嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

不用什麼名牌煲, 不用附加任何工具....方法是洗米後加入多一些水, 水滾後細火滾至米開花 (可能只需20分鐘左右) 關火, 焗一會 (過20分鐘 <參考時間> 看看水是會被米吸收). 粥的稀的情度視乎水的分量)
請自己嘗試調校囉~

大宅

我試用了jm們介紹的真空杯加滾水焗米方法,好work呀!,又慳火,又方便,又綿!!!正!

禁止訪問

複式洋房

畀面勳章

yanbilly 發表於 12-7-21 01:39
回覆 Miclint 的帖子

我用燉「中」,唔使睇火,超綿,不過耐d,要兩個鐘
我都係用燉盅,不過真係好耐 有時趕時間就直接用養生鍋差唔多近一個鐘! 但成日煲到粘底,有咩方法唔會粘呢?

大宅

我用西施烋, 省火就是省錢, 省力,

別墅

朋友教我用好快的方法煲粥~~將水和米早一晚放在冰箱,第二日只需大約半小時就煲好粥底,加埋肉同菜只要一小時就得,請問有無人試過?

trainny  我試過,真係好快就綿,都是煮食叻的朋友教我的  發表於 13-7-14 17:31

禁止訪問

大宅

我是用小炖盅的(燉日本水蛋那種),我是先將猪肉、魚肉先煮熟,再用攪拌機攪一下,再加米,再攪拌。放小炖盅内,隔水炖半小時。後加蛋黄和菜。

大宅

创意哦!楼主高人啊 谢

複式洋房

Copy and paste

剛剛在0411媽咪會學了煲粥速成法, D粥真係煲得好綿, 慳時間又慳錢, 同大家分享下:

1. 先將一至兩湯匙米洗淨,然後放入真空焗杯/ 真空壺 (我用雜嘜牌, bought from Japan Home, very cheap price around $3X)

2. 加入100。C 滾水 (around 90% full), 焗 2-3 hrs

3. 打開真空壺 / 焗杯,d米已經開花,變成爛飯,把飯連水倒入煲內(我用瓦煲,also 雜嘜牌 bought from Japan Home around $1X) ,再加小小水,細火煮約8-10分鐘 → done 大功告成

P.S.
1. 有泡升起時,可以加入肉蓉/菜蓉/水果蓉,再滾多陣就OK
2. 用瓦煲記住睇火,否則很易燶

複式洋房

copy and paste

我記得大仔初初食粥時我都是用真空杯, 工人一早起身 (7:30)

1)
首先將米及水由明火煲滾數分鐘後, 立即放入真空杯焗
2)
到11:00a.m.左右便倒回不銹鋼小煲明火再煲數分鐘, 之後加肉 (初初是一片片肉調味, baby冇食, 後期才用肉碎), 加菜, 蛋黃之類. 滾多幾滾就o.k.啦.

我細仔現在只是食緊一小半米糊加蘋果或紅蘿蔔, 所以未試煲弼, 但都打算月中給他食粥了, 但我忘記baby幾多個月可食蛋黃, 菜及肉類? 可否提示. Thank you.

複式洋房

copy and paste

入真空杯前, 個杯要用滾水預熱(放入粥前才倒掉水), 米前一晚洗好浸住, 效果更佳, 焗得夠唔會似潮洲粥的,
我用一隻 T 字頭的炆燒罐.

跟洋人書講: 葉菜(除菠菜--一歲; 蕃茄亦是一歲), 肉類 (除魚---一歲),旦黃, 6個月可慢慢逐樣加.

初時給可先給肉蓉一段時間才給肉碎: 把煲粥的肉 (只需一部份)撈起加少少粥(濕濕地)用BLENDER打成醬,(也可加菜一起打, 我是成棵菜用少少水淥熟, 然後取出略剪入BLENDER) 滾返起粥仔時加入這個醬. 到BB稍大想他學 "妹" 野時, 就把一部份瓜菜切碎同入真空罐. 這樣才夠腍, 但會失營養, 而且BB會原粒POOH返出來,我覺得咁吸收唔到, 所以要有前面那個醬互相補足... 有得趙又有得吸收

[ 本文章最後由 納奧美 於 07-12-4 15:14 編輯 ]

大宅

參考下
http://nutritionmama2012.blogspot.hk/2013/04/blog-post.html

複式洋房

畀面勳章

我買左califXXnia beXX 的粥煲好方便仲有食譜送
好細個可以煲1碗粥我份量,而且可以KEEP WARM 一陣,
有時BB未餓可以等一等至食。

大宅

我用厚底的金屬煲

洋房

洋房

之前睇阿蘇話要大火煲

大宅

用珍珠米煲粥很快煲妹

複式洋房

想問下大家, 你地會用珍珠米定係普通白米??

洋房

將洗完嘅米放入冰箱, 可以的話最好就用雪冰嘅冰格,咁第二日拎出一粒一粒容易D量份量。雪過入冰箱嘅米會比平時剛洗完嘅米天加快變到軟棉棉的~有興趣可試一試

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