跳至

首頁

尾頁

民房

回覆 1# corobun 的文章

May I have you full name too? I also want to apply the course in ABC Pathway. :)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原帖由 corobun 於 10-4-29 17:02 發表
Hi all,

其實ABC係需要長時間俾小朋友浸英文...?
定係好短時間就已經睇到成效?!
有冇家長讀完之可以分享下....
因為佢每個COURSE都幾長架...要成10個月! ...

一個字係要 "浸" ........
想短時間搞掂好難, 最好就係由細讀一路讀, 咁就會好好多.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原帖由 TingTing2003 於 10-5-3 23:08 發表
May I have you full name too? I also want to apply the course in ABC Pathway. :)

新報讀係要有現讀家長比你既 $500 coupon 先可以有得扣減 $500 學費, 重要係第一期學費時扣.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

別墅

hihi .. 還記得我嗎? . . 我個女都在abc 讀phonics ..幾好架.. 佢次次在英文test的phonics 個part 都拿滿分的. . 不過我都想轉佢讀cambridge... 等佢d spelling +grammer 好d.. ...

原帖由 miriam 於 10-5-4 08:12 發表

新報讀係要有現讀家長比你既 $500 coupon 先可以有得扣減 $500 學費, 重要係第一期學費時扣.

王國長老

原帖由 cindylmw 於 10-5-10 16:47 發表
hihi .. 還記得我嗎? . . 我個女都在abc 讀phonics ..幾好架.. 佢次次在英文test的phonics 個part 都拿滿分的. . 不過我都想轉佢讀cambridge... 等佢d spelling +grammer 好d.. ...
...

你囡囡都係荃基同學仔~~~~

cambridge 你做左 assesment 未????

別墅

做左了. . .16/25 . . 都算幾好啦. .

我個女在1d 班呀. .

原帖由 miriam 於 10-5-10 20:40 發表

你囡囡都係荃基同學仔~~~~

cambridge 你做左 assesment 未????

王國長老

原帖由 cindylmw 於 10-5-11 10:43 發表
做左了. . .16/25 . . 都算幾好啦. .

我個女在1d 班呀. .

咁會係讀邊個 Level??

我個女係 1C

別墅

abc 會prefer 佢可以讀Level 5 的中段 wow. ..
你個女讀到邊個level 呀?

原帖由 miriam 於 10-5-11 11:20 發表

咁會係讀邊個 Level??

我個女係 1C

王國長老

原帖由 cindylmw 於 10-5-11 15:48 發表
abc 會prefer 佢可以讀Level 5 的中段 wow. ..
你個女讀到邊個level 呀?

你就好....我個女係 level 4 就黎讀完.........差一截....

別墅

我個女在ABC 讀PHONIC 已經有1 年了.. 所以英文會好少少.. 但中文就. . . 唉 . .. 上次TEST 竟然得40分...

原帖由 miriam 於 10-5-11 16:15 發表

你就好....我個女係 level 4 就黎讀完.........差一截....

王國長老

原帖由 cindylmw 於 10-5-11 16:23 發表
我個女在ABC 讀PHONIC 已經有1 年了.. 所以英文會好少少.. 但中文就. . . 唉 . .. 上次TEST 竟然得40分...

隻豬係舊年 11 月插班讀 level 4, 原本我唔係想佢讀 cambridge, 係想讀 RWI 學埋 phonics, mid-term 時要求過轉 RWI 或私人上堂, 但無 feedback, 咁而家 phonics 去左 Joyful 讀, 所以佢英默同其他都唔係咁掂, 次次要溫好耐先記得.

中文, 你下次派新書時將全本作業同工作紙影一份, 係測驗前比你囡囡做多次, 我都係咁咋.

別墅

下次.... . .. 等小二了. ...

原帖由 miriam 於 10-5-11 17:09 發表

隻豬係舊年 11 月插班讀 level 4, 原本我唔係想佢讀 cambridge, 係想讀 RWI 學埋 phonics, mid-term 時要求過轉 RWI 或私人上堂, 但無 feedback, 咁而家 phonics 去左 Joyful 讀, 所以佢英默同其他都唔係咁掂, 次 ...

王國長老

原帖由 cindylmw 於 10-5-11 17:17 發表
下次.... . .. 等小二了. ...

黎緊總評都可以照做一次架, 我係 scan 完係電腦將答案蓋晒先 print 比佢做.

別墅

好... 就照你的方法做一次先... 不過要等sat...
多謝你的建議...

原帖由 miriam 於 10-5-11 17:28 發表

黎緊總評都可以照做一次架, 我係 scan 完係電腦將答案蓋晒先 print 比佢做.

王國長老

原帖由 cindylmw 於 10-5-11 17:31 發表
好... 就照你的方法做一次先... 不過要等sat...
多謝你的建議...

中英常 d 卷有部份係出返作業同工作紙, 所以我先比佢做多次咋.

別墅

真的嗎... 我又唔係好覺wow...

你真細心呀...

原帖由 miriam 於 10-5-11 17:35 發表

中英常 d 卷有部份係出返作業同工作紙, 所以我先比佢做多次咋.

王國長老

原帖由 cindylmw 於 10-5-11 17:38 發表
真的嗎... 我又唔係好覺wow...

你真細心呀...

做返堆作業同工作紙都叫做溫埋生字, 再做都錯已經知佢唔識 d 乜, 我個女做完之後 (英, 數) 我已經估到佢識幾多, 有時間咪再溫唔識個 d 囉, 但慣性地點溫都係錯.

別墅

我成日叫佢溫書.. 佢答我溫左.. 但又默不出..
明明在家默時冇錯... 點知在學校默書時竟然會錯. .. 真係比佢激c. ..

原帖由 miriam 於 10-5-11 17:46 發表

做返堆作業同工作紙都叫做溫埋生字, 再做都錯已經知佢唔識 d 乜, 我個女做完之後 (英, 數) 我已經估到佢識幾多, 有時間咪再溫唔識個 d 囉, 但慣性地點溫都係錯. ...

王國長老

原帖由 cindylmw 於 10-5-12 10:44 發表
我成日叫佢溫書.. 佢答我溫左.. 但又默不出..
明明在家默時冇錯... 點知在學校默書時竟然會錯. .. 真係比佢激c. ..

我個都係咁, 明明屋企默完無乜錯, 點知到默書時錯漏百出, 我都唔知比佢激死左幾多腦細胞.

別墅

你不是要上學校講story 嗎.. 還不出門口 . .

原帖由 miriam 於 10-5-12 11:14 發表

我個都係咁, 明明屋企默完無乜錯, 點知到默書時錯漏百出, 我都唔知比佢激死左幾多腦細胞.

首頁

尾頁

跳至