家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡今年五歲,囝囝三歲,就讀國際學校,預計將來會送他們出外讀大學.(我們不是公務員,沒有任何教育津貼.)

基金現況:
基金已經供了五年,這五年期間,曾經試過增加供款金額,亦試過減少.經過金融海嘯,現時基金的價值與所供的款項幾乎一樣.(有點沮喪,因為現時款項大概只夠一位小朋友一年留學費. )

我的心態:
除了本身選取的基金表現不濟,亦覺得平均成本法在這種"有波幅,無升幅"的股市下,未能發揮其作用.

我的目標:
以投資方式,13年儲200萬.

雖然說供基金是long-term investment,但經過五年,得出這種回報(=零回報),實在不敢對它寄予厚望,請賜教!!!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

保險/基金~案例/新聞區<--- 自己看看就知道為什麼。。。

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2390376-1-1.html

禁止發言

大宅

我買英國Friends Provident Fund,Portfolio有印度/俄羅斯/中國/日本及少許對沖基金.(我知道表現最差是日本,基金是agent建議下選取的.)

我的基金還未能收復失地,至今只能打個和,無賺無蝕.

有什麼投資方法可以在13年儲200萬?平均每月/每年要投資多少?應該買債券?月供股票?外幣?請賜教!!!

男爵府

我都想知呀 !!

原帖由 琬晴B 於 10-1-7 10:06 發表
我買英國Friends Provident Fund,Portfolio有印度/俄羅斯/中國/日本及少許對沖基金.(我知道表現最差是日本,基金是agent建議下選取的.)

有什麼投資方法可以在13年 ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

什麼投資是可升可跌,世上係無,高回報低風險。。。。

或是月供股票 交易所的 ETF #2823 ...... 也是不錯的選擇,進可供退可守,收費低,透明度高。。。(PM 了資料給你)

13 年儲 2,000,000 我真是不知道你月供多少?

大宅

大力大力,

謝謝你給我以上的link.

我不奢望高回報低風險(除左買六合彩,哈哈).五年前買基金時(五年前),我也只是希望每年8%回報率.我有點擔心,隨著時間過去,回報率只會越來越低(為了保本).

未收到你的PM,請再PM一次,謝謝!!

至於月供多少,我只是想知道一個大概的數字.究竟我每月要供多少?(請高抬貴手,唔好叫我一個月供一萬蚊.)有什麼投資工具可供選擇(每年回報約8%,風險相若)?

你建議的ETF,我會留意下,謝謝!!!

想深一層,如果到時真係唔夠"盤川",就叫佢地自己考獎學金,嘻嘻.

原帖由 大力大力 於 10-1-7 15:05 發表
什麼投資是可升可跌,世上係無,高回報低風險。。。。

或是月供股票 交易所的 ETF #2823 ...... 也是不錯的選擇,進可供退可守,收費低,透明度高。。。(PM 了資料給你)

13 年儲 2,000,000 我真是不知道你月供多少? ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

哈!哈! 可能少 PM .....PM 了自己!

其實我是看好大陸地下鐵沿線樓市,比如現在 800,000 收 13 年租應有 平均 3,500 x 13 x 12 = 546,000 + 樓價 + 人民幣升值,保守 d 13 年升 1 倍 = 2,145,600

(等樓價跌返先。。。。。) 但其中手續,管理比較麻繁!!

大宅

已收到PM,謝謝!!!

我唔熟悉大陸的物業市場情況,所以不敢妄試.想問一下,大陸買樓,脫手是否不易?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 大力大力 於 10-1-7 16:11 發表
哈!哈! 可能少 PM .....PM 了自己!

其實我是看好大陸地下鐵沿線樓市,比如現在 800,000 收 13 年租應有 平均 3,500 x 13 x 12 = 546,000 + 樓價 + 人民幣升值,保守 d 13 年升 1 倍 = 2,145,600

(等樓價跌返先。。。。。) ...
hi, 大力大力, 請問在大陸買樓按揭難批嗎? 是否跟香港d銀行程序一樣..另你在大陸的樓宇收租, 租客交租穩定嗎? 放租地產代理佣金付多少? many thanks

禁止發言

大宅

謝謝,等我研究下.(號碼幾lucky喎 )

原帖由 kingkingng 於 10-1-8 13:31 發表

你買了的是保險公司的有年期基金 plan, 當中收的費用頗高, 故蝕了大部份基金回報.

