夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

如果妳同老公用錢方法唔同妳會點做

我老公用錢好快,佢已經帶飯返工食,
但唔知點解好快用完,問佢又話唔知洗
咗去邊,想“草”錢都唔得。好煩呀!

大宅

Re: 如果妳同老公用錢方法唔同妳會點做

me too~~~~ :evil:
但我知佢d錢係佢食晒~~~~(識佢時只有32吋腰,現在42吋啦~~~~)唔貴唔肥唔食
我的寶汶囡~~~ :cheeze: 4月11日出世~~~3.655kg,49.7cm 5月12日 ~~~~~4.59kg,55cm 6月13日 ~~~~~5.59kg,60cm 8月15日 ~~~~~6.91kg,65cm 10月17日 ~~~~~7.89kg,68cm 2月9日~~~~~~~9.55kg,75cm

子爵府

好媽媽勳章

我老公都係...出一次街...d錢都用得好快...不過我知道佢d錢用晒去邊...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

~.~ 我同老公用錢的看法是不同的, 他喜歡買球衣, 波球, 電話. 我就喜歡買護膚品和內衣, 不過, 大家都是洗自己錢, 就唔會怎責問對方. 其實人生在世只是幾十年, 如果有能力, 何不善待自己呢?

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

每個月要佢拎一定數量既錢出黎'草'囉
其它有餘佢鐘意點洗咪由佢點洗
咁樣迫佢草錢得唔得呀?

子爵府

好媽媽勳章

rubyl928 寫道:
咁樣迫佢草錢得唔得呀?

我而家用緊差唔多既辦法.
出左黎做野咁多年, 大概都知每月用幾多錢. 出糧會扣起每月駛費, 其餘就入落joint account儲. 我覺得咁樣儲錢舒服d, 起碼有部份金錢(每月駛費)可以自己控制.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我同佢都唔會過問d錢點洗架, 總之佢比左家用我, 剩返既係佢, 佢唔夠洗, 我都唔會比返佢架。(因為佢大洗過我!)
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

我不嬲都無過問佢點用錢架, D錢係佢既, 佢鍾意點洗咪點洗囉, 所以, 佢都唔敢過問我D錢點駛 :mrgreen:

總之唔好過份就得喇

別墅

rubyl928 寫道:
咁樣迫佢草錢得唔得呀?

我都係用緊差唔多既辦法!!
每個月要佢拎一定數量既錢出黎做家用同儲蓄!!
其餘既,就由得佢啦!!
加上佢份糧有comission既,
如果佢想多o的$駛,
咁就要勤力o的啦!!!

複式洋房

我不嬲都無過問老公d錢點用架喎. D錢係佢賺嘅, 佢鍾意點用咪點用囉. 況且, 我老公已經要養我同比家用我父母,平日我嘅開支佢都唔問我,咁我又點會理呢d嘢呃 :mrgreen:

複式洋房

我同smartlinus 一樣...因為佢已經係養埋我(雖然無比錢我屋企人)..所以我都絛點過問佢點洗錢...不過大約都知d支出會係d咩...佢同我既洗錢方法係好唔同..佢係有錢就盡洗個隻..我就係慳家個種..不過又唔想同佢係呢方面有咩argue..
因為知佢做野已經好辛苦..

等待驗證會員

我試過幾個方法,每日比三十蚊佢返工,八達通叧入,不過佢投訴
話我當佢細路﹔之後又試過一星期比二百佢,結果比佢吹脹,要佢買小小嘢都問我攞返錢﹔跟住我就一次過比晒佢,點知佢半個月已經用完,之後又要响草錢個度比佢,所以每次本來小小都可以草到一千,不過最後可能只草到幾百。上次佢好過份令我好唔開心,話說有一日佢問我,成日話草錢,咁啲錢草到幾多,我話好小點知個衰佬話,自己鍾意用就用,對我就咁專制。我越諗越谷氣,明明草啲錢係佢用,到我同佢講返,佢只係笑一笑話係咩!激死人啦!大家有無好方法教吓小妹呢?Thank you ! :-(

複式洋房

妳可以一次過比他,等他自己念清楚點去用,如果,一早用完就叫他自己念無得在比!

大宅

我都係咁KA.....佢出糧就比番我果份我, 其餘佢自己點駛, 我就唔理佢啦.......到月尾佢話用哂, 我咪借佢囉.......下個月咪又問佢還錢囉, 係咁KA啦, 全部男人都係叫"周日清".......

大宅

Bbee04 寫道:
我同smartlinus 一樣...因為佢已經係養埋我(雖然無比錢我屋企人)..所以我都絛點過問佢點洗錢...不過大約都知d支出會係d咩...佢同我既洗錢方法係好唔同..佢係有錢就盡洗個隻..我就係慳家個種..不過又唔想同佢係呢方面有咩argue..
因為知佢做野已經好辛苦..

me too

大宅

[quote]
Circlelok 寫道:
我試過幾個方法,每日比三十蚊佢返工,八達通叧入,不過佢投訴
話我當佢細路﹔之後又試過一星期比二百佢,結果比佢吹脹,要佢買小小

等待驗證會員

問題係佢勁唔識用錢,我都知咁對佢係過份啲,
佢唔會問我借,因為佢會話草嗰啲錢佢都有份,
攞自己錢都唔得。唔係掛!

男爵府

我識得有d人對錢係冇咩觀念的, 自己又不能量入為出, 自己得10蚊, 就想買20蚊野, 所以呢d人既卡數特別多, 冇錢不特止, 仲要下下買名牌果下慘! 著到周身名牌死充但個袋冇錢的, 你話係咪火都黎埋? 我講緊我個Ex-bf, 當然呢d人會比我 "凌池處死", 我只知道再同佢一齊, 唔係佢死就係我死。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

等待驗證會員

好彩我老公無卡,打死都唔比佢申請。

首頁

尾頁

跳至