跳至

首頁

尾頁

男爵府

而家計係重瘦左呀﹗但我驚坐月先係我最肥既時候呀﹗雖則話湊B無覺好瞓,但一日食咁多餐,又話餵人奶要食多D飯先上奶,所以真係可能果時先最肥﹗

原帖由 3BJJJ 於 10-1-4 11:59 發表

睇黎你生完同未有bb之前身形會差不多, 分分鐘鐘會瘦左

男爵府

原帖由 3BJJJ 於 10-1-4 11:57 發表

一分錢一分貨, 如果唔洗帶多樣kitchen paper, 咁貴啲都唔緊要.

我都係咁唸...

禁止訪問

男爵府

原帖由 丘師奶 於 10-1-4 12:06 發表
而家計係重瘦左呀﹗但我驚坐月先係我最肥既時候呀﹗雖則話湊B無覺好瞓,但一日食咁多餐,又話餵人奶要食多D飯先上奶,所以真係可能果時先最肥﹗

...

唔怕LA. 我個時一日5 碗飯, 2 包排包. 都瘦到.
但唔好唸住一生完一/ 兩個月就瘦好多. 反而我一復工就先開始瘦.....

男爵府

越近產期,大家情緒有無D怪怪地呀﹖

我唔知點解.. 日子越近,我越驚呀﹗尋晚個心囉囉孿,後尾整醒老公,喊左一餐添呀﹗

我覺得而家係驚多過喜,好似好多野擔心咁,先驚個工人黎到唔知點,我真係好抗拒請工人架﹗尋晚仲好蠢咁問老公唔請工人得唔得﹖(雖然個工人十幾號都黎喇﹗) 明知唔得,但都真係好唔想請,好唔想有個陌生人o係屋企,好唔想成日要防住佢。另外,又驚生仔喎﹗成日驚早左出世會點﹖又驚生仔既過程唔知點,雖然開刀係變項比較少既生仔方法,但我都仲係好驚。又驚阿B出世唔知健唔健康﹖又驚自己湊唔掂個B,因我見過我侄仔喊足三個月(百日哭)真係好恐怖架﹗

雖然我知道而家驚既野都係未發生既野,但就係阻止唔到自己去諗﹗唉... 咁搞法,我估自己好可能有產後抑鬱呀﹗其實可能而家都有產前抑鬱喇﹗

複式洋房

IC...唔該曬

原帖由 subica 於 10-1-3 20:25 發表

由放第一日產假起連放七十日, 無分公共假期架

複式洋房

嘩...如果2月1日開始放, 咪2樣都蝕曬...

原帖由 vivib 於 10-1-3 20:33 發表
所以唔係蝕新年, 就係蝕復活節lor...

複式洋房

我預產期係2月8日, 點計都係2樣都蝕曬, 咁咪好唔抵...

原帖由 vivib 於 10-1-4 08:51 發表
我希望可以捱到前一後九或前0後10囉~

男爵府

原帖由 丘師奶 於 10-1-4 12:18 發表
我唔知點解.. 日子越近,我越驚呀﹗尋晚個心囉囉孿,後尾整醒老公,喊左一餐添呀﹗

我覺得而家係驚多過喜,好似好多野擔心咁,先驚個工人黎到唔知點,我真係好抗拒請工人架﹗尋晚仲好蠢咁問老公唔請工人得唔得﹖(雖然個工人十幾號都黎喇 ...

你唔好咁worry la....有多野冇人控制到. 你個人要放鬆d . bb 佢一定feel 到, 就算bb 出左世, 佢一樣feel 到, 你unhappy=佢unhappy...你學做媽咪, 個BB佢亦學做一個BB ....一定得的

別墅

白蓮鬚屬平性的食物, 無論涼、熱底的人都適合食用。一星期可飲用1至2次。如要清胎毒之效, 孕婦則在懷孕後六個月飲用此糖水才具清胎毒之效, 將近臨盆時飲用效果不大。

---剛收到朋友比我既email呀, 大家如果想食白蓮鬚就要注意下啦

12w4d: 6.76cm, 13w4d :8.26cm, 18w4d: 14.2cm

男爵府

係呀﹗sa~
想問你關於餵人奶既野呀﹗

1. 知唔知開完刀第一日可唔可以比阿b埋身啜架喇﹖咁好似話通常都未有奶住家嘛﹗咁係咪唔洗補奶粉住﹖好似話阿b o係媽媽度有兩三日儲備既﹗係唔係咁架呢﹖

2.另外,想問.. 其實點知阿b啜到奶呢﹖我睇唔到架喎﹗我好驚佢miss 左初乳。

3.如果阿b真係有黃疸,聽講要食多d痾多d先會好既,如果唔夠奶,咁既情況係唔係都要補奶粉呢﹖

4.係唔係每次都要啜晒兩邊架﹖

唔好意思呀﹗太多問題,因我報唔到人奶餵哺既產前講座,所以對依樣野好多都唔識﹗唔該你呀﹗

原帖由 sa~ 於 10-1-4 12:16 發表

唔怕LA. 我個時一日5 碗飯, 2 包排包. 都瘦到.
但唔好唸住一生完一/ 兩個月就瘦好多. 反而我一復工就先開始瘦.....

