嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

BB食左糊仔後唔肯食奶呀!點算?

開始食糊仔初期都無問題o既,最近就開始只肯飲3-5oz奶,糊仔就食到一大碗,但係唔飲奶唔得o架嘛!咁點算?有無bb都係咁o架?

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: BB食左糊仔後唔肯食奶呀!點算?

JonasMaMa 寫道:
Sunnygirl,
My son is also like that... 點算? :tongue:
Does your baby drink water?

JonasMaMa,

佢不嬲都唔係點飲水架!有味o既水(e.g.果汁、葡萄糖)就會飲小小。

我打算呢兩日唔俾糊仔佢食,睇下情況會唔會改善。

別墅

我囝囝也有吃糊仔, 但就沒有此情況出現, 每次吃完糊仔都會飲約100ML 葡萄糖水
或者你試下不要俾佢食糊仔, 會不會改善

洋房

hi sunnygirl :

唔洗擔心,我個仔一個月前仲勁呀,完全唔肯飲水同食奶,個奶樽一放入口,就吐番出來.只靠日頭兩餐粥.最初諗住餓下佢會食返啦.點知都唔食.於是試下用杯餵啦,同唔得!用奶開米糊就肯食.如事者為持了三個星期呀.忽然,有一晚佢又肯用奶樽飲奶仲用手攞住添!

BB有自己的時鐘,唔好太擔心!

KAREN

我叫諾恒,2004年5月19日於QE出世,早咗一個月,重3.18KG. :-D

子爵府

我個囡呢排都係咁,食一餐糊仔同一餐粥仔都好肯食,但一食奶就小小,有時仲一d都唔食,仲要係隔5~6個鐘都唔食,都唔知點算

首頁

尾頁

跳至