嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

我對孖B一出世就唔係好似樣. 基本上我同爸爸好易都分到佢地. 到左3個月左右....連係街D人都話唔似...好多人以為佢地係龍鳳胎. (實在係孖仔).

我真係好懷疑佢地係異卵. 不過我係自然有左孖B同埋無遺存. 第一次照到係孖時. 我問醫生係咪同卵, 佢話已經9WEEK, 好難睇到. 不過似係同卵, 跟住去政府醫院照. 都話係同卵....

所以想八掛下你地D同卵孖B會唔會好唔似樣.

洋房

我對係孖女, 我同我老公都分到佢地個樣, 街外人都分唔出, 所以都唔知似唔似樣, 但係佢地面形已經唔似, 你睇下我張相似唔似?

原帖由 siufaa 於 10-1-6 17:41 發表
我對孖B一出世就唔係好似樣. 基本上我同爸爸好易都分到佢地. 到左3個月左右....連係街D人都話唔似...好多人以為佢地係龍鳳胎. (實在係孖仔).

我真係好懷疑佢地係異卵. 不過我係自然有左孖B同埋無遺存. 第一次照到係 ...

別墅

張相太細. 睇唔清楚. 而且一個側左少少面.

複式洋房

我睇你facebook既相,我覺得非常似,更有些小分別既,但都好似呀!!!....haha~
原帖由 lizchau820 於 10-1-6 18:41 發表
我對係孖女, 我同我老公都分到佢地個樣, 街外人都分唔出, 所以都唔知似唔似樣, 但係佢地面形已經唔似, 你睇下我張相似唔似?

複式洋房

其實醫生有無照左架?同卵點都有七八成似個喎,你話連出到街d人都話唔似,一定係醫生出錯,你有無相可以分享下?

我真係好懷疑佢地係異卵. 不過我係自然有左孖B同埋無遺存. 第一次照到係 ...

大宅

你對B幾大? 會唔會仲可以返去醫生CHECK下RECORD? 我對B兩個月時同佢地返QE CHECK黃, 我問醫生佢地係咪IDENTICAL(產檢話我知係同卵, 但開刀生個時我唔記得問醫生), 佢幫我CHECK RECORD話當時只係送左一個胎盤去化驗, 所以"好大機會"係IDENTICAL.............我唔知點解佢話"好大機會", 係咪者係意味著即使得一個胎盤都未必係IDENTICAL呢.......

洋房

我對b係同卵, e+7個月大, 初生時個樣&頭形都唔似, 但大大下就好似樣, 我做阿媽既有時烚下眼都會認錯

大概10 wks照時, 醫生已經話係同卵, 所以一係孖仔一係孖女, 唔會係龍鳳. 其實同卵既風險會高過異卵, 例如2個b會爭食, 發展唔平均, 所以政府既醫生幫我check得都幾密下架

大宅

好媽媽勳章

我依家都唔知自己對孖b係同卵 or 異卵.....我想問下生左之後仲有無辦法check番佢地係同卵 or 異卵呢? 是否要驗DNA先知?

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

我對同卵twins boy 好似樣,街人分不出,62.99都分錯.學校Miss都分不出

大宅

我對仔係同卵, 街外人分唔到,話95%似, 我就分到, 有時連62都搆錯. 距地係size有D分別, 大孖大隻同高D, 細孖細粒D

複式洋房

同卵 Twin Girls

我對孖女都係 Identical, 8 weeks 時照到,抽羊胎水是醫生亦會話你知的,我老公的姑媽是孖女,唔知係咪遺傳。但我對孖女亦不似樣,可能 size 相差很大,4.5 歲大孖高細孖成 5cm,重又重過細孖成 2kgs,大孖好似雙骨,細孖應是單骨呢,一肥一瘦,大孖靚啲,細孖聰明啲。
但現在我拕第二胎,又係孖的,医醫生已照話係異卵相包,一方面超級開心,另一方面諗起將來都好大獲呢。

大宅

原帖由 joan211 於 10-1-12 01:11 發表
我對孖女都係 Identical, 8 weeks 時照到,抽羊胎水是醫生亦會話你知的,我老公的姑媽是孖女,唔知係咪遺傳。但我對孖女亦不似樣,可能 size 相差很大,4.5 歲大孖高細孖成 5cm,重又重過細孖成 2kgs,大孖好似雙骨,細孖應是單骨呢,一 ...

請問咩叫單骨同雙骨? 我細孖D骨架都好似細過大孖的...

嘩 !! 好利害啊! 第二胎又係孖 ! 仔定女?? 不過我聽到第二胎又係孖都有D驚, 因為真係湊得好辛苦...不過你夠人幫手無問題啦 ! 我就唔敢再生, 須然想有個女, 但若果又係孖我真係晕得一陣陣...唔敢膊喇 !

複式洋房

單骨 or 雙骨 ?

原帖由 Twinboys08 於 10-1-12 09:29 發表

請問咩叫單骨同雙骨? 我細孖D骨架都好似細過大孖的...

嘩 !! 好利害啊! 第二胎又係孖 ! 仔定女?? 不過我聽到第二胎又係孖都有D驚, 因為真係湊得好辛苦...不過你夠人幫手無問題啦 ! 我就唔敢再生, 須然想有個女, ...

其實我都唔識分,係奶奶話我知 : 大孖肥底骨架大些,細 B 瘦底骨架細一些。
第二胎又係孖,我都好驚呀,希望今次係對孖仔呢。

等待驗證會員

原帖由 joan211 於 10-1-12 01:11 發表
我對孖女都係 Identical, 8 weeks 時照到,抽羊胎水是醫生亦會話你知的,我老公的姑媽是孖女,唔知係咪遺傳。但我對孖女亦不似樣,可能 size 相差很大,4.5 歲大孖高細孖成 5cm,重又重過細孖成 2kgs,大孖好似雙骨,細孖應是單骨呢,一 ...

真係好厲害呀
兩胎都係孖

如今次係孖仔, 咪可以湊成2個"好"字

別墅

原帖由 yukiyuki2w 於 10-1-7 06:09 發表
其實醫生有無照左架?同卵點都有七八成似個喎,你話連出到街d人都話唔似,一定係醫生出錯,你有無相可以分享下?

sorry , 我老公唔鐘意我放d相上FORUM.
佢地而家4個月. 早2日去健康院問姑娘.. 佢地點解同卵但唔似樣. 姑娘都話佢地唔係好似樣. 佢話因為性格唔同會好影響個樣. 咁我2個仔又真係性格好明顯有分別...

下次返醫院覆診時. 問下醫生有無出生時的RECORD先.

首頁

尾頁

跳至