嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都係唔係好識煲粥架?

一時煲到好綿,好靚,

一時煲小朋友食既個d粥仔.

等我都試下用電飯煲煲粥仔先.

好多謝樓主既post!!!

大宅

一煲靚粥

多年前看韓劇學煲粥,試過之後真係 work 喎,就係落好少好少油 + 鹽一起浸米一個鐘(跟住d水倒左佢),跟住煲出來的粥就會好綿同唔黐底。但如果想再講究點,就用一定要用明火(唔好電磁爐),用新米(大肚米)或者上海米、台灣米等(我都真係有特登去雜貨舖買米黎煲粥比個仔架)。在煲粥的整個過程中,要恆火,火的大小面積與煲底面積相近,這樣煲內的米粒受到谷花而不易下沉黐底,否則,因米粒的沉澱黐底而容易煲焦。如煲粥大煲,便要加以攪撈,但在攪撈時亦要講技巧,一定要向同一方向去攪撈,如攪撈是順時針方向的,往下便要順時針的攪下去,要不然就會變成水還水,渣還渣的稀粥了。
有些人為求香滑的口感,用腐竹先去了表面豆油(先用梳打溶於沸水,再浸入腐竹,這時的熱水變成黃黃綠綠色的,再用清水漂洗乾淨。),然後煮成豆漿般的滾熱湯水,放入與事先煮好的滾熱稀飯一齊去煲。這樣的粥會有好香既豆味,粉嶺素食店雲泉仙館就是加入了豆漿,好好味架﹗
一碗靚粥若時間稍為耐了,而那碗粥這時與碗的內側連著呈掛邊狀的,那便是一碗明火煲的靚粥,若兩者之間呈水環隔著的是甪稀飯加沸水煲的飯仔粥,而粥的表面呈現裂痕,那便是粥底加漿粉煲出來的,倘若整碗粥的米渣下沉而沒有膠狀,稀溜溜的,那是一個沒有經驗的人所煲的(左攪右攪搞出來的),又或者是添放了一些生水再煲成的粥,老人家說這種粥不要喝,因它給攪了風,喝了容易肚痛云,所以如果煲出這樣既粥就唔好比bb食啦。
祝諸位成功啦~~

禁止訪問

別墅

我用電子瓦煲,煲之前啲米浸半個鐘,煲出來啲粥就好綿。

男爵府

想問下,用一般飯煲得唔得?
BB剛剛開始食系咪凈系椑粥水拒食 厚D 定系薄D噶?
如果落D瘦肉 節瓜系咪都唔可以椑拒食?

洋房

我呢系用量米杯裝差唔多二分一杯,水系米嘎4倍,浸半個鐘到,跟住用手揸碎d米。將瘦豬肉、白菜或番茄或南瓜或西蘭花或紅蘿蔔(紅蘿蔔要少吃)剁碎,放蛋黃(先嘗試蛋黃,1星期到,冇事先至放埋蛋白,因為蛋白有至敏源),仲有海魚魚肉(用乾淨嘎手揀魚肉)魚肉要等粥差不多好才放落去。

洋房

水要浸過米黎計算

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆 JuneAo 的帖子

我都係
≮新既起點√新既人生→新既開始 メ 有個錫自己既老公仔 シ 真係好開心好開心+_+ ≯

別墅

BB防敏心得分享勳章

我睇我媽咪就系用凍水浸開D米浸一陣(大概20~30分鐘),然後用大火煮半個鐘,然後較翻細火煮一個鐘就差唔多啦~~

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

chungfion88 發表於 12-2-7 16:08
我用電子瓦煲,煲之前啲米浸半個鐘,煲出來啲粥就好綿。
請問用什麼牌子電子瓦煲

禁止訪問

大宅

獲益良多!

大宅

JuneAo 發表於 05-4-10 10:01
icoico

"葉"左d肉, 沖水再放粥, 其實對bb真系唔系咁好, 因為bb腎臟未完全發育好, 會做成負荷過重, 影響健 ...
我媽就話用鹽醃左瘦肉先用水沖左佢,這樣可以去左d寒氣.,不過d瘦肉是醃左先切咖.

別墅

煮過時米同水都要調好,煮過程中要細致先會煮齣好煮底

珍珠宮

我鐘意用電飯煲煮粥,不過要注意粥滾出來。

珍珠宮

我鐘意用電飯煲煮粥,不過要注意粥滾出來。

複式洋房

我係咁整既 : -

1./ 拿一渣米, 洗洗佢.
2./ 將米浸20分鐘.
3./ 倒左d水佢, 跟住用手渣爛佢.

4./ 落多d水, 煲1個鐘.
搞掂!! 希望可以幫到你! ^ ^

洋房

用瓦煲煲!

別墅

回覆 Miclint 的帖子

我用燉「中」,唔使睇火,超綿,不過耐d,要兩個鐘

首頁

尾頁

跳至