢做D咁嘢傷害咗人,佢D子女都會有樣學樣

大家都係住宿舍都應該互助

珍珠宮

原帖由 sunhosy 於 09-12-31 00:10 發表

Dear bik1229,

對你的遭遇,深表同情,希望此事對你大女在交友方面沒有影響啦,我也有小小愚見,我通常教我小女先向小朋友報以微笑,然後打個招呼,若對方回報相同的動作才和他們玩,若玩耍期間,小朋友的行為是令人反感的,我會問 ...

sunhosy,

從字行之間, 都看得出你是一位有教養之人。被敵人傷害, 仍有容人之量, 實屬難能可貴, 小女子也心表佩服。 小女平台之小風波, 已是數年之事, 已忘得一乾二淨, 多謝關心。

衷心希望你女兒能儘快忘記不快, 如你小女須要心理輔導, 我有親戚是呢行的, 你要資料我可以給你。

在此, 祝願你一家新年快樂, 忘記2009年之不快經歷!

其他宿舍街坊,

祝大家新年快樂! 繼續和睦共處, 守望相助。

複式洋房

Happy New Year, 2010

首先祝各位媽媽新年快樂,身體健康,小朋就快高長大,步步高升!

2heiBBmama
祝妳今年勝舊年,心想事成!
佢當然係閒人一個,因為我都差唔多唔記得佢個樣係點 若上次如果唔係佢動作咁大,我真係認唔出!

elaine808e
祝妳今年萬事勝意,身體健康!
很同意妳的說法,現時希望小女能從這次不愉快經歷抽身出來,我不會教她別想這事,反而我希望她能從這事學懂如何保護自己,比她知道社會的人是千奇百怪,可能這世代的小孩從呵護中長大,他們真的不懂如何招駕,慶幸這事在這時發生,正好讓小女知道和體驗樂極生悲的道理 ,不會有人因為她是小孩而網開一面,反而要至諸死地!其實這是社會的縮影!
妳講得啱,毫無疑問,'Why'係好難從一些有問題的人身上找出答案,這只會使自已鑽牛角尖。不過這事我們一家領累到退一步海闊天空的真正意議!

jey
祝妳一家新一年有好的開始,家宅平安!
無錯身教係絕對重要,其實我同那個姨姨响今次事件上的處理手法,或多或少都是我們兒時見到父母的行為有關。媽媽教我就算過到不平事要忍之,是打從心來的忍,方可成就大事!:loveliness: 更何況大家都係人地媽媽,我相信沒有一個人願意聽到人家說自己或自己小孩沒家教的!

bik1129
在此祝妳家肥屋潤,生活愉快!
多謝妳誇獎,我仍在學習中!多年前我也為教育小孩事而煩惱,就是因為我也是獨女沒有兄弟妹,怕因為自己是獨女而性格有缺堪連累小孩也有我的陋習,於是我去上一些心理學課程先去調理和認識自己,然後再去上兒童心理學課程!
此事發生至現在剛好一個月,初時我的確很焦慮,畢境我不是心理醫生,發生這事我不能以媽媽的身份去開解她,就是要用小孩的心理治療來協助她! 幸好眼見她情緒平伏了很多,加上這個假期家人帶她出外旅行,事物見多了,人自然開朗了!
小女自小愛畫畫,於是我叫她用畫畫來發洩情緒,就在她去了旅行期間,我靜靜翻看她最近傑作,嚇見近乎每張都是哭著的臉!無奈,總要給她時間去癒合的!來年我希望能多抽時間去修讀催眠治療!一來可幫到小朋友,二來又可透過潛意識去戒除陋習,一舉兩得呢!

別墅

新年新樂

祝大家新年快樂!希望大家遠離霉氣,唔好再見到d黑人憎嘅人!

祝無文化嘅人,讀多幾年書,做個文化人!

洋房

睇完之後我真係好驚點解有d咁既人住自己附近, 我個小朋友得兩歲, 又鍾意玩滑梯, 因為佢太細, 有時我只會趁遊樂場有咩人先同佢去玩, 如果人多我都會帶佢走, 因為我知小朋友玩起上黎會睇唔到佢, 遊樂場係大家既地方, 無可能要求其他小朋友就我個仔而唔玩, 唯有係自己避免呢d情況.
呢件事上我真係好佩服樓主既處理方法, 我自問eq低, 如果有個咁既人咁樣鬧我個仔我一定同佢理論, 再唔係我真係會自己報警先, 不過你放心, 呢個世上有現眼報呢樣野, 睇下第時佢d仔女點對佢, 因為佢一定唔識家教呢種事, 睇佢既表現就知佢細個無學過

男爵府

2023年兔年勳章

有D個人見意, 可唔可以改吓個TOPIC, 好似攪到我地個宿舍D人好似好無品咁.. 

