自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

伍詠薇

我們都相信,伍詠薇很快樂。今年跟練海棠的模範夫妻10周年紀念,丈夫謙卑答記者:「我只是剛通過她的十年試用期。」她聽在心裏,甜到漏。
這個下午,一向坦蕩蕩連吸過兩年大麻都唔怕認的伍姑娘,談到二人性生活,滿意地答:「當然沒有頭五年咁激情啦。但嗰團火仲喺度,仍然好彈跳。」

我忍不住笑、也忍不住幻想「好彈跳」的畫面應該會怎樣。
從來犯不着學其他女星一味講假話扮聖人望釣金龜,卻嫁得好食得豪着得靚笑得響亮瞓得甜。
就算《美麗高解像》裏她千方百計困獸鬥施毒計害威脅自己的徐子珊陳敏之,現實中,卻早心裏盤算另闢新戰場:「我過了好恨攞獎的階段,鶽家打算去做健康產品生意。」
20至30歲的她,是不少婦孺眼中的「剋夫邪牌風塵女人」;30至40歲搖身一變成了幸福時尚真個性貴婦。
女人有幾多個10年?下一個,她想試一試做商業女強人。「我是一個40歲的熟女,覺得現在的我最正。只有面對到自己才是快樂,面對不到就是失敗!」
伍姑娘說得字字鏗鏘,即使烈女前再加個熟字,管它呢!

強到我心痛
女人40的關口,伍詠薇不是沒有掙扎過的。之前拍《有營主婦》演一個45歲失婚婦,最初心理也接受不來。拍完後,更懷疑自己患上了抑鬱症。
當時我左邊頸部至手指開始麻痺及痛,突然擔心自己會癱,開始好唔開心。一個人去了日本旅行,但乜都唔想食唔想買。回港後,成日只在床上瞓,連廳也不出去,打來的電話全部不聽。
我懷疑自己抑鬱症,跟自己說:「最多咪死!但死之前至少要試吓去救自己。」之後試了唔同方法,最後按摩師傅告訴我,因為拍劇辛苦令到骨火濕氣太重,重到壓住淋巴郁唔到,好彩後尾醫番好。
那期間我一直沒跟老公講,我由細到大都是報喜不報憂的一個女人。前年做割淋巴腫瘤手術,他也是回家見我執行李入醫院才知道,臨做手術那天早上7點我send他一個SMS:「我入手術室啦,你放心。」
11點推出手術室時,他捉住我手說:「你太強啦,強到令我好心痛。」

試過一次清醒後,發現自己瞓了在大床上一男一女中間,我好驚。

伍詠薇自小家貧,14歲入過黑社會,18歲喪父,20歲選亞姐大熱倒灶得第四;21歲嫁入豪門(前夫翁江培傳有1億7千萬身家,比他年長30歲。)但13天後喪夫被千夫所指「劏豬凳」,做過4年別人情婦,30歲再婚,32歲喪母。
兩週前她輕描淡寫告訴記者曾吸毒兩年。當事人早就輕舟已過萬重山,只剩一眾「未見過世面」的升斗市民大驚小怪。
當年出來蒲有邊個唔隊草(大麻)?吸完會好肚餓,食晒成個雪櫃的食物,最慘是連我平時最驚食的豬血麵,high了後都食了好多碗,一定減唔到肥。而且不停地笑,笑到第二朝牙骨介好痛。
試過一次清醒後,發現自己瞓了在大床上一男一女中間,我好驚,立即睇吓自己有冇着衫,好彩冇事。後來知道他們只是收留我過夜的一對情侶。

今年七月跟練海棠的結婚10周年紀念,於法國餐廳宴請40多位親友慶祝,亦請了攝影師好友操刀為他倆拍照留念。第二段婚姻的成就早蓋過第一段的傷疤。

拍《美麗高解像》時傳徐子珊跟她及契妹陳敏之不和。徐子珊後來公開道歉說,當時身體狀況差影響進度,伍姑娘則說只因大家太投入角色,熄咗機都唔想睬對方。

早兩年的豪放港男評判表現深入民心。今年因與丈夫遊埠缺席,網民都大呼失色不少。

《宮心計》無份
伍詠薇這幾年在無綫一直乖乖拍劇,06年更試過一年四部全部第一女主角。不過電視城內仍有一堆後生花旦爭住上位,對於機會,她說恨過等過也失意過。像《宮心計》最初拍宣傳片時明明有她份,正式開拍時卻被除名,沒失望是騙人的。她說其實自己心情一直像「恒生指數」,時高時低,有時想放棄有時又不甘心。
正式開拍時沒叫我,這是公司政策,我不知怎樣去問。唔通要別人老土地告訴你:「唔搵你咪唔搵你囉!」我要面,問唔出口。
但個個同事連化妝服裝,都走來問我:「點解你唔拍《宮心計》呀?」我只能講:「我點答你呀?」

《宮心計》開拍前的宣傳片由她演司膳,開拍時卻沒有預她。她說要面子,問不出口點解監製最後唔揀佢。其實演八婆鬧交戲,伍姑娘最啱啦!
89年選亞姐,當年冠軍翁虹(左二)、亞軍萬綺雯(左一)、季軍趙靜儀(左三)。原本大熱的伍詠薇(右一)只得第四名。多年來亞姐地位雖一直遜於港姐,卻也有不少像葉玉卿、利智等嫁得好的實例。

