婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說唔知點解叔仔所有信件都寄嚟我哋屋企,咁我老公同奶奶都講咗好多次叫佢轉地址,而奶奶亦表示同佢講咗云云......

於是我就採取唔理政策,總之有信就擺喺度,幾個月先清一次......咁昨晚我老公就俾咗疊厚過本字典嘅信俾佢亞媽攞俾條廢柴啦. 佢亞媽咁講...

奶: 嘩,咁多....
honey: 叫佢改地址啦......
奶: 改咗啦......
我: 改咗就唔會咁大疊啦.....
奶: 唉,好麻煩架,亞x話要親身去銀行改架.....(咁即係未改啦係嘛?)
我: 佢攞嗰時夠要親身去銀行囉,又唔見佢'yim'麻煩?
奶: ........

子爵府

點解d人咁怪?
我叔仔老婆又係試過報我地址

大宅

我都唔明奶奶乜嘢心態,好似d仔女改咗地址就唔會番嚟咁....

都係嗰句,愛佢變成害佢.....攪到幾十歲都唔獨立....

男爵府

如果係我, 總之係佢個名就掉咗佢
話之佢改唔改
佢問有無收過
我就話無囉~~

大宅

係佢啲信上面寫"無此人" 或者 "已搬", 掉返去郵筒,你KEEP 住做,銀行收到咁多次打返轉頭嘅信,會搵佢架啦。

BTW, 有啲銀行可以上網改地址,唔係咁難咋....

大宅

所以咪就到d人變咗廢柴囉

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 GorC9 於 5/1/2010 15:09 發表
係佢啲信上面寫"無此人" 或者 "已搬", 掉返去郵筒,你KEEP 住做,銀行收到咁多次打返轉頭嘅信,會搵佢架啦。

BTW, 有啲銀行可以上網改地址,唔係咁難咋.... ...

比我都係咁做

別墅

原帖由 GorC9 於 10-1-5 15:09 發表

BTW, 有啲銀行可以上網改地址,唔係咁難咋.... ...

"無此人"或"已搬".....good !!!我都會咁做!!! 唔洗同99交代, 根本唔洗同佢地講!! 比係我, 我連老公都唔講!!!

如果佢地問, 我仲贊住咁講, 近黎我都唔覺見有信, 相信已經改左地址!!! 連自己都洗腦, " 見唔到, 就見唔到羅"!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你叫你99咪咁多藉口啦,
而家好多銀行都唔駛親身去改地址,
上網DOWNLOAD張FORM,
跟住寄番去,又或者FAX去都得啦,
樓主,你唔好再幫佢收信喇,
陣間都唔知會唔會有麻煩,
乾脆寫無此人咪算囉,理鬼得佢:;pppp:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

收到佢d信唔好比返佢,佢問起你你咪話"你d信點解會係我度,你又唔係住係果度當然唔會收到啦"

大宅

原帖由 christy1012 於 10-1-5 19:03 發表
你叫你99咪咁多藉口啦,
而家好多銀行都唔駛親身去改地址,
上網DOWNLOAD張FORM,
跟住寄番去,又或者FAX去都得啦,
樓主,你唔好再幫佢收信喇,
陣間都唔知會唔會有麻煩,
乾脆寫無此人咪算囉,理鬼得佢:;pppp: ...

d信唔係我想收架,係郵差叔叔入信箱架.....大佬,大部份係statement佢一路問都唔問...喂!我真係唔知條友有冇交,到時人哋追債咪追我哋?!!我真係唔係咁想同奶奶講到咁白,唔係話咒佢個細仔,但係佢真係唔多爭氣囉......

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 姑姑 於 10-1-5 21:50 發表

d信唔係我想收架,係郵差叔叔入信箱架.....大佬,大部份係statement佢一路問都唔問...喂!我真係唔知條友有冇交,到時人哋追債咪追我哋?!!我真係唔係咁想同奶奶講到咁白,唔係話咒佢個細仔,但係佢真係唔多爭氣囉...... ...

郵差叔叔派左,你都可以退嫁,
寫住冇此人囉,你退得多,
銀行都會處理嫁

子爵府

好媽媽勳章

其實如果你覺得麻煩...唔想你叔仔D信再寄去你屋企...不如將D信寫無此人...唔駛煩...

[url=http://lilypie.com][img]

禁止訪問

大宅

原帖由 珊珊來遲 於 10-1-7 17:22 發表
我99同姑9未又係, 佢哋般走咗好耐啦, 但d信都係寄返來我哋到, 叫佢哋改地址, 佢哋又話而家果度係租o既, 都唔知會往几耐. 遲d買樓先啦 (佢哋以經租咗4年). 你都係收吓信啫, 好麻煩咩. (佢哋好多好多信, 成日買股票, ...

租都話有d道理吖,亞二叔自己有個單位啦,都唔肯改....

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

小心佢爭人$,會上門追你地數

大宅

原帖由 sandy1425 於 10-1-9 13:26 發表
小心佢爭人$,會上門追你地數

呢個正正係我嘅憂慮....

水晶宮

原帖由 姑姑 於 10-1-10 19:32 發表

呢個正正係我嘅憂慮....

所以樓主更加唔好幫你叔仔收信喇,
都唔知咩信黎,快D退鬼哂佢啦

首頁

尾頁

跳至