嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 請問怎樣煲出綿綿靚粥地?及要用甚麼工具?

katie ma ma,

Can you please tell me the brand and where can i buy it, thanks a lot!

大宅

仔仔今個月可以食粥仔(第5個月),聽朋友叫我買砂煲仔煲,於是我去買,sales介紹我用真空煲,佢話砂煲仔又要睇火,又怕煲'濃',佢又講得冇錯嘅,但聴佢教我點煲都幾煩,請問大家有冇用過,好唔好用呀,你地會點用呢?因為都幾貴($8xx),我都想知多啲才考慮買唔買好.thanks.

複式洋房

CC828,
我用的牌子要返屋企先睇到,不過我知Sogo,千色店,新世界中心及先施(佐敦)都有, 因為次次去親d百貨公司,我媽咪實走埋d 推銷員度問長問短,仲成日有班係現場教煮餸,買咗嘢入會後就可参加,仲有埋dvd教妳點用煲同煮餸,現在我妹妹係英國住都係靠隻煮嘢食,仲叻過我。
P.S.星期一話你知。

民房

hi, estherleung我都係初哥, 昨日用砂煲試煲(日本城買),
覺得好好, 米(三湯匙)先用滾水浸一小時, 凍水同米一齊落,
一開始就用細火, 間中搞下, 都唔使o頂樣睇火, 煲個半鐘
熄火照放在爐具上焗半小時 , d粥己經好綿, 囡囡好鍾意吃
不過我有朋友就用飯煲都幾好哦...你試下...

民房

用 "御滋膳"嘅電子瓦煲, 十分好用. 省電又唔會滾捨. 按一個制就 ok.

洋房

Re: 請問怎樣煲出綿綿靚粥底?及要用甚麼工具?

本人唔係好叻煮飯不過煲粥底,千其唔好煲滾面層d泡。個d係粥的膠質可以令粥底錦d唔會水同米分開架!
該用戶已被刪除

洋房

hi, 各位媽咪:
首先將米用水浸半個鐘或以上,如果煲比bb食就用半杯米,最好用公仔麵煲用半煲水,打開煲蓋煲半個鐘或以上中火,不出一個鐘煲出綿綿靚粥底。 :wink:
:-?

洋房

The Panasonic rice cooker (with congee function one) can make good congee.

洋房

Also need to use good quality rice in order to make good congee.

複式洋房

用電飯煲粥, 吾駛睇火....又吾濃底. 好呀!!!

別墅

JuneAo,

How much's it?
I'm using Midea now,but not good!

大宅

If you want to 煲出米糊咁粥, 你要把米用攪拌器打碎成粉狀, and then you can boil the 米粉 with water about 10 minutes. Very easy and fast to make 綿綿靚粥.
I learnt it from 英文書.

複式洋房

DVD3

我個電飯煲都係Panasonic, 請問要落幾多米同水ga, 麻煩你講講步驟我知, 我試過用電子瓦煲但煲唔到, 好難因個份量. ?-( :-P

洋房

which brand of rice is good?
DVD3 寫道:
Also need to use good quality rice in order to make good congee.

民房

can you teach me ?????
[email protected]
jess :-o

民房

是將生米打成粉嗎?要加水嗎? thks!
(Dido white Flag) Well I will go down with this ship And I won't put my hands up and surrender There will be no white flag above my door I'm in love and always will be :-)

民房

i wonder why you don't make Nestle infant cereal for your babies. it is really convinient. just put warm water to make cereal.
does rice/porridge have more nutrition?

洋房

粉仔粥?
粉仔糊?

Pretty2006 寫道:
If you want to 煲出米糊咁粥, 你要把米用攪拌器打碎成粉狀, and then you can boil the 米粉 with water about 10 minutes. Very easy and fast to make 綿綿靚粥.
I learnt it from 英文書.

男爵府

買左個西施煲Panasonic SR-CK05 1-3人,非常方便.

首頁

尾頁

跳至