跳至

首頁

尾頁

大宅

我而家成日心大心細想重讀多一年, 因為我覺得我個仔比其他大B學所有野都慢呀, 請大家比D意見我

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

There is no right or wrong answer for everyone. Each b is different.

If u want his life and your life to be easy, then repeat. If you think pressure is good for you and him, then go to k3.

伯爵府

我都想子睿repeat一年, 似乎學校唔多想.

民房

我自己亦曾想過替仔仔repeat, 因為我的仔仔幼班時也是學習較慢, 說話不清, 但是去到低班時, 他有顯著的進步, 所以現在打消這念頭...其間我和仔仔也有努力, 例如:於較弱的地方練習(小肌肉未夠靈活就搓泥膠等), 從分享學校生活中提高學習興趣(讓佢覺得返學好開心), 從遊戲中温習知識(玩記憶卡認讀生字)等等... 其實, 我個人認為每個小朋友的發展都不同, 大仔可能快啲, 細仔可能慢啲, 女仔又會比男仔快, 故此, 冇得比較的, 只要自己的仔仔不斷有進步, 都可以順其自然升班...
因為repeat有好, 有唔好...
好-係可以加強本身的基礎訓練, 唔好-係初時眼見同學仔升班了, 可能較難融合社群...
王牛黨...15/11/2005...浸會出世...王學勤醫生(好醫生)接生

複式洋房

有無其他媽媽可以分享下?

大宅

我已經選擇repeat一年, 眼見好多小朋友學習比我個囝快好多, 我見囝囝跟得都比較吃力, 加上班主任都贊成, 自尊心好重要, 可能全班最細, 每次做野或學習都係最慢既一個, 好多時要老師repeat又repeat同佢講, 佢才能做到, 小朋友適應能力強, 唔擔心佢唔開心, 如果上小學才repeat, 可能會更加唔開心…

男爵府

我諗真係個個小朋友唔同, 我個囡對群體認同好sensitive, 如果repeat一定喊爆同影響學習心情. 而且上年同今年都同佢老師傾過,佢地都覺得無必要, 所以無諗嚕, 月尾都in直資.

伯爵府

Valy

Hi...妳小朋友月尾都in直資啦 !
咁快 interview 既 ?

可以 pm 話我知妳 in 邊間呢 !

-----------------------------------------------
其他媽咪

我仔 repeat 左 k1
可能佢之前 k1 同 e+ 呢間唔同
所以無唔開心
我反而擔心係 repeat k1 係同一批書佢會悶
好彩又唔會

我仔學校 (培正) 係大多數係 大大B
所以, 如果佢就算 8月尾出世 (唔 repeat 之下)
相比之下都唔夠人地黎

唉....我仔果班有都有幾多仲大過佢 (就算 e+ repeat 左)

所以似乎 repeat 對佢係一件好事
佢未來班同學大家都係大 b.

大宅

I will NOT let my son repeat K2 as he can catch up the requirement at school so far.

男爵府

Manson,
我而家少左上bk,剛剛才見到你的留言,sorry.
我同佢報兩間咋,一間真道,一間播道. 不過聽講即使有second in,都可能等到明年才有.
所以選擇relax下先, 等九月填大抽獎.
valy

原帖由 mansonwai 於 10-6-22 00:08 發表
Valy

Hi...妳小朋友月尾都in直資啦 !
咁快 interview 既 ?

可以 pm 話我知妳 in 邊間呢 !

-----------------------------------------------
其他媽咪

我仔 repeat 左 k1
可能佢之前 k1 同 e+ 呢間唔 ...

別墅

我囝囝會轉校去九龍塘一間深少少既kinder repeat K2 英普班, 但今年都會報考幾間私小&直資當攞經驗

首頁

尾頁

跳至