大宅

有少男求愛
她說現在工作心態已算「隨心所欲」,好友袁詠儀也提她「沒必要太沉迷去玩娛樂圈的遊戲,只會中了圈套令自己不快樂」。所以近排她開始學學做生意,也盡量分配回多點時間陪老公。
就好像男人去滾你知道後唔鬧佢,佢仲內疚。我呢幾年掛住拍劇少了陪他,但他一句投訴都沒有,我反而覺對佢唔住。他說只要我每次回到家,見到我高興地bi li ba la,仲識笑,他已很快樂。
這幾年我也對其他男人心動過。我好惹少男,試過有不少向我示愛。他們喜歡我這年紀的女人,因為獨立又唔會煩,甚至可以去保護男人。聽到時,我也會很高興,告訴他:「其實我都鍾意你,但冇辦法,緣分和timing都錯晒。」(沒想過openrelationship,和老公各有各玩?)有諗過!有邊個唔想?我天生就好鍾意望男人,望住就會幻想他可能已經愛上我,這是雙魚座的特質。但我選擇了婚姻,就要跟世俗的遊戲規則去玩,不可以亂籠。我坦白講心底話,但不代表我就是很愛sex,很野的Samantha(《Sex and theCity》內的放蕩女角)。

無人識錫我
這個下午,怱怱趕來又趕着離去的伍詠薇,逗留期間感覺豪邁爽朗。有一種一出場就令人高興起來的能量。我們都見識過她怎樣炒熱港男選舉現場氣氛。
即使談及過去一個跟一個的傷痕、甚至失去了的雙親,她都能淡淡帶過傷感。惟獨談到朋友,雙眼閃過一刻感觸。
我常說識朋友易、做朋友難。我重義氣,可以借的錢,之前都被朋友借了去沒回頭了。
這兩年身邊最窩心的是契妹敏之(陳敏之)。她最初見我是大家姐唔敢話我,後來也會叫我唔好成日放人飛機得罪人,亂買鞋嘥錢。
身邊或者有一堆朋友只跟你說:「你點會唔掂啫!你實得o架!」你明知是假話,但至少聽起來舒服。
其實我成日覺得,這個世界無人(朋友)錫我。別人結婚,我去飲;別人生日,我送禮物。但好像當輪到自己時,又沒甚麼人會去為我高興。
突然而襲的一絲寂寞,點綴起熟女伍詠薇,更添一點迷人風韻。

90年21歲的她跟年長30歲的會計師翁江培結婚,婚後13日丈夫因心肌梗塞病逝。重提那筆遺產,她答:「之前我已經回應晒,總之我問心無愧!」報載翁先生留下了1億7千萬遺產,但搞了10年手續,伍詠薇至00年只獲分得900萬。
哥哥伍經衡(Richard Eng)是城中知名年薪過千萬補習天王,更是LV狂迷。試過半年便買了250萬貨。前年兩人更結伴飛去巴黎LV總壇狂掃70萬貨。
女王的教室
伍詠薇一點不out。
有睇你哋本書o架,ok?」她自豪地答。
我於影樓內隨便放點音樂,她聽到立即答:「這是方大同最新大碟內的歌。」
頭時無聊地聊到Lady GaGa,她也答到嗲:「你話嗰個,係阿嬌扮佢個蝴蝶結頭吖嘛。」
連「草食男」這個不少後生女星也說未聽過的term,她也一早學識兼有一番見解。
「我對25歲樓下這個generation的男仔幾失望。連send個SMS畀女仔都要考慮咁多:『我做乜要溝你呀?你reject我咪好亵!』冇晒自信,錯晒!不過某部分啫,我驚得罪晒全港男仔。哈哈!
「不過港女都要負責任。我們上一代港女『有雷』好多,同男人共同進退。唔係淨係識使盡個男友!」
伍姑娘如果真的想創業,不妨考慮去補習天王哥哥Richard Eng間補習社,主講「女王的教室」教「草食男應如何溝女」。
我第一個報名讀。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

佢可以寫自傳。

男爵府

好似無講點解吾生仔~

別墅

佢都幾傳奇,我都幾鍾意睇佢嘅劇

記唔記得佢幫草蜢拍過這個MTV :

大宅

好媽媽勳章

洋房

嘩!你點摷出嚟架? 強!!!

原帖由 agoodfox 於 10-1-1 20:37 發表

Py79AvQ8g0w

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

幾鍾意伍姑娘

別墅

我同身邊好多朋友都好like佢o家!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我幾鍾意伍小姐

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

個人夠爽夠直~

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章

係呀.
其實我覺得佢嫁前夫翁江培同做人情婦0既事,
背後實一直比人說三道四唔少,
從而令一d熟悉佢或唔熟悉佢0既人都對佢印象麻麻,
佢壓力都唔少......
但佢真係敢作敢為,會直認唔扮野,又唔會驚再繼續被人背後揶揄.......
係勇敢咖.

原帖由 sumyau 於 10-1-2 00:41 發表
我好鍾意伍姑娘架!感作感為、做過唔怕認、好過好多藝人,人前一個樣,人後又另一個樣!

伯爵府

2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你好勁啊, 咁舊的 mtv 都被你記得摷出來, 你是否草蜢的忠心 fans?

不過個 mtv 都幾三級, 當年是否真的在電視播出過?

原帖由 agoodfox 於 10-1-1 20:37 發表

Py79AvQ8g0w

男爵府

我都幾欣賞伍姑娘的作風

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 idac_c 於 10-1-2 00:07 發表

個人夠爽夠直~

yes, I agree so and I like her style too

大宅

佢曾經講過,靚靚知佢想生,帶佢去人地屋企食薑,不過佢係唔識果家人.  
生唔生,有無得生都不由人.何必問. 

原帖由 bk_mommy 於 10-1-1 20:11 發表
好似無講點解吾生仔~

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

佢好真好直同埋好幸福!

禁止訪問

複式洋房

當年超級鐘意呢首歌

首頁

尾頁

跳至