家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

恆生智多kids户口

想問小朋友有呢個户口既媽咪,你哋有否用呢户口幫小朋友儲錢呢? 我由開户口時$500蚊到宜家兩年半都未郁過, 存款咁低息唔想放錢落去. 請發表.
Hi!!我叫做斳斳呀!!

大宅

Re: 恆生智多kids户口

我也是在恆生幫仔仔開了這個戶口,過了兩年的新年和生日,我都會幫佢將錢存入去,息就無啦,無緊要啦,因為他每年的利是錢都只是二千幾元,不過貪佢有本存摺係佢名,而且現在他兩歲半多,我會每次入錢去佢戶口都同埋佢去,比佢知道自己的利是錢放係邊度.目的只是希望他從小到大都有一個儲蓄的習慣.最吸引我的是每年小朋友生日都有一張卡比佢,幾有珍藏價值.
聽講大新都有小朋友的戶口,有小許利息.

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都有幫我仔女開智多kids户口. 不過我個囡由出世到而家就黎4歲, 0甘多年都係得幾十蚊利息......所以我幫佢拎左d錢去買藍籌, 剩番d零頭就繼續放係戶口.

大宅

請問最少幾多錢可以買藍籌呢?邊間銀行抵買呢?可否介紹一下?謝謝!

水晶宮

mandylaw 寫道:
請問最少幾多錢可以買藍籌呢?邊間銀行抵買呢?可否介紹一下?謝謝!

其實我都無咩經驗架~~~

我覺得穩陣既可以買匯豐或者恆生, 不過都要睇下你有幾多budget先得.

匯豐一手400股, 每股現價$126, 即一手剩計都要$50,400. 恆生就經濟d, 一手100股, 每股現價$105, 即一手剩計10,500.

仲有其他好多藍籌既, 你自己可以研究下又或者請教下呢度d高手丫....... :wink:

至於邊間銀行抵買呢? 我自己有HSBC戶口, 所以用番網上理財買, 不過就要比倉錢囉. 照我所知, 交通銀行唔駛收倉錢, 其他應該仲有d銀行唔收, 你可以去check下.

大宅

Thanks a lot for your valuable information!

大宅

我都幫仔仔開了智多kids户口,如mandylaw所言,只是希望bb都有一個儲蓄的習慣,且恆生攪一些活動。 如想儲蓄,買藍籌要好多錢, 不如考慮保險公司D儲蓄計劃,有agent 介紹我一個plan,年息4厘幾,只需供8年,將D錢增值之餘又送保障,這計劃還有定期保證現金派發,不防考慮。

水晶宮

我都有幫仔女買儲蓄保險呀, 我仔仔個份只需供9年. 不過我覺得保險供款係我既責任, 所以佢地d利是錢我就另外幫佢地投資囉. :wink:

首頁

尾頁

跳至