興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

入左d700,攪左一排,發現d色都係唔岩心水,d700用咩curve好?要點樣LOAD入部機?

子爵府

好媽媽勳章

我用standard mode 但會tune WB
你覺得你果d 有咩問題呀, 不如post出黎大家睇睇點樣會好d? 

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 KnN 於 10-1-12 18:49 發表
我用standard mode 但會tune WB
你覺得你果d 有咩問題呀, 不如post出黎大家睇睇點樣會好d? 

如果影人我覺得 portrait 幾好,不過都係好睇個人口味。。。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我用 D2X curve, 不過多數影raw再執少少

大宅

之前用d80,有用nx執下.但岩岩用d700 standard,發覺好似淡少少~我都想問,nx點樣tune wb?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 pamila 於 10-1-12 09:32 PM 發表
之前用d80,有用nx執下.但岩岩用d700 standard,發覺好似淡少少~我都想問,nx點樣tune wb?
d700 standard 我已經覺得濃到有d 假...

你可以試下+contrast 同saturation.

大宅

有d咁o既事?? 唔通之前我set得太濃~ 咁nx點改wb?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 pamila 於 10-1-12 09:44 PM 發表
有d咁o既事?? 唔通之前我set得太濃~ 咁nx點改wb?
右手邊相機設定, 你click 開就見到嫁喇.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

用Capture NX 開左張RAW 後, 右邊 "編輯清單" --> "相機設定" 第一項就係白平衡設定,
可以用 "新WB" 來揀一個預設的WB
亦可以用 "設定色溫" 內的 "設定灰點" 自己Click 相中一個白平衡點

其他教學可參考 :
http://www.capturenx.com/en/lessons/lessons/index.html

大宅

ok.明白,原來要開新wb,等我試下先

首頁

尾頁

跳至