興趣嗜好

跳至
[攝影] CANON 7D

首頁

尾頁

子爵府

想問已有50/1.8 & 之前KIT既18-55鏡頭,如果想換7D,甘買LENS KIT(18-135)定買BODY 都OK呢??另想問如果係換機,7D係咪比50D好呢??THX~

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

1. 如果對支kit 鏡滿意的, 真係轉7D都唔駛換鏡
2. 7D 一定比50D好

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

If I choose, I would prefer 15-85mm

原帖由 kiragundam 於 09-12-31 17:56 發表
7D with which lens is better for common use???

Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS

Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS

一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

原帖由 chloepapa 於 09-12-30 21:01 發表
1. 如果對支kit 鏡滿意的, 真係轉7D都唔駛換鏡
2. 7D 一定比50D好

THX chloepapa HAPPY NEW YEAR
想再問如果7D(KIT) & D300S呢兩部邊部好呢??D300S(另買一支普通變焦及一支定焦)價錢同7D(KIT)只係相差幾佰,店員話呢兩部係同級既"好"機,佢話NIKON既色就SHARP D,而CANON就自然D,可以考慮下喎!!chloepapa,我主要係影食物同小朋友,邊部比較好呢??THX~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

I would choose D300s, as the focus for fast moving object (as kids) is very good.

No experience on 7D.....

原帖由 happykklam 於 10-1-1 21:45 發表

THX chloepapa HAPPY NEW YEAR
想再問如果7D(KIT) & D300S呢兩部邊部好呢??D300S(另買一支普通變焦及一支定焦)價錢同7D(KIT)只係相差幾佰,店員話呢兩部係同級既"好"機,佢話NIKON既色就SHARP D,而CANON就自 ...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我揀 D300S, (純因喜歡Nikon 多d)
(今日去海洋公園都見到幾部 7D)

首頁

尾頁

跳至