嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Where can buy the 真空杯?

Where can buy the 真空杯?

民房

回覆 #107 Jamiemummy 的文章

E個方法我試過,ok wor! (我是煲白粥)
but 想問下用電飯煲煲粥(按一次,煲完咗之後再按一次), 甘幾時加肉同d才料ar?

民房

回覆 #2 munyee 的文章

可以在百貨公司買到 ~ 西田 ,吉之島...

民房

回覆 #2 munyee 的文章

可以在百貨公司買到 ~ 西田 ,吉之島...

洋房

re:請問怎樣煲出綿綿靚粥底?及要用甚麼工具?

i were using the tradition method. when water become less & started to have 'big big' bubbles, keep stirring the congee. The congee will become very soft.
won't take too long to use this method, usually around 35 mins.

民房

我和仔仔都好喜歡吃粥!

原文章由 Miclint 於 05-3-23 15:10 發表
請問想煲出綿綿靚粥底,要用甚麼工具?電子瓦餐?定係真空煲?定係普通瓦煲仔?煲幾耐會成綿綿粥地?又煲幾耐會成爛飯仔?

我個BB七個月零三星期大,仲食僅糊仔,準備開始食粥仔。請指教。謝謝!

Miclint (Oscar Mama) ...

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

入真空杯前, 個杯要用滾水預熱(放入粥前才倒掉水), 米前一晚洗好浸住, 效果更佳, 焗得夠唔會似潮洲粥的,

米前一晚洗好浸住,系賣成晚都俾水浸住,到煲時先倒左d水?甘樣怕唔怕d米無左d米味啊?定系洗不浄d米後倒掉d水,然後就甘放住d米過夜?謝謝

珍珠宮

原文章由 MamaMia25 於 07-3-28 11:58 AM 發表
我都試驗成功,用真空壺整粥仔,好方便,D粥好綿,B女第一次食就食完一碗啦!

可否將用真空壺整粥仔的方法,e -mail or msn我呀???唔該!!!!!

my msn or e - mail : [email protected]

thanks!!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

我都係用瓦煲的,每次都煲大概一個鐘,幾好的

大宅

環保接龍勳章

我習慣用一半普通白米,一半珍珠米,珍珠米煲出黎較綿,但BB係學食solid food,除非是剛剛轉食粥仔,否則我就覺得唔應該煲個太綿囉!大人就越綿越好啦!

原文章由 joanchen 於 08-4-18 11:21 發表
我都係用瓦煲的,每次都煲大概一個鐘,幾好的

複式洋房

原文章由 wenwan 於 05-3-23 16:39 發表
It's easy. First of all, you need to soak the rice for two hours and then boil for around one hour. Remember to stir for 10 to 15 minutes before switch off the stove. Of course, you can add some me ...

有人話要放隻匙落去,得唔得架?

複式洋房

真係又一偉大既發現... 反正屋企有真空壺, 可以慳番唔使買煲

以下係節錄自前面的BK媽媽教路
1. wash 米 (about 2 tablespoons) and soak it with water for 2 hours
2. take out the 米 and put inside 真空壺
3. bring about 1.5 cup of water to a boil and add to 真空壺 (I usually use back the water I use to soak 米)
4. after 2 hours, pour out the congee and bring to boil and leave it on low heat for another 10-15 minutes for plain congee or you may add the meat and vegetable to boil for this 10-15 minutes

複式洋房

回覆 #1 Miclint 的文章

我會用暖水壺將米用滾水浸過夜,第二日加水煲10分鐘左右就得,又快又lum

民房

各位好,我用十倍粥方法試左, 但唔得ar, 是否有地方出錯呢?請指教:
1) 1湯匙米, 用10湯匙水浸左2小時以上
2) 倒入煲內煲 (但我覺得水太少, 所以加多左半碗水), 煲袞, 轉小火煮30分鐘, 其間有stir, 然後放入真空煲 (但我見已差不多乾水, 於是約15分鐘便放入真空煲)
3) 10-15分鐘後開蓋
發現米是軟, 但仍是一粒粒及沒有水. 即是失敗啦!!

請問有什麼地方出錯? 我b6個多月大, 開始試食粥仔, 所以要食多水及綿的粥. 有什麼見議呢?

謝謝

禁止訪問

大宅

我用雙羊米加熱水浸過夜, 再用瓦煲中火滾即轉細火煲1小時
幾綿既...

複式洋房

原文章由 Miclint 於 05-3-23 15:10 發表
請問想煲出綿綿靚粥底,要用甚麼工具?電子瓦餐?定係真空煲?定係普通瓦煲仔?煲幾耐會成綿綿粥地?又煲幾耐會成爛飯仔?

我個BB七個月零三星期大,仲食僅糊仔,準備開始食粥仔。請指教。謝謝!

Miclint (Oscar Mama) ...

洗完米之後,加少少SALT同兩水滴油落D米度,煮好D粥就會好綿架喇,我係用康寧保煮粥 幾好架,易洗!

大宅

回覆 #38 shanhang 的文章

THANKS~

別墅

有個方法重快, 5分鐘ok.

http://www.youtube.com/watch?v=mTt-9m ... iewthread.php?tid=2471869

子爵府

原文章由 pigungmama 於 08-6-24 16:57 發表
有個方法重快, 5分鐘ok.

http://www.youtube.com/watch?v=mTt-9m ... iewthread.php?tid=2471869

等我試下先

首頁

尾頁

跳至