婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

奶奶成日話d 仔唔同佢出街, 買屋企d 野(煲/米)又唔去幫手拎, 重一重都要自己拎, 係佢自己攞黎ga!!!
而家我明白點解我老公同d 兄弟會咁對一個老人家啦,
前日99睇中個煲, 話重, 叫我老公去幫佢拎, 帶埋阿b(24日大) 出去, 自己話d 野重, 點知去到又要拎又要比錢, 仲要任佢買, 買完又話人地買得少野比佢, 又同人地講d 仔冇心肝, 唔識哄佢開心, 佢自己又唔係冇錢, 放幾百萬係bank收息做定期, 但係同佢出親街, 連買樽水都會企後d等人比錢, 咩人黎ga, 阿b 咁細都仲要培佢出街shopping, 出面咁多菌, 病左又係我錯啦!!出完街喊又係我錯, 比我係佢個仔我都唔見佢啦, 一年見一次都嫌多啦, 如果唔係哄我老公, 我打死都唔再見佢!!

子爵府

出錢出力仲要俾人鬧嘅嘢做一次都嫌多。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解要帶埋阿b去?

子爵府

畀面勳章

我奶奶咪又係一樣,佢住果度無lift(佢住六樓),咁佢又成日係我面前話拎唔到米,又要老爺放工拎米,咁我見老爺咁老咪開口叫老公幫手買米,我老公好唔願意咁幫手買咗幾次,然後我先知中招,買米又要幫埋其他嘢,咁都唔係問題,買咗又要畀佢係咁話呢様果樣,唔怪得無一個仔係幫手(三叔未結婚同佢哋住)。所以自此以後我都無再叫老公幫手。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢地都唔覺自己有問題檢討d咩呀,如果佢地係識諗為下人著想顧吓人感受,就唔會攪到今時今日呢個局面啦

子爵府

好媽媽勳章

其實出錢出力...又唔討好...係人都唔開心...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

好媽媽勳章

上一代父母通常都係口彈心甜, 做仔女哄下佢地都好應該.

我同佢地出街食飯買野一定係我地後生比錢(當然係有能力果D), 野就一定後生攞.

佢係D街坊面前幾有面, 仔女個個孝順, 街坊知道佢教仔有方. 得閒仲要比個孫佢帶出去威下.

大宅

同老人家出街後生比晒錢係應份既(好心唔好樽水都羅嚟講啦,我覺得老人家同仔女出街係應該連錢包都唔洗帶架)但你99買煲嗰道會令個仔失預算羅。

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 glory911 於 09-12-31 03:00 發表
同老人家出街後生比晒錢係應份既(好心唔好樽水都羅嚟講啦,我覺得老人家同仔女出街係應該連錢包都唔洗帶架)但你99買煲嗰道會令個仔失預算羅。

講真兩母子有乜唔講得, 冇錢可以出聲唔好死沖,我自己呢幾年收入少左, 自己屋企用錢都要計住, 買野都諗過度過, 咪同媽咪講唔可以食得太貴冇錢呀, 當然你唔好慳父母豪自己啦.
而家倒轉頭有時佢地買番比我屋企, 買餸, 生果, 零食, 小朋友衫褲鞋襪.

大宅

原帖由 mywong 於 09-12-31 04:08 發表

講真兩母子有乜唔講得, 冇錢可以出聲唔好死沖,我自己呢幾年收入少左, 自己屋企用錢都要計住, 買野都諗過度過, 咪同媽咪講唔可以食得太貴冇錢呀, 當然你唔好慳父母豪自己啦.
而家倒轉頭有時佢地買番比我屋企, 買餸 ...

