跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

原帖由 eeb 於 10-3-19 10:38 發表
好少歌係真係c大調,如果你貼d r m / 1 2 3,佢彈既時候可能已經彈錯chord。

其實如果有心,你自己都可以學少少樂理,最簡單既chord同節奏,買本書自己睇,唔明返教會問下人,不出一個月就可以掌握到基本嘢,同識睇譜。

...

唔好可以話少歌係 C Major, 跟本係咩key 都有.

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我只係針對JHsbb話"學校d書仔",唔係一般歌曲,因為我睇我個仔d書,好少歌係c major。

基本樂理真係唔難,又唔係話自學去考5級,一般睇譜啫,即係見到份譜知道係乜嘢調,個音係長定短,彈落c定c#,睇書+問下人,一點就通架啦。

原帖由 monkey05 於 10-3-19 14:48 發表

唔好可以話少歌係 C Major, 跟本係咩key 都有.
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

我啱啱試下彈row row row your boat,用c major,阿仔叫我彈"row row row",我再用c major彈多一次,佢話唔係,叫我彈"row row row",我再用g major彈多一次,佢話係喇。

原來小朋友天生係識聽音架

大宅

醒目開學勳章

原帖由 eeb 於 10-3-19 21:14 發表
我啱啱試下彈row row row your boat,用c major,阿仔叫我彈"row row row",我再用c major彈多一次,佢話唔係,叫我彈"row row row",我再用g major彈多一次,佢話係喇。

原來小朋友天生係識聽音架 ...

唔好睇少小朋友對 ear, 係好靈的, 你由 g major 移落 c major , 低左咁多, 佢更加sense 到啦, 如 g major 的曲已先入左佢腦, 更加prefer 聽到你彈 g major 果個version. 你彈 c major 佢咪話唔係囉. 聽高左or 低左, 呢d 野難唔到小朋友的.

我個仔學校本歌書好多都係 c major 歌喎.

別墅

其實家長學少少樂理唔係咁難, 送去音樂班, 拖得太長師資又無保障, 只要每日陪小朋友玩下樂理書10-15分鐘, 大家一齊學咪得~

我教5歲以下既小朋友新生, 都會用"輕鬆學鋼琴", "幼兒樂理練習", "Step by Step Piano"(粉紅色的), 因為可以慢慢練習手指, 彈到悶悶地就用樂理練習貼下貼紙同填填色, 小朋友一睇都會明白的, 所以家長可以放心, 自己睇定幾次就可以教小朋友呢啲基本既音樂知識; TomLee同埋柏斯都一定有得賣的, 每本賣$40蚊, TomLee買琴書$100蚊以上用HSBC信用卡仲有九折, 可以去揭嚟望望或者平平地買返去試下^^
**絕對唔鼓勵買Little Mozart, 因為拖得太慢又要活動, 只適合音樂班用~

水晶宮

我個仔上下學期24首有譜既歌,得3首係C major咋,同你地差好多.

我無學過彈琴,只靠睇譜彈到少少,難既歌(好多#/flat)我彈得唔順,平時都係我老公彈

原帖由 monkey05 於 10-3-20 15:06 發表

唔好睇少小朋友對 ear, 係好靈的, 你由 g major 移落 c major , 低左咁多, 佢更加sense 到啦, 如 g major 的曲已先入左佢腦, 更加prefer 聽到你彈 g major 果個version. 你彈 c major 佢咪話唔係囉. 聽高左or ...

男爵府

咔咔, 估唔到大家咁大反應, 我自己以前學過, 彈琴對我黎講實在太難, 當年我比晒成個月錢, 上左1堂就無興趣, 其餘3堂叫老師彈歌比我聽....叫我睇譜一定唔得, 我小學上堂亦有教, 考出黎係唔合格......我係彈琴白痴黎架~

我地無打算比亞仔學琴, 我地會向另一方面幫助佢發展, 佢喜歡推理, 邏輯, 數學,(佢係呢3方面唔錯), 所以只係貼呢D NO.比我同亞仔睇住黎玩吓, 而佢亦都無興趣, 佢彈左幾吓就叫我彈比佢聽, 佢話唔LIKE彈, 所以大家唔駛為我咁緊張...