複式洋房

原帖由 tammymommy 於 2010-1-4 13:28 發表
有D個人見意, 可唔可以改吓個TOPIC, 好似攪到我地個宿舍D人好似好無品咁.. 

Dear Tammy Mommy,

妳都講得岩,可惜我唔係樓主:loveliness: , 所以改唔到個標題!或者我試下PM樓主叫佢改啦,希望佢見字會咁做啦!:D

畢境這事相信己告一段落!

民房

這是我個人的一點點意見, 我都覺得這個話題真的有點悶了, 好像在這裡真的有很多很多壞人住咁, 其實這件事一路以來只有你一個人講述事發經過, 那位你聲稱是潑婦的姨姨沒有作出任何回應, 包括在論壇上及宿舍內, 如果那位姨姨真如你所講, 是那麼野蠻及有企圖的話, 有這麼好的機會, 根本不可能不將事件誇大及公開, 而我眼見其他人的回應只係就你的敍述而發表意見, 根本不知道事情的真確性, 亦不知道有否被人誤導, 請問這樣對那位姨姨是否有點不公呢?

複式洋房

原帖由 cathy10292002 於 2010-1-5 17:04 發表

這是我個人的一點點意見, 我都覺得這個話題真的有點悶了, 好像在這裡真的有很多很多壞人住咁, 其實這件事一路以來只有你一個人講述事發經過, 那位你聲稱是潑婦的姨姨沒有作出任何回應, 包括在論壇上及宿舍內, 如果那 ...

Dear Cathy10292002, 其實我都認同妳的講法,這個話題已有點悶了:loveliness: !而事件,我想已是告一段落。

從客觀看上去,亦是我單一在寫件事經過,這是因為我是局內人特別內緊吧,請見諒:loveliness: ,我的用意是舒發一下我個人認為不平之事。我沒有公開她的任何資料,更沒有指明道姓的寫出來!

我寫得出來就是想聽到客觀的見解,而妳就是第一個吧,很高興認識妳 !其實每個人的表達方式係唔同,我會選擇寫,其他人可會選擇其它方式去表達或者宣洩。我亦歡迎那個姨姨在此留言或PM,可是就是沒有。

她也是人,佢事後會用乜方式去講呢件事出來,我係唔知道,我只係知道我而家用呢個方式係唔會影響到佢的生活,除非她自稱是我講的那個姨姨。

由始至終,我都沒有形容她的外觀,在這裡的人沒有一個知道她的長相!

聰明的妳請想想,若妳是她,而我所講的不是是實,妳見到會反駁嗎?我相信或許會的。倘若我所講的全是實話,妳又會回應嗎?若然換轉我是她,我一定唔會回應的,更不會在任何地方留言。

很欣賞妳為她抱不平 ,可是我沒有在網上搜查過她可有在其它地方發表,對不起:( ,我認為沒必要的,因為我沒有想過要和她爭論 !我之所以會發表是因為宿舍有姨姨知道我的事,而她們是這裡的常客又是我的朋友,她叫我在此找人幫助小女,剛巧見到樓主講呢件事,朋友便鼓勵我寫出來,就是這樣罷了!

請包容我的這樣說

男爵府

希望你同囡囡快d無事!
[

大宅

我o岩o岩仲想申請搬去順利呢… mouth:
不過果個人實在太不可理喻了…

個人黎講好欣賞sunhosy的做法…
唔知妳囡囡而家仲有冇被呢件事困擾呢?

大宅

sunhosy

原帖由 sunhosy 於 2009-12-28 02:19 發表

Dear bbccqq,

我大大話話住咗响呢個宿舍無八年都有七年,其實我一次都未見過佢!真係慚愧,可能我小見世面!

上次都係時運低先見到佢,但我相信佢都係呢個topic嘅讀者,如果唔係,佢點識乜野叫滋擾!可惜,佢無留意真正含意就亂去 ...

sunhosy:

你好!

看完替你好孬。

首先請淡忘這不開心的事,

其次安撫好女兒情緒發展;

最重要的是:

你若無其事,小朋友的心才安然!

回頭想想:

那個惡婦可能是危險人物,

有憂鬱病//精神病//狂躁症等等。

小人惹不起,躲得起。

祝願全家快樂!

複式洋房

好驚啊, 我有個親人都係住那裡的, 好心痛你個小朋友咁細個比佢嚇親,希望你地快d走出呢個陰影啦~

首頁

尾頁

跳至