男人要面嘛,又唔想阿媽擔心掛。。。有時都要睇吓99咩性格啦,如果唔體諒人同大口嘅真係怕怕。不過樓主剛剛生完BB,可能佢屋企財政要睇緊啲啦,阿99無啦啦話要買煲都要一千幾百啦,又就嚟過年,我自己就好怕呢啲神經刀啦。好多時,呢類人都係叫你陪佢選呀,根住比錢時就喺cashier面前要你比,咁好難叫一個男人喺外人面前講自己有咩困難嘛。

大宅

你坐緊月,可以大條道理唔出街,BB咁細就更加可以唔洗出街喇,你老公同99去未得0羅

原帖由 JR0828 於 09-12-30 15:44 發表
奶奶成日話d 仔唔同佢出街, 買屋企d 野(煲/米)又唔去幫手拎, 重一重都要自己拎, 係佢自己攞黎ga!!!
前日99睇中個煲, 話重, 叫我老公去幫佢拎, 帶埋阿b(24日大) 出 ...

別墅

剛生完bb, 你同bb做咩出街呀???

出去吹到風唔掂架?????

小心d好, 你同bb都無可能支持到啦!!

複式洋房

因為我一定要培佢地行街, 佢要我培佢SHOPPING 我冇得唔去, 阿B 一個人係屋企又冇人睇佢, 所以我要帶埋阿B去培佢地行街.

原帖由 hellomiffy 於 09-12-30 17:12 發表
點解要帶埋阿b去?

複式洋房

如果哄完佢佢係會開心既, 我地當然唔介意培佢SHOPPING & 買野比佢啦, 不過問題係買完仲要比人話, 仲要比佢同D 師奶朋友講D 仔唔錫佢, 又唔識買野比佢囉, 買左鬼咁多野佢都可以同人講D 仔冇買野比佢.同人地講D 仔只係請佢食飯, 一樣野都冇買比佢, 點買呀! 買左又唔計, 我地比心思去買意外驚喜又"哦"我地買野貴, 亂買野, 想點WOR!!!!!! 我買左支唇膏比佢都唔平GA, 佢又嫌冇得自己揀, 所以唔LIKE.

原帖由 mywong 於 09-12-31 02:20 發表
上一代父母通常都係口彈心甜, 做仔女哄下佢地都好應該.

我同佢地出街食飯買野一定係我地後生比錢(當然係有能力果D), 野就一定後生攞.

佢係D街坊面前幾有面, 仔女個個孝順, 街坊知道佢教仔有方. 得閒仲要比個孫佢帶 ...

大宅

點解你會買唇膏呢啲咁貼身既野咖?唇膏真係要自己挑選,如果唔係無論幾貴都好分分鐘得物無所用。佢把口係咁衰,過時過節做足就算羅,唔好花心神喺啲唔識欣賞既人身上。

水晶宮

原帖由 JR0828 於 09-12-30 15:44 發表
前日99睇中個煲, 話重, 叫我老公去幫佢拎, 帶埋阿b(24日大) 出 ...

你己經好好架啦, 99睇中個煲濕濕碎, 早幾年我99帶我入金鋪呀, 睇中條金鍊加鑽石耳環, 我即場簽左二萬幾蚊

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原帖由 wewe 於 10-1-3 20:03 發表

你己經好好架啦, 99睇中個煲濕濕碎, 早幾年我99帶我入金鋪呀, 睇中條金鍊加鑽石耳環, 我即場簽左二萬幾蚊

我都領教過呢樣.....

十幾年前結婚無耐, 有日同佢飲完茶跟住行街, 點知佢行左去買開野間六叔金行, 跟住睇下戒子 (唔記得係紅寶定藍寶), 睇完問我好唔好睇, 咁佢想點大家都諗到喇, 咪話好好睇, 我送比你喇.

到碌完卡比晒錢我老公過黎接我地時, 我同老公講左句 "頭先我用你比我張附屬卡買左隻戒子比奶奶呀!", 奶奶聽到呢句面色都轉埋, 可能佢無諗過個仔會比附屬卡我用, 以為一野 KO 左我, 點知最尾係 KO 自己個仔囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

洋房

D99

複式洋房

[quote]原帖由 JR0828 於 10-1-3 16:45 發表
因為我一定要培佢地行街, 佢要我培佢SHOPPING 我冇得唔去, 阿B 一個人係屋企又冇人睇佢, 所以我要帶埋阿B去培佢地行街.

你唔想去又邊個可以迫到你呀?

首頁

尾頁

跳至