自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

以後有乜野問卷調查都唔會做

(明報)2009年12月26日 星期六 05:10

【明報專訊】旅遊會籍騙案無日無之,街工關注最少200名市民遭旅遊會籍公司詐騙,損失200萬元,涉及合約高達600萬元。旅遊會籍公司以中獎電話及疲勞轟炸誘騙市民購入數萬元會籍,但簽約後服務貨不對辦。受害人拒絕繳費後,更不斷被追數公司上門及電話滋擾,旅遊會籍公司甚至循民事向受害人追討合約餘額。
27歲的陳小姐(化名)從事文職工作,2007年接受電話訪問後有人通知她中獎,遂前往[url=]尖沙嘴
[/url]一家旅遊會籍公司參加講座,其間被連續游說4、5小時,最終簽下一份約8.3萬元合約,並即場支付約萬元。及後她嘗試訂住會籍的四星級酒店,但該公司總以房滿為由推搪,或安排她入住不知名的賓館。陳懷疑受騙,要求中止合約並拒絕供款,之後遭追數公司上門及電話滋擾,曾一小時內遭50個來電追討,收數公司甚至致電她姐姐追數,上周日更有人進入她居住的私人屋苑在家門外張貼通牒。她說:「追數人(電話)說,妳的家很易找,要搞也很容易。」她曾報警求助,惟警方認為言行未構成罪行。
本報按受害人提供的聯絡方法致電有關公司,惟號碼已停止服務,而致電追數人的聯絡電話則稱自己「被人玩」,對騙案毫不知情。
受害人設網站反騙案
誤信旅遊會籍公司的受害人,在網上組成「反旅遊會籍騙案網站」,呼籲其他市民勿受騙。網站成立人之一彬仔指出,網站曾有400人聲稱被騙,不少人因怕事而付款。他目前集中16名被同一間公司的受害者,入稟[url=]區域法院
[/url]追討。街工[url=]立法會
[/url]議員梁耀忠表示,明日將到有關公司抗議,替受害人要求解約,又促請警方及[url=]消委會
[/url]協助受害人追討。他認為,政府應立法設「合約冷靜期」,減少消費者的損失。
反旅遊會籍騙案網站﹕http://anticheat.mysinablog.com/

(Copy from Yahoo新聞)
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 tsuitung 於 09-12-26 17:53 發表

【明報專訊】旅遊會籍騙案無日無之,街工關注最少200名市民遭旅遊會籍公司詐騙,損失200萬元,涉 ...
今時今日仲有人中招...真係冇說話好講

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 tsuitung 於 09-12-26 17:53 發表

【明報專訊】旅遊會籍騙案無日無之,街工關注最少200名市民遭旅遊會籍公司詐騙,損失200萬元,涉 ...

不嬲都唔應該做呢D問卷,我全部都唔做,
費時煩

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

李x誠屬下都有間野好衰, 成日打黎話你中左獎架:;pppp:

大宅

之前警訊都有講,只不過宜家好似冇咗警訊提醒,就有人中,唉!又時都係啲人心軟。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

便宜莫貪

No Free Lunch

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

唉..... 我十年前,初初出唻做嘢時,已經有同樣遭遇,唔同嘅只係... 我堅持唔俾錢...

結果都俾佢哋 "禁錮" 4個幾鐘,強迫聽佢哋個旅遊會藉講座,最後要講到我報警先勉強俾我離開~~~

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

電視同雜誌都有講呢d係騙人架啦, 點解d人仲會比佢地騙架.

伯爵府

好媽媽勳章

早輪有個電話好好笑.
話係問卷調查, 調查下你對推銷電話的看法,
討唔討厭佢地夜晚打電話來等等.

驟耳聽來, 好似係"正經"
但跟住, 佢即刻話為左多謝我, 有份野送番俾我. 叫我俾個地址佢.

我心諗: 你剛才問我d野, 一D都唔科學, 又唔問我幾大, 只係好空泛咁問兩句, 咁就話多謝我?

我即刻話唔駛啦....

珍珠宮

真是要久不久看 警訊

自我提醒

橋不怕舊 最緊要受

首頁

尾頁

跳至