跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今日係我個BB出世後28日,今日去健康院磅重,bb有3.62kg,但bb出世都有3.21kg,28日只係重咗0.41kg,一磅都唔夠~ 醫生話下個星期要再去磅重~ 點解會咁~ 各位BB重咗幾多呀~
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

大宅

原帖由 vicki23126 於 09-12-14 20:03 發表
今日係我個BB出世後28日,今日去健康院磅重,bb有3.62kg,但bb出世都有3.21kg,28日只係重咗0.41kg,一磅都唔夠~ 醫生話下個星期要再去磅重~ 點解會咁~ 各位BB重咗幾多呀~ ...

又真係重得少左d,我阿b出世7lb2oz(3.25kg),滿月11lb(5kg)。。。你係唔係全人奶啊?我主要餵奶粉,人奶俾佢當甜品食

男爵府

原帖由 mrstamky 於 09-12-14 22:55 發表

又真係重得少左d,我阿b出世7lb2oz(3.25kg),滿月11lb(5kg)。。。你係唔係全人奶啊?我主要餵奶粉,人奶俾佢當甜品食

我現在喂全奶粉啦!之前就係喂人奶,BB食得唔好,收水收得好勁,輕咗好多,我就轉咗奶粉。都轉咗十幾二十日奶粉啦,現在一餐可以食100ml,3個鐘一餐,但都係唔肥~陪月話我個BB本生食野都唔叻,同埋可能又唔係好吸收,所以唔重磅~
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

別墅

原帖由 vicki23126 於 09-12-15 01:10 發表

我現在喂全奶粉啦!之前就係喂人奶,BB食得唔好,收水收得好勁,輕咗好多,我就轉咗奶粉。都轉咗十幾二十日奶粉啦,現在一餐可以食100ml,3個鐘一餐,但都係唔肥~陪月話我個BB本生食野都唔叻,同埋可能又唔係好吸收,所以唔重磅~:igiveup ...

我bb係細碼B, 出院時2.7kg, 滿月時3.8kg, 一餐食130ml, 4個鐘一餐. 你bb可能長肉慢dd啫.

複式洋房

我B出世時算大B重3。615KG但滿月都只係4。4KG 都係得0。785KG(1。727LBS)咋

姑娘話餵全人奶BB係重得慢D因為無奶粉咁易養肥BB~ 

你係咪又係同我一樣全人奶?

大宅

畀面勳章

我BB出世時2.5kg,滿月時已有4.03kg,可能我亞B成日瞓,所以長肉.

複式洋房

我仔仔出世3.6kg,出院收水3.5kg,滿月就4.84kg,算正常。仔仔係食森永既,食量算少但係訓得幾好,日頭要人抱住先肯訓,我地都盡量抱,d長輩都話bb訓得好先會長肉架,訓得唔好食幾多都無用。

原帖由 StrawberryBB 於 09-12-15 16:30 發表
我BB出世時2.5kg,滿月時已有4.03kg,可能我亞B成日瞓,所以長肉.

別墅

我的大孖出世時2.95kg , 滿月時4.23kg,重了2.8磅.

別墅

我大孖出世時2.95kg , 滿月時4.23kg,重了2.8磅

大宅

我bb出生時3.42kg, 滿月時4.7kg, 重了2.8磅, 全人奶, 不過我經歷過一段很艱辛的地獄式追奶生涯, 因為自己生佢之前已下定決心用母乳餵哺, 亦都相信大部份媽媽都有本事用自己的奶餵飽自己bb的. 我試過最初幾日無奶, 勁谷奶好痛, 奶量穩定, 乳腺炎發高燒, 跟住奶量急跌好心痛, 堅持唔補奶粉狂追奶等等, so far bb體重增長理想, 食得訓得喊得, 証明人奶b不一定比奶粉b輕. 如果可以, 鼓勵大家盡量餵到幾多得幾多, 只要肯餵就得.

大宅

bb 出世時2.75kg, 而家啱啱一個月, 3.5kg咋, 係生長綫由10跌到得3咋....

基本上我都全人奶, 只係夜晚想訓好少少果陣先補少少奶粉 (around 2.5-3安)

我都好擔心....

好羡慕你地個bb可以重到咁多呀....

