自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

"他"準備出發, 因為"他"的認真, 我很支持"他", 但我很擔心.

有朋友說:"不要阻止他, 如覺得有危險, 應該想辦法解決, 而不是阻止他..." 我也很配服這個朋友.

各位有什麼意見??

男爵府

如果"他"是丈夫,而作為妻子的我可以照顧到家庭的,我會讓"他"去,因為我自己都好想可以去...

子爵府

原帖由 心大心細 於 10-1-4 12:45 發表
如果"他"是丈夫,而作為妻子的我可以照顧到家庭的,我會讓"他"去,因為我自己都好想可以去...

"他"不是丈夫, he is my brother.

子爵府

how old is your brother?

子爵府

原帖由 陳美嬌 於 10-1-4 18:39 發表
how old is your brother?

about 27.

估唔到媽媽會 support 他.
而我 daddy 未知, 只是以為佢坐飛機去西藏.

我都support佢, 不過好擔心, 有咩要留意呀? 我好怕 d 大陸人

子爵府

講真27歲仔有呢個計劃,而唔係去一個只吃喝玩樂的trip我覺得好值得欣賞呢

其實你都無咩好擔心,有咩要留意佢自己會做research了~我都係27歲
,24歲個年都一個人backpack去歐洲2個月,機長火車站街邊都訓過

以家plan緊世博後坐鐵路由上海去東歐 =)

子爵府

原帖由 陳美嬌 於 10-1-4 22:35 發表
講真27歲仔有呢個計劃,而唔係去一個只吃喝玩樂的trip我覺得好值得欣賞呢

其實你都無咩好擔心,有咩要留意佢自己會做research了~我都係27歲
,24歲個年都一個人backpack去歐洲2個月,機長火車站街邊都訓過

以家plan緊 ...

mouth: 你都好叻 好勇的年輕人. 你唔怕中國d人咩?

佢 original plan 係踩到去歐洲. 不過到左西藏才會認真考慮...

伯爵府

2023年兔年勳章

我都覺得冇問題, 我8月時玩雲南, 西藏線個多月.....沿途都見到好多單車旅客...都好佩服佢地既毅力....
自問就沒這份能耐了....

伯爵府

2023年兔年勳章

原帖由 mat媽 於 10-1-4 22:42 發表

mouth:mouth:" /> 你都好叻 好勇的年輕人. 你唔怕中國d人咩?

佢 original plan 係踩到去歐洲. 不過到左西藏才會認真考慮...

中國人有何可怕呢??
很多都是以訛傳訛的偏見罷了....(當然廣州, 深圳d 人會雜d, 但入到d 鄉下地方, d 人是ok 的...純樸熱情....只要小心旅遊區d 掠水黨就可以了....)

男爵府

好媽媽勳章

我都支持佢既行動, 但地方吾應該係大陸. 講真揸車上大陸都驚啦, 何況踩單車, 好似冇遮冇掩, 好冇安全感

我有親戚同斑朋友 backpack 去絲綢之路, 去到西安(吾太記得係咪)火車站已比人用介刀介背襄底偷野, 再推落樓梯. 返到 hk 打咗成個月石膏

子爵府

原帖由 bonbonyy 於 10-1-4 22:46 發表

中國人有何可怕呢??
很多都是以訛傳訛的偏見罷了....(當然廣州, 深圳d 人會雜d, 但入到d 鄉下地方, d 人是ok 的...純樸熱情....只要小心旅遊區d 掠水黨就可以了....) ...

問題就是他選擇了由深圳出發 我希望他改一下出發地點.

我知道非城市的人會好好的.

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

2023年兔年勳章

原帖由 mat媽 於 10-1-4 22:53 發表

問題就是他選擇了由深圳出發 我希望他改一下出發地點.

我知道非城市的人會好好的.

他幾多個人去呀???

子爵府

原帖由 purplekk 於 10-1-4 22:46 發表
我都支持佢既行動, 但地方吾應該係大陸. 講真揸車上大陸都驚啦, 何況踩單車, 好似冇遮冇掩, 好冇安全感

我有親戚同斑朋友 backpack 去絲綢之路, 去到西安(吾太記得係咪)火車站已比人用介刀介背襄底偷野, 再推落樓 ...

佢係一個人去架 我好擔心佢如果遇襲, 又俾人搶晒 d 錢, 咁點算

子爵府

原帖由 bonbonyy 於 10-1-4 22:54 發表

他幾多個人去呀???

一個人去

唔記得講tim...

子爵府

你不如去yahoo search下"pazu叔叔"
香港人,好似由泰國踩到去西藏再係個到開左間cafe (其實你細佬應該有睇過)

我覺得有呢個plan的年輕人應該都有分寸的,中國也不可怕呀,我4月時一個人去過曲阜,住25RMB/床位的青年旅舍,一個人去,無咩問題,都得到好多人的幫助,當然我一個人都好小心啦 ;)

伯爵府

2023年兔年勳章

原帖由 mat媽 於 10-1-4 22:57 發表

一個人去

唔記得講tim...

下....
咁就有d 擔心...如果一個人就咁backpack 都冇乜野...因在路上都遇到不同的同道中人一齊玩下, 分享下...
但踩單車會遇到的變數或問題可能多d...冇人照應就真係.....
咁真係要叫佢小心d 喎....
我上次旅程見到的單車黨...又真係好少會一個人的....

子爵府

原帖由 陳美嬌 於 10-1-4 23:01 發表
香港人,好似由泰國踩到去西藏再係個到開左間cafe (其實你細佬應該有睇過)

我覺得有呢個plan的年輕人應該都有分寸的,中國也不可怕呀,我4月時一個人去過曲阜,住25RMB/床位的青年旅 ...

so happy that your information is very encouraging. (for me la... maybe he knows it)

伯爵府

2023年兔年勳章

原帖由 陳美嬌 於 10-1-4 23:01 發表

我覺得有呢個plan的年輕人應該都有分寸的,中國也不可怕呀,我4月時一個人去過曲阜,住25RMB/床位的青年旅 ...

http://travellife.org/forum/forum-156-1.html

子爵府

原帖由 bonbonyy 於 10-1-4 23:15 發表

下....
咁就有d 擔心...如果一個人就咁backpack 都冇乜野...因在路上都遇到不同的同道中人一齊玩下, 分享下...
但踩單車會遇到的變數或問題可能多d...冇人照應就真係.....
咁真係要叫佢小心d 喎....
我上次旅程見到 ...

我係冇得選擇, 只有支持, 否則佢咩都唔同我講之餘, 又繼續去. 起碼現在我可以知道佢點 plan, 問下我個熟悉 行山/旅行 的 friend.

首頁

尾頁

跳至