如果其他媽咪有心栽培亞仔亞女彈琴的話就唔好學我咁喇.....我地只係想聽吓黎唱吓歌仔, 唔需要咁專業的~

男爵府

原帖由 JHsbb 於 10-3-23 02:39 發表
咔咔, 估唔到大家咁大反應, 我自己以前學過, 彈琴對我黎講實在太難, 當年我比晒成個月錢, 上左1堂就無興趣, 其餘3堂叫老師彈歌比我聽....叫我睇譜一定唔得, 我小學上堂亦有教, 考出黎係唔合格......我係彈琴白痴黎架 ...

我都想比呀女學琴了, 之前只係唸音樂班定個人教琴, 而家會選個人了, 屋企附近都有琴行有鋼琴啟蒙班, 去問下先, 屋企有個電子琴都貼左ABCDE, 呀女有時去指下,, 但自已真係吾識教, C 以外都吾識了`

別墅

gwengwen 你就好啦,自己識教唔洗求人。
我識教樂理,細個學小提琴。不過完全唔識彈鋼琴,一D都唔識果種。我想個仔先學鋼琴,然後大d(5歲)左右我會自己教佢小提琴。
我好同意你話唔好出去音樂班,因為太多人一班,學得好慢。但系我問過好幾家琴行(包括通利和柏斯)佢地要4歲開始先有個別教授。
其實我教咗個仔兩個星期你介紹果本“幼兒樂理”,我覺得佢已經掌握到基本。但系我唔敢教佢彈指法,我怕教錯佢影響佢第時o既發展呀。。。。
又搵唔到人個別教咁細個o既。。。。好煩呀點算好?我有想過不如我自己去上課然後翻來教佢算喇。

男爵府

原帖由 miaochan 於 10-4-27 11:09 發表
gwengwen 你就好啦,自己識教唔洗求人。
我識教樂理,細個學小提琴。不過完全唔識彈鋼琴,一D都唔識果種。我想個仔先學鋼琴,然後大d(5歲)左右我會自己教佢小提琴。
我好同意你話唔好出去音樂班,因為太多人一班,學得好慢。但系我 ...

我比左呀女學琴了, 不過似乎太早, or佢不合學琴, 學左兩堂仲係搵緊 c , 老師都吾係太想教咁, 所以都係吾學了~~

別墅

zozo2005,
不要太早下定論她不合適學琴。
可能個老師無經驗教咁細個小朋友。不如都系自己教下樂理先啦!
我而家每晚我都同佢彈下,溫下樂理(15-30分鐘),我個仔如果果日有心機,佢可以跟住個譜彈Middle C同加埋數拍子(1,2,4拍)。
教咁細個小朋友真系要好有心機,好有耐性,如果老師有得挑學生都唔想教呢個年紀啦,大小小容易教好多。

原帖由 zozo2005 於 10-5-2 18:52 發表

我比左呀女學琴了, 不過似乎太早, or佢不合學琴, 學左兩堂仲係搵緊 c , 老師都吾係太想教咁, 所以都係吾學了~~

男爵府

原帖由 miaochan 於 10-5-3 14:11 發表
zozo2005,
不要太早下定論她不合適學琴。
可能個老師無經驗教咁細個小朋友。不如都系自己教下樂理先啦!
我而家每晚我都同佢彈下,溫下樂理(15-30分鐘),我個仔如果果日有心機,佢可以跟住個譜彈Middle C同加埋數拍子(1,2,4拍)。
...

我唸可能老師吾太想教, FEEL到有冇心機, 呀女鐘意玩琴, 話去上堂都好開心, 我係屋企同佢講全音要1,2,3,4 , 佢又係電子琴SHOW到比我睇, CDEFG SHOW到, 但老師又話成堂都搵緊個C, 我自己又知D吾知D, 怕教錯,
都係報D音樂班試下

別墅

三歲半學琴真的不會太早嗎?我都幫阿仔八月開始單對單學,唔知會唔會好浪費$呢?只想他有D音感

男爵府

原帖由 lcycindy 於 10-7-10 14:25 發表
三歲半學琴真的不會太早嗎?我都幫阿仔八月開始單對單學,唔知會唔會好浪費$呢?只想他有D音感

我唸睇個別小朋友, 我有朋友的仔仔3歲幾單對單學都OK, 我呀女就音樂班上得開心D,

別墅

我個成功開始咗第一步,我自己教咗2兩個月,然後搵老師單對單教咗一個月。現在剛剛滿3個月,可用雙手各彈Treble Clef 和Bass Clef,彈到“輕鬆學鋼琴1”的第35頁 Ten Little Indians,進度理想,所以三歲是可以學琴o架!各位努力加油!

首頁

尾頁

跳至