若想簡單而收費便宜, 是去銀行月供股票或 ETF, 個人意見是 2800, 2823 ...

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章

原帖由 kingkingng 於 10-1-8 13:31 發表

你買了的是保險公司的有年期基金 plan, 當中收的費用頗高, 故蝕了大部份基金回報.

若想簡單而收費便宜, 是去銀行月供股票或 ETF, 個人意見是 2800, 2823 ...

kingkingng,你好
我呢排都有睇2823
有newspaper都推介人地用來儲錢~
呢2日14.xx 我都想知佢咩價入最好呢?

我都有買月供基金,比仔仔讀書用,不過又冇話要社外國既。由07年買, 而家先cover返晒~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Hi,
我都有買基金,都近5年,到現時我有80%以上増長.我都係買東歐/中國/澳洲等.

大陸樓近幾年升值大o左,如要投資,個人少少心得,一定要選旺地點及大屋苑(不是花園式),如別一位樓主所講.

原帖由 琬晴B 於 10-1-7 10:06 發表

有什麼投資方法可以在13年 ...

大宅

80%以上的增長!!!!!!?????你的基金組合本身是否高回報?(每年超過10%)

可否透露一下是買哪一間公司/哪幾隻基金?(如不方便,可否PM?)

看來,是時候自己為基金review(去抑或留?買哪幾隻?),而不是agent幫我review.(Agent有review,這五年期間亦改過三/四次,好似越改越晦,心淡....)

順帶一問,大陸置業,除了深圳,上海是否一個好選擇?

原帖由 winglongyan 於 10-1-8 14:52 發表
Hi,
我都有買基金,都近5年,到現時我有80%以上増長.我都係買東歐/中國/澳洲等.

大陸樓近幾年升值大o左,如要投資,個人少少心得,一定要選旺地點及大屋苑(不是花園式),如別一位樓主所講.

...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

基金除咗例牌管理費外,仲有更多所謂out of pocket嘅搵笨收費,例如印野、職員出差、郵寄等等雜項,的經理同埋的阿四通世界坐business class周圍飛,住五星級酒店,底衭都帶埋畀酒店洗,商務餐、長途電話費係咁開數,呢的都係我做核數嘅朋友話畀我知。我朋友不幸十年前畀個而家仲成日響報紙吹水嘅「投資顧問」介紹,用一百萬買咗五隻基金,其中四隻都係名牌,無論指數點升跌,個價都從未見過家鄉,遑論每年回報。的經理每年照收管理費、行政費如儀,心不跳、臉不紅,只係每月寄個report,每年寄一大本電話簿年報(又博命開數),塞爆你信箱,我識好多朋友買基金都係蝕錢,連自己做金融數十年嘅老手都鎩羽,至於嗰的專同人捉基金路嘅所謂投資顧問,就更加狠胎,又收的基金回佣,又收的客嘅乜乜set up fee,顧問費、表現費等等,有的可以分人賺到嘅15%到20%,犀利過澳門的疉碼仔,的客蝕咗就側側膊,再叫人轉fund,又咬你一筆。基金欺客嘅黑幕,真係罄竹難書,去書局搵下,就知道客戶的遊艇在那裡。

禁止發言

別墅

Hello kingkingng, 耐冇見, 好嗎?
金融海嘯, 有冇影嚮?
呢幾日多左上BK, 睇下circleplus 有冇收到我既 PM or post, 都見唔到D老朋友,
,
比我見返你, 真好.

琬晴B , 正如 kingkingng 所講,
D
所謂獨立投資顧問(IFA) / 保險公司 的有年期基金 plan, 係好搵笨, 收費超高,
詳情睇下呢條link:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1376242

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

對! 另請参考 ......

保險/基金/儲蓄保/ 醫保~案例/新聞區

http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=39

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章

原帖由 kingkingng 於 10-1-9 09:42 發表

我在等 13.5 - 13.8 左右買

kingkingng.

今日A50又升番少少去到14.5X啦, 我未入,仲留意緊~希望好似你話13.5咁可以少少啦~THANKS~

首頁

尾頁

跳至