興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無人有在學校禮堂映表演的經驗, 可以分享?

現場可以周圍行的.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

表演, 最好唔好用閃光燈
一支大光圈長焦zoom 鏡會好d, e.g. 70-200mm f2.8
有埋防震就更好

要睇現場有無spotlight 照住表演者, 有就好d, 唔駛太高iso, 用點測光測表演者臉部
最好就影raw, 有咩事可以返屋企再執

企定定的表演, 可以用光圈先決, set 最大光圈, 留意快門, keep 住在 1/100 秒會好d (快門慢過 1/00 秒時就要提高iso)

周圍走少少的, 用高d 快門 (就要提高返iso來就返)
set連續對焦mode

set 連拍, 一秒幾張, 中焦機會高d

有腳架, 坐前排, 會好d

版主

影舞台表演, 位置最重要,
呢張係無辦法行埋去, 唯有在學校禮堂最後排 (二十幾行) 用長鏡, 高iso, 加閃光燈去影 (要企在座椅上來影才可避到d 人頭; 不過都避唔晒)

大宅

70-200mm f2.8 IS ...未有...:(

如何個台無射燈, 表演時, 用唔用閃光燈?

位置方面, 沒有問題, 我可以四維走.

版主

用唔用得閃光燈, 要睇大會俾唔俾
又要睇下用左閃光燈, 會唔會影響到表演者 (會的當然就唔好用la)
加上用閃光燈, 如果係用 17-100 mm 左右的range, 除非企前排, 唔係用左都唔係好大作用

(不如問下大會俾唔俾用閃光燈先, 唔俾, 就只有提高iso 去影)

子爵府

以小學生計,閃光燈一般唔會影響佢地表演,你唔閃都大把家長係度閃。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好意思我又想問下, 如果我用支18-270mm f3.5, 影禮堂又是否ok呢 ?
thanks~

版主

原帖由 uhtcl2006 於 09-12-15 10:36 發表
唔好意思我又想問下, 如果我用支18-270mm f3.5, 影禮堂又是否ok呢 ?
thanks~

270mm 的range 就夠長, 不過去到 270mm, 光圈變成 f6.3, 用最大光圈, 個快門都可能唔夠快, 只有提高iso 去就返

如果可以用閃光燈就好d

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

18-270MM F3.5-??? 應該大慨F6.3, 影可以影到冇問題, 用長焦距 時留意要保持安全快門(1/焦距 秒),同時注意光圈低過F5.6 時對焦可能比較慢.

原帖由 uhtcl2006 於 09-12-15 10:36 發表
thanks~

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 chloepapa 於 09-12-15 10:52 發表

270mm 的range 就夠長, 不過去到 270mm, 光圈變成 f6.3, 用最大光圈, 個快門都可能唔夠快, 只有提高iso 去就返

如果可以用閃光燈就好d

唔該晒 , 我唸我首選提高iso去影啦, 因為係影幼園既學生, 用閃好似好影响小朋友呀

水晶宮

原帖由 clpapa 於 09-12-15 11:02 發表
18-270MM F3.5-??? 應該大慨F6.3, 影可以影到冇問題, 用長焦距 時留意要保持安全快門(1/焦距 秒),同時注意光圈低過F5.6 時對焦可能比較慢.

唔該晒你回覆, 其實我用左支鏡都係個幾月, 都發現左zoom到200mm左右都開始對焦慢

子爵府

原帖由 uhtcl2006 於 09-12-15 11:22 發表

唔該晒 , 我唸我首選提高iso去影啦, 因為係影幼園既學生, 用閃好似好影响小朋友呀
講係咁講,我估到時都有好多家長用閃光燈影,多你一個唔多。

水晶宮

原帖由 軍魁星 於 09-12-15 11:27 發表
講係咁講,我估到時都有好多家長用閃光燈影,多你一個唔多。

我就係驚到時會好多家長用, 所以咪唸住自己唔好用囉, 人地要點我控制唔到姐, 但我可以control自己嘛

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

原帖由 FatherJ 於 09-12-14 21:14 發表
請問有無人有在學校禮堂映表演的經驗, 可以分享?

現場可以周圍行的.

hello

用唔用閃都 著埋 auto iso 啦.

自定光圈 and/or 快門, 再等部機用 iso 去較正確曝光:D

民房

年前接了單job入梅窩影畢業禮加表演。
當時我的裝備是一部d2x 加一部 d200
鏡17-35mm f2.8 + 70-200mm f2.8g
我影表演時多數用70-200,沒有用閃燈,推高iso!!因為我是幫學校影的,佢要我盡量影多d學生,一張相最好有幾個學生在內(因為佢同我買了之後再轉賣給家長),因此我沒有校最大光圈,我記得我是用f5.6的,快門大約是1/150s!!!
影畢業相就用17-35mm,因為我影的是小六畢業,唔怕用閃,所以用外閃(sb800)﹗因為合照有三四行人,我用f8 光圈先決!!影出來前後都清!!

子爵府

原帖由 mikeandlam 於 09-12-15 15:19 發表
年前接了單job入梅窩影畢業禮加表演。
當時我的裝備是一部d2x 加一部 d200
鏡17-35mm f2.8 + 70-200mm f2.8g
我影表演時多數用70-200,沒有用閃燈,推高iso!!因為我是幫學校影的,佢要我盡量影多d學生,一張相最好有幾個學 ...
請問f5.6, 1/150s時iso要推到幾高?

子爵府

原帖由 uhtcl2006 於 09-12-15 12:59 發表

我就係驚到時會好多家長用, 所以咪唸住自己唔好用囉, 人地要點我控制唔到姐, 但我可以control自己嘛
唔洗交相俾學校就唔緊要,如果學校指意你d相,就有乜用乜,最緊要有功課交,四四正正影倒個場,影倒個表演大概情況係點。

水晶宮

原帖由 軍魁星 於 09-12-15 18:17 發表
唔洗交相俾學校就唔緊要,如果學校指意你d相,就有乜用乜,最緊要有功課交,四四正正影倒個場,影倒個表演大概情況係點。

唔使交功課呀, 學校好好, 會準備定個cam拍video, 但可惜跟據往年經驗, 啲家長 , 一窩蜂衝晒出去企正係個表演台前面, 連部cam都遮埋咁滯呢....
就係因為呢個唔好既經驗, 先加速我買呢枝鏡, 因為即使企遠啲都唔使太擔心影唔到自己個仔, 唯一擔心係要影埋人地啲頭囉

版主

我上星期影學校d function 都係一樣, d 人企晒在台前十幾行位置 (最前十行就唔俾人行近)
唯有企在禮堂最後排, 用支 400mm (唔係大光圈), iso1000, 光圈先決set 最大光圈, 加埋閃光燈 (因為無 spotlight, 唔閃會好暗) 去影
你都可以試下咁
不過最好就係要企高來影 (我都係企在d 櫈上), 無可避免會影到d 人頭

子爵府

原帖由 chloepapa 於 09-12-16 10:43 發表
我上星期影學校d function 都係一樣, d 人企晒在台前十幾行位置 (最前十行就唔俾人行近)
唯有企在禮堂最後排, 用支 400mm (唔係大光圈), iso1000, 光圈先決set 最大光圈, 加埋閃光燈 (因為無 spotlight, 唔閃會好暗) ...
我又係最怕影大合照時永遠有一兩個家長會行埋去幫自已個小朋友影返張大頭相。大佬呀!影大頭相係屋企關埋門慢慢影咪得law. 影人多既大合照最好擔梯企高d影,角度會好d。

首頁

尾頁

跳至