在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

我而家做緊文職, 但同老公份糧, 點都係剛夠使, 儲錢就更加唔使話啦!

剛見了份地產, 都有意請我的, 但底薪都係得5k, 因為我未考牌, 但佢話, 如果努力的話,會高過我任何一份工的. 我in係豪宅區的(九龍塘).

但時間肯定會比文職長的. 紅日冇得放的. 我應該點啊!

禁止訪問

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

各位, 比D意見啊!

珍珠宮

當然, 如果自己唔努力試過肯定唔得!

原帖由 wttclh 於 10-1-5 22:28 發表
我身邊啲親戚朋友個個做地產都發到豬頭咁,

唉, 我之前都無羡慕佢地, 因為人地得, 未必自已都得, 但依家失業, 都唸緊入不入呢行試一試?

大宅

我覺得做經紀要好睇自己本身性格適唔適合, 同你所講可唔可以在公假, 節日及晚上放下屋企去傾生意, 同每月收入不穩定.

雖然你今日interview豪宅, 公司日後唔一定比你去做呢一區. 我有做地產成功的朋友, 也有失敗的, 希望你係成功的一位.

珍珠宮

承你貴 言.

不過, 如果真係賺到, 我希望都可以回饋返一D比社會.

原帖由 小皇帝 於 10-1-6 11:56 發表
我覺得做經紀要好睇自己本身性格適唔適合, 同你所講可唔可以在公假, 節日及晚上放下屋企去傾生意, 同每月收入不穩定.

雖然你今日interview豪宅, 公司日後唔一定比你去做呢一區. 我有做地產成功的朋友, 也有失敗的, ...

公爵府

咁要睇下你有無小朋友,因為地產好唔定時,有小朋友未必會就到,如果响大行做因為有Quota,所以都好大壓力。

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 joannewu_0302 於 10-1-5 17:41 發表
我而家做緊文職, 但同老公份糧, 點都係剛夠使, 儲錢就更加唔使話啦!

剛見了份地產, 都有意請我的, 但底薪都係得5k, 因為我未考牌, 但佢話, 如果努力的話,會高過我任何一份工的. 我in係豪宅區的(九龍塘).

但時間肯 ...

做地產好辛苦, 工作時間長, 而且收入未必穩定. 如果你是有小朋友的, 我就覺得未必適入你了. 而且地產牌是每年續牌的, 好似要$2XXX年費, 公司會幫你比嗎? 而且豪宅區更加難開單, 每月單靠底薪可以生活倒嗎? 如果所有問題, 你都ok既, 就不況一試啦!
不過如果你做開文職, 不如去進修一下! 搵一份較高薪的文職可能較好!
~~~ LOVE & PEACE ~~~

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

份文職都唔係好辛苦的, 但公司就太多文字要做, 同埋, 老細唔係一個愛材的人. 就算做地產, 都會快d轉工的.

原帖由 wttclh 於 10-1-6 21:20 發表
咁你份文職他條嗎? 如果都好辛苦, 你就可以出來試下.

公爵府

續牌好似仟多蚊啫,如果有心做,這些錢都要比既。
做豪宅d客會較難應付,同埋要儲客既,開始時唔係咁易有單,但當然一有單就可能好大啦,可以做一單等於幾年既人工。不過lee d機會多數都係落入d資深既agen手t中,好少會輪到新人。
做中下價樓既好處係密食當三番,d盤銀碼細賣出既機會就相對大,不過被減佣既情況會多好多,even會被人走數添。
這些都係我個妹以前做地產時既經驗之談。樓主如果你一心想轉行,想開創新天地當然無問題。但如果你想短時間內可搵多d幚補家計,咁就要三思。

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 ume 於 10-1-7 11:40 發表
做豪宅d客會較難應付,同埋要儲客既,開始時唔係咁易有單,但當然一有單就可能好大啦,可以做一單等於幾年既人工。不過lee d機會多數都係落入d資深既agen手t中,好少會輪到新人。
...

你好諗住1-2%自己代晒..好多同公司分....同埋有時講彩數...我個fd係地產office做admin..佢話好smart個d未必開到單....反而傻傻地個d好lucky...所以真係想清楚...好多黑暗位...自己口才/交際手腕/皮氣...等...ok嗎...?

大宅

我覺得做咩都好...
自己一定要有信心先得...
同埋好多時都要堅持...
如果唔係...做咩都唔會做得好...

各位...加油呀!

禁止訪問

珍珠宮

多謝.
咁你細妹係唔係係大行做ga.

原帖由 ume 於 10-1-7 11:40 發表
...

珍珠宮

我口才唔好的, 就係因為咁, 先想訓練下.

原帖由 SAGO 於 10-1-7 12:28 發表

你好諗住1-2%自己代晒..好多同公司分....同埋有時講彩數...我個fd係地產office做admin..佢話好smart個d未必開到單....反而傻傻地個d好lucky...所以真係想清楚...好多黑暗位...自己口才/交際手腕/皮氣...等...ok嗎.. ...

珍珠宮

是的, 信心最重要.

原帖由 zachu 於 10-1-7 13:20 發表
我覺得做咩都好...
自己一定要有信心先得...
同埋好多時都要堅持...
如果唔係...做咩都唔會做得好...

各位...加油呀!

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你有無小朋友架,,
我覺得無小朋友既, 駁下無所謂
但係如果有小朋友既, 你可唔可以接受到, 奉獻你同你小朋友既親子時間呢????

地產呢行時間好唔穩定, 以前我老公試過半夜2點去送訂呀... 星期六日一定無得放不在話下...

做開文職既, 好難轉去呢d 咁不穩定既工作

珍珠宮

時間唔定時我ok的, 因為之前做領隊時間都唔定的.

我而家考慮人工唔定, 但我相信我會係勤力的人, 但我知唔係淨係勤力就可以有單的.

另外, 我有小朋友的, 我都考慮同佢d時間, 但可以夾的.

原帖由 sakesakee 於 10-1-8 12:04 發表
你有無小朋友架,,
我覺得無小朋友既, 駁下無所謂
但係如果有小朋友既, 你可唔可以接受到, 奉獻你同你小朋友既親子時間呢????

地產呢行時間好唔穩定, 以前我老公試過半夜2點去送訂呀... 星期六日一定無得放不在話下 ...

首頁

尾頁

跳至