母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我生完 bb 只係谷左一, 兩日奶, 但都唔算多, 最多只可泵10-20ml, 因為我傷風Dr. 叫我好番先好餵 bb, 但自己每日泵1-2, keep 住有飲魚湯但谷唔起 d , 近呢兩日連個胸都唔脹, 好似未有 bb 果陣咁, 泵好耐都係得10ml, 陪月姨姨講可能我乳線唔發達+我泵得少, 以至收奶 !

有無媽咪有呢 d 情況, 用咩方法可以谷番起 d ? 我真係好想餵bb 母乳
, 因為 bb 已經早左一個月出世, 我想佢食母乳
可以強壯d, 而家我真係好 worry !

麻煩各位幫下手, thanks !

禁止訪問

複式洋房

傻瓜~點會咁快收奶喎~
唔好聽人亂講自己嚇自己!
人奶是講demand, supply, 你一日泵1-2次, demand少, supply咪少囉~同埋可能你又唔識泵呢...有無試過比BB埋身食呀?BB吮多d, 就會多d奶架啦...
你個醫生好似唔是好了解人奶喎... 其實好多藥都有代替品, 而唔會食壞BB架, 如果你唔放心, 可以打去衛生處既母乳熱線, 問下果隻藥食唔食得... 加上MAMA係病既時候, 人奶入面會有更加多既抗體保護BB架, 所以就算BB真是感染到, 都會好快好返!
你BB先2個星期, 好快追得返奶量!
記住, 增奶3寶: 頻密餵哺, 放鬆心情, 充分休息

男爵府

畀面勳章

試下章魚花生豬腳煲豬展,我work

子爵府

原帖由 papaeddy 於 09-12-19 16:27 發表
我都係乳腺少, 生完個胸都冇谷過, 所以我食過goat's rue同more milk plus, 乳腺真係見到多咗架. 您可以試吓.

我老公岩岩買左俾我食, 希望有幫助喇 !

子爵府

原帖由 fatfat919 於 09-12-19 18:23 發表
試下章魚花生豬腳煲豬展,我work

飲左都唔得 !

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 QQ70 於 09-12-19 19:13 發表

飲左都唔得 !

我同你一樣bb都係早左一個月出世,我bb仲輕你bb少少,得6.5lb
其實我自己餵左人奶三個月,都係冇乜谷奶feel,但係都有奶比bb食,仲可以全人奶,我都係一個星期先飲一次湯,我想講既係,你放鬆心情,泵多d,一日泵一,兩次少左d,你可以試下食多d飯,食飯多d飯都會多奶d架~
加油呀~
奀b仔9月16日出世啦~

禁止訪問

子爵府

原帖由 奀b豬媽咪 於 09-12-19 19:35 發表

我同你一樣bb都係早左一個月出世,我bb仲輕你bb少少,得6.5lb
其實我自己餵左人奶三個月,都係冇乜谷奶feel,但係都有奶比bb食,仲可以全人奶,我都係一個星期先飲一次湯,我想講既係,你放鬆心情,泵多d,一日泵一,兩次少左d ...

我都好想泵多d, 但係bb3-4個鐘就要飲奶, 飲一次都成45分鐘先攪掂, 邊有咁多時間呢 ? 呢幾兩日 d 親戚排隊過黎"滋擾"我地, 都唔知邊x 個講, 過左12朝就可以睇 bb, 得番半條人命, 仲要招乎佢地, 同屋企人講過我要休息, 佢地都話知你, 話 "人地鄧係開心, 先黎探你地, 點可以阻止人地" , 我無得休息, 邊度有奶呀 ?

大宅

初初要馬拉松式咁俾bb啜, 先多奶架, 好似d狗呀豬呀咁, 一生完nonstop咁狂俾bb啜, 跟住就會越黎越多奶架啦, 湯水只係輔助, 最重要係媽媽要勤力, 勁飲水同埋要休息

男爵府

係囉,要成日pump嫁, 我每2 hours一次, 我發覺pump得密d, d 奶會濃d..所以要好勤力先得

別墅

餵人奶真係唔懶得,同埋真係要屋企人spare好多時間俾你先會得

我全人奶已6個月了,我未上奶時都係每2個鐘埋身餵1次,猛長期時1個鐘餵1次,簡直係non stop

如果你覺得無時間餵得密,其實都唔駛諗餵人奶,人奶真係要餵得多先有,飲幾多湯水,餵得少,大腦係唔會識俾多d奶你架

我高峰期時一日餵8次,邊餵邊pump

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 QQ70 於 09-12-19 23:51 發表

我都好想泵多d, 但係bb3-4個鐘就要飲奶, 飲一次都成45分鐘先攪掂, 邊有咁多時間呢 ? 呢幾兩日 d 親戚排隊過黎"滋擾"我地, 都唔知邊x 個講, 過左12朝就可以睇 bb, 得番半條人命, 仲要招乎佢地, 同屋企人講過我要休 ...

