論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次請印印 

我個BB係下個月出世, 所以請個印印幫手, 但第一次請家庸, 有咩要注意, 要點訓練她先好, 我老公講她應該月尾到... :mrgreen:
預產期係4月13日啊 10/03 -小B而家約重2.4kg 01/04 - 小b而家重約3kg 好緊張, 就快小B出世啦 :-P 小b終於係08/04出左世啦, 重2.71kg 好開心 :-P 11/05小b重4.01kg啊 08/06去打針, 小b重 5.45kg 今個月去打針又重左啦, 成15磅 10月20日去健康院打針是磅有 8.4 kg

別墅

Re: 第一次請印印 

最好有一張每日工作表,事關佢地好蠢,成日唔上心,我已經換了3個印印,現在這個已經做左10個月,但係教佢個電水壺的掣由unlock拍向lock都重唔記得,死未!
第二,要訂規則,互相尊重.我之前未請過工人,阿媽當佢係女,帶佢日日去飲茶,當正自己人,點之有次佢做錯事,我地話佢,佢黑面兼掟野,即炒.
總括而言,我對印印的印象有保留,不過阿媽唔識英文,唔可以請菲傭.我地對工人唔錯,去街食飯預埋佢,過時過節有禮物,我又會買衫俾佢.不過佢地唔知足,尋日我和老公,阿仔出街,佢係屋企看vcd,點知我返屋企知道,佢死口唔認,又話我屈佢,再問下佢先認,最憎人講大話,已經唔係第一次.話完佢又黑面,但我而家化啦,我冇太多多餘錢俾工人,最重要條氣唔順,做錯事要我補錢送佢走.所以除非好大鑊,否則就忍下啦!
keroppigrace,我的分享是希望你有心理準備,不過,個個人唔同,我都有d朋友的工人好好,我祝福你有一個好工人,bb健康快樂!
:lol:

複式洋房

多謝你loy211
我預產期在13�04, 所以請個印印黎照顧個BB都做家頭細務. 她而家仲未到步嫁~~~
個印印之前係新加波做過3年野, 她係我到試過2日工, 都OK但小小 stupid, 可能只係2日唔可以睇得太多野
想請教下當她黎到家時, 有咩要教她,和同她講~~~
thank you :mrgreen:
預產期係4月13日啊 10/03 -小B而家約重2.4kg 01/04 - 小b而家重約3kg 好緊張, 就快小B出世啦 :-P 小b終於係08/04出左世啦, 重2.71kg 好開心 :-P 11/05小b重4.01kg啊 08/06去打針, 小b重 5.45kg 今個月去打針又重左啦, 成15磅 10月20日去健康院打針是磅有 8.4 kg

禁止訪問

複式洋房

多謝大家比既意見, 我同奶奶住, 所以印印都唔夠膽偷野, 而有關working schedule同home rules都以向各媽媽攞左
今日仲未收到immgration個電話, 真係好擔心生左佢都未黎, 而我奶奶份人唔係太tidy, 而家有d家務我做到就做, 否則都係比我老公, 初時仲諗住得印印黎可以大洗間屋一次, 睇怕都未必得啦 :-|

首頁

尾頁

跳至