在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地有無工人幫手

各位靓媽媽,

你地BB幾大呀. 做全職媽媽有無請工人幫手呀 ??
我係新手媽咪, BB仔4個幾月, 覺得都幾辛苦所以諗緊做返野好, 還是請個工人幫手同我一齊湊BB好. 你地係點嫁. 〔比D意見呀,唔該)
我個宏宏豬出生於2004年

大宅

Re: 你地有無工人幫手

我湊左 2 個月

大宅

我個b就出世喇~我會做全職媽媽~而我都會有個工人幫我手...果個就係我媽咪喇~
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

男爵府

乜你請2個工人咁多, 我都係請1個咋.[quote]
joeamanda2004 寫道:
我湊左 2 個月

男爵府

畀面勳章

我都係全職媽媽,但我想問下。 你地工人平時係屋企做咩架? 是否由工人煮飯定自己煮番??
其實我新工人剛到,佢都幾豬下,有時諗住自己做晒好過。

珍珠宮

好媽媽勳章

hi,MAVISLAW & all
我諗和你一樣,大肚生BB,冇做成個半月野.
meBB女4個幾月大,冇請工人幫手,但我唔覺辛苦.因BB係自己,同埋BB好快大,湊bb時間係幾個月事,我當份job.
因請工人幫手,有好多野煩?好就話,唔好就幣.同埋家下請工人你估平$?我寧願食少D咁話,同埋自已湊BB會叻D.若你悶or有問題pm me.or去街 no problem.有個伴先.

珍珠宮

好媽媽勳章

TO: joeamanda
咁你BB now 幾個月?
但用不用2 個工人陪你湊蘇哈? ?-(
好徒錢喎!

男爵府

你地有無工人幫手

MavisLaw,
我都係全職媽咪, o係Amanda差唔多滿一歲時先請工人...因為一來為方便Amanda一歲生曰會有工人用, 二來Amanda識行, 會意外從生...如'禽'枱, '禽'衣櫃, '禽'廚櫃....好鬼'牙煙'呢!!三來Amanda已經開始明白,同有communication, 我已教Amanda規距, 工人上班根本冇咁易教壞我個女, 加上要俾工人知道, Amanda係俾我管教, Amanda都守規距, 工人都不可不從
負担到而又有人幫手就最好...BB頭2年日日變(唔止個樣), 佢笑, 叫,學轉身, 學講嘢, 學坐,學企, 學行, 學自己食嘢飲水, 學'扮慘', 學嗲人.....省一百字...
每一日, BB生命上呢張白紙....全係自已教嘅筆跡...係好奇妙... 可以就唔好只俾工人湊...父母先至係佢ideal model..

大宅

一個take care BB, 一個打理(包括清潔) 2 個家庭,
奶奶住樓上,但她對 2 個新抱 (包括我) 講明唔幫湊 BB 架。佢話唔識湊而家 D BB,又要講英文、又要識電腦!

複式洋房

我依家暫時係全職媽咪同有工人幫手...其實個工人都會幾得閒架..因為我個囡(5個幾月大)成日都訓,工人又成日一早就起身做家務,佢又唔洗買餸同煮飯..as 我同奶奶一齊住..奶奶會攪點..不過,諗返我bb出世頭3個月因為工人未到...我就做埋家務個陣都幾辛苦,因為bb個時成日喊要抱,反而依家就成日好地地...唉,比佢激死...
不過,依家諗住搵工啦...但又唔放心比佢印傭湊..真係矛盾

大宅

請賓妹要講彩數,但印傭須要 mum 有心機耐性教!
好怕轉家傭
bb 夜喊大人最辛苦,熊貓眼必現形

子爵府

我有2個b, 用緊1個印傭, 我兩公婆都有做家務, 但我發覺我要請多1個工人至搞得掟屋企d野.

禁止訪問

男爵府

冇左工人真係唔掂。 我有兩隻反斗星, 我負責對外, 例如送仔返學放學, 買送, 我工人負責對內, 一切家務, 湊細女多數係佢做。 但當佢做緊家務時, 兩隻反斗星就由我睇, 所以, 我都係阿四2號黎架!

仲有比d tips各位媽咪, 當想小朋友靜靜地坐o係度, 最好放隻唱歌仔既VCD, 我兩隻反斗星一放VCD就會乖乖地坐o係度最少半小時。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我一個都無ar :-(

大宅

我有左bb之後就無出去做野lu,依家bb1歲半,我親自響屋企照顧,但都請工人幫手呀!

工人姐姐主要做家頭細務同幫我湊仔返學。

大宅

我上個月成為全職媽媽, bb剛六個月大.
請左一個鐘點幫手, 佢負責買送(湊BB去街市好辛苦)
. 預備午餐和晚餐及打掃洗衫等. 我就全副精神湊BB.
我連奶樽都自己洗, 飯仔緊係自己煮啦.
初初我都唔想請, 好似唔係幾好意思咁, 唔返工仲請人幫.
不過試過有幾日無人幫, 真係辛苦死, 食無定時, 都係請
好d, 而且請鐘點, 一星期五日, 每日只是3小時, 都係2000左右.都OK既.

大宅

請問你係邊道請架, 好平呀...
我個仔一歲了, 我正考慮請工人, 因為我想多d時間教佢, 如果請鐘點甘平, 我會請架, 唔使比佢往同食, &唔使多個外人係家, save好多架....

SANDY LI

大宅

我個女已經5歲,由出世到現在都係我自己湊.

男爵府

我囡囡現在3個月了... 佢from day 1 到現在除咗我比一個月通知公司 要返工, 比姑拉睇....其如時間都係我同老公 搞掂

現在做咗 個多星期 全職媽媽, so far 都 ok..

好在我老公會一早同我煲水, 洗奶樽 for 我地 1 day用,,, 放二回來, 佢會燙衫.... long 衫 咁 lor

而我就有時間咪 tor 吓地 , 執吓野....
prepare dinner. ... 暫時時間分配都 ok ....因為我地都唔想請個工人係屋企 lor ..好無 privacy.... 自己唔做野, 巳經小咗收入, 仲請個人幫手我都唔好意思lor ..老公好重負擔呀.... 妳地覺唔覺呀

不過其實都好眼瞓 ka ...湊 b 辛苦過返工呀..好傷神.... 0的時間好唔見洗...

沖涼, 喂奶..暗佢瞓, 同佢玩... 咁就1 日 ..妳地點安排呢 ???
我囡囡"梓瑤"係 1 月7 日來到我地的小家庭, 重3.9kg:-P

首頁

尾頁

跳至