大宅

好媽媽勳章

BB 出世時3.6KG 之後收水得返3.4, 今日返健康院再check 去返4.5kg
不過仲有黃...唉, 睇怕仲要遲少少先退晒
我個B 係全人奶的

大宅

原帖由 大懶貓堂 於 09-12-18 22:36 發表
BB 出世時3.6KG 之後收水得返3.4, 今日返健康院再check 去返4.5kg
不過仲有黃...唉, 睇怕仲要遲少少先退晒
我個B 係全人奶的

你個BB同我BB一模一樣啊,出世又喺3.6kg出院收水得返3.4 ,一個月返去健康院4.6KG啊,呵呵~~~
BB黃你有無比佢飲D葡萄糖水啊?我BB出院時都有黃架,我日日都有比糖水佢飲,仲有曬太陽,依家無曬黃啦~~
http://lb1f.lilypie.com/wonxp8.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie First Birthday tickers" /></a>

大宅

原帖由 sheepdog 於 09-12-17 23:46 發表
我bb出生時3.42kg, 滿月時4.7kg, 重了2.8磅, 全人奶, 不過我經歷過一段很艱辛的地獄式追奶生涯, 因為自己生佢之前已下定決心用母乳餵哺, 亦都相信大部份媽媽都有本事用自己的奶餵飽自己bb的. 我試過最初幾日無奶, 勁 ...

你真喺偉大啊,我喺全職媽媽都凈喺喂奶粉咋,真喺羡慕你,覺得有D對阿B唔住啊。未生之前我都喺唸住喂人奶啊,點知喺醫院果陣有晚谷奶谷到好勁,第二日就出院,返到去好似又無咩奶啦,都試過煲D魚湯下奶,一次泵一邊都得安幾奶,BB餓到就要勁飲奶果種,我既奶水又來得唔夠快,佢索性就唔肯畷啦,就喺咁我就放棄咗啦,依家食惠氏,BB既磅數都好好啊。
http://lb1f.lilypie.com/wonxp8.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie First Birthday tickers" /></a>

大宅

原帖由 lisanatong 於 09-12-18 23:20 發表

你真喺偉大啊,我喺全職媽媽都凈喺喂奶粉咋,真喺羡慕你,覺得有D對阿B唔住啊。未生之前我都喺唸住喂人奶啊,點知喺醫院果陣有晚谷奶谷到好勁,第二日就出院,返到去好似又無咩奶啦,都試過煲D魚湯下奶,一次泵一邊都得安幾奶,BB餓 ...

我唔係偉大, 而係諗緊以前個社會個個都好窮, 冇得揀都係餵母乳架啦, 都唔聽過話有人食唔夠母乳餓死b, 你估個個有錢請得起奶媽咩~~我都同你一樣開頭冇乜奶, 食到阿b唔夠飽都要補奶粉, 不過我就堅持俾佢狂啜, 勁谷奶果時就係咁用熱毛巾敷跟住忍痛用手擠, 等d乳腺通, 都係人地教我, 通左乳腺就好多奶架啦. 如果bb唔肯啜, 你可以用手擠或者用泵, 泵到幾多得幾多, 一安半安都好, 係咁同個乳房清奶, 等身體以為你要用好多奶咁就會造多d奶, keep住咁做慢慢你就會多奶

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我阿 b 就黎兩個月啦, 佢滿月時重左 1.1 kg, 但今個月就好似重少左 (我覺得, 仲未磅過), 因為佢成日嘔奶同埋唔肯瞓...

大宅

我個仔食森永~1個月重了1.2kg
小嵐*要健康快樂咁長大呀!!!

大宅

我bb你人奶+奶粉(a+) 重咗2lb呀...

大宅

出世3.62
收水收到得3.32
依家滿月有4.32
全人奶~

男爵府

今日又去健康院磅重,3.87kg,醫生贊妹妹好叻~一個星期重咗0.25KG~今日係1個月5日,同出世比較重咗1.4磅 繼續努力!雖然咁多BB,我妹妹重得最少,但去咗咁多次健康院磅重見醫生,次次醫生都話唔夠重,得今日有醫生贊~真係開心~

首頁

尾頁

跳至