我初初都係咁架,我bb仲要2個幾3個鐘就飲奶,佢飲一次半個鐘,之後掃風+打直bb又要半個鐘,成個鐘呀~
如果你要泵奶既時候,你咪同佢地講,我要泵奶,之後入房泵,泵完先出黎,我諗你d屋企人唔會"炸型"既,你都係泵奶比bb食者~
頭個個半月係最辛苦架,如果你想餵人奶,就一定要支持住呀,我地依度d媽咪會支持你架~
奀b仔9月16日出世啦~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 QQ70 於 09-12-19 23:51 發表

我都好想泵多d, 但係bb3-4個鐘就要飲奶, 飲一次都成45分鐘先攪掂, 邊有咁多時間呢 ? 呢幾兩日 d 親戚排隊過黎"滋擾"我地, 都唔知邊x 個講, 過左12朝就可以睇 bb, 得番半條人命, 仲要招乎佢地, 同屋企人講過我要休 ...
餵人奶就係咁.....日日不停埋身, 泵奶, 再埋身再泵奶....我開頭未返工前都係咁...咩時間都冇晒, 其他咩都做唔到.....你要預左會係咁....你BB3-4個鐘一餐已經算好...我BB 開頭2個鐘一餐架...我係訓係床餵, 餵一餐都45分鐘, 起身泵清, 休息一陣, 已經又餵第二餐......全日就係床上渡過......半夜SET 鬧鐘起身泵奶.....人奶路係好辛苦架....但你忍耐下, 過左2個月, 就舒服好多架啦....當你見到BB飲自己既奶飲到肥肥白白, 你就會覺得幾辛苦都值得架....支持你呀...有咩上黎大家一齊傾下啦..
唔好懶呀, 一開始一日起碼要泵6次呀....半夜一定要起身泵一次添呀...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

"記住, 增奶3寶: 頻密餵哺, 放鬆心情, 充分休息"

真係好work架, 放鬆心情, 抱住有幾多餵幾多心態, 會比你時時計住諗住BB夠唔夠食出得多.

仲有, 食多D白飯, 飲多D水已經會多奶架啦(我個時餐餐一大碗白飯架)

我埋身餵咗9個月, 之後再泵到BB12.5個月大, 佢到而家13個月大都仲有冰奶食緊

你唔洗擔心架, 開心D, 奶就自然多D

子爵府

多謝大家o既支持&鼓勵
我會盡最後努力, 希望有起色 !
我而家開始食 motherlove 希望令乳線發達番, 3小時泵一次, 其實我想埋身俾亞仔啜, 但係亞仔啜唔到奶, 好"炆", 我只好泵 !
另外, 食多 D 湯水, 同埋飲通草豆漿, 多方面攻勢, 希望有效 !

大宅

原帖由 QQ70 於 09-12-20 14:52 發表
多謝大家o既支持&鼓勵
我會盡最後努力, 希望有起色 !
我而家開始食 motherlover 希望令乳線發達番, 3小時泵一次, 其實我想埋身俾亞仔啜, 但係亞仔啜唔到奶, 好"炆", 我只好泵 !
另外, 食多 D 湯水, 同埋飲 ...

咁你食咗d supplement 有無用呀...

子爵府

好媽媽勳章

喂人奶頭一至二個月係好辛苦ge,想多o的奶就係咁,無其他辦法,我大仔同細女都係咁,頭一個月每日早少都要食9餐,試過最多一日食15餐,細女而家2個半月先叫好o的可以3個鐘先食一餐。

大宅

我老公有很多親戚, 我自己又有很多朋友
個個都想見囝囝

我記得那時我也覺得大家打擾我餵奶
更有一段時間, 因為老公要求我不要在有人探訪期間埋身餵, 而十分不開心

不過後來我反而改變策略
要求別人探訪時間是在兩餐奶之間
在別人來之前, 餵飽小寶貝
然後別人來到, 囝囝心情大好
差不多時間, 又餓了, 我便入房餵奶
間接是下逐客令

畢竟餵奶是可以告訴別人的事
不用怕尷尬而委屈自己和bb

別人來探訪是美事
但你也可以按自己的餵奶時間再作安排

祝餵奶成功!

大宅

我的秘诀
1。白饭---一餐3-4碗
2。喝汤/水/饮料
3。鱿鱼----不到你不信,超得
4。睡觉
5。坚持喂夜奶---晚上11点,2/3点,5/6点----不过超辛苦,特别天气冷,为了BB,一定顶住,BB健康就好
6。花胶----D奶很靓---奶奶都话靓,哈哈

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