男爵府

就係喇﹗我而家又驚自己d負面情緒搞到阿b第時個人都係咁﹗唉... 我都叫自己唔好去諗,但.. 好難﹗

原帖由 sa~ 於 10-1-4 12:28 發表

你唔好咁worry la....有多野冇人控制到. 你個人要放鬆d . bb 佢一定feel 到, 就算bb 出左世, 佢一樣feel 到, 你unhappy=佢unhappy...你學做媽咪, 個BB佢亦學做一個BB ....一定得的 ...

複式洋房

我預產期係2月8日, 希望仔仔聽聽話話, 過左4號先出嚟做虎B啦

原帖由 MamaJ. 於 10-1-4 10:17 發表
我預產期係2月9日,都希望佢唔好早咁多,2月4日後出世就可以做虎B!

別墅

我覺得而家係驚多過喜,好似好多野擔心咁,先驚個工人黎到唔知點,我真係好抗拒請工人架﹗尋晚仲好蠢咁問老公唔請工人得唔得﹖(雖然個工人十幾號都黎喇 ...

丘師奶, 我記得你好似係1月23日開刀, 其實我都係book左呢日, 心情雖然無你甘worry, 不過都好自然唔係太好心情, 都唔知點解, 可能都係擔心之後湊b日子啦....

不過我一擔心就走去看電視, 分散下精神......(最近download好多電視劇, ) 好似好少少, 你都可以試下

12w4d: 6.76cm, 13w4d :8.26cm, 18w4d: 14.2cm

複式洋房

想問問白蓮鬚係咪去藥材鋪買?

我so far 只係食過芝麻糊咋,啲綠豆沙,西瓜,腐竹雞蛋糖水未開始食... . 驚涼得制會早產~

原帖由 pm131 於 10-1-4 12:30 發表
白蓮鬚屬平性的食物, 無論涼、熱底的人都適合食用。一星期可飲用1至2次。如要清胎毒之效, 孕婦則在懷孕後六個月飲用此糖水才具清胎毒之效, 將近臨盆時飲用效果不大。

---剛收到朋友比我既email呀, 大家如果想食白 ...

複式洋房

丘師奶 & pm131 , Don't worry ... .. Add Oil !!!!

原帖由 pm131 於 10-1-4 12:43 發表

丘師奶, 我記得你好似係1月23日開刀, 其實我都係book左呢日, 心情雖然無你甘worry, 不過都好自然唔係太好心情, 都唔知點解, 可能都係擔心之後湊b日子啦....

不過我一擔心就走去看電視, 分散下精神......(最近downl ...

複式洋房

如果你捱得到前2wks才放,你可以 Jan 22 開始放,咁就唔會蝕咗個 Easter.

原帖由 carol_tang 於 10-1-4 12:26 發表
我預產期係2月8日, 點計都係2樣都蝕曬, 咁咪好唔抵...

大宅

我都有驚架,驚多過喜囉~我諗既野主要係唔知開刀果陣會唔會有d乜野問題出現,又驚呀b健唔健康,又驚傷口好痛,同埋驚呀b返左屋企後夜晚搞唔搞得掂
我見到我老公就完全可以100%開心咁等呀b出世,我就每次一開心就d擔憂就走出黎

男爵府

係呀﹗我都係果日開刀架﹗不過自己性格由細到大都係咁衰,樣樣野都好早諗定先,你見我d野一早預備好晒就知啦﹗原來咁樣... 未必係件好事。

都因為咁,所以我d屋企人先至強烈建議我開刀生咋﹗佢地都驚我頂唔到順產前既壓力,可見我真係好鬼無用﹗

本來出街行會好d既,但又唔敢行得多,而家惟有盡量買多d八掛雜誌睇,分散下d注意力﹗

原帖由 pm131 於 10-1-4 12:43 發表

不過我一擔心就走去看電視, 分散下精神......(最近downl ...

大宅

原帖由 MamaJ. 於 10-1-4 12:48 發表
想問問白蓮鬚係咪去藥材鋪買?

我so far 只係食過芝麻糊咋,啲綠豆沙,西瓜,腐竹雞蛋糖水未開始食... . 驚涼得制會早產~

http://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;18;28/st/20100209/dt/25/k/7538/preg.png

...

我今日8個月丫,我想問食豆腐花可唔可以清胎毒?

首頁

尾頁

跳至