嬰兒食譜

跳至

首頁
34567...20

尾頁

複式洋房

Re: 請問怎樣煲出綿綿靚粥地?及要用甚麼工具?

Ellice 寫道:
用真空壺既媽咪,
想問:咁我想問焗耐d得唔得架﹖
比如隔晚焗,第朝起身先放落煲又如何﹖

焗得耐會臭架

複式洋房

有經驗嬸嬸話一次煲起粥料分開裝入食物盒, 存雪櫃, 要新鮮粥才放粥料入去, 有無人試過?

複式洋房

Hi all mama,

想請教, 聽講煲粥唔好用spoon "攪" 太多, 會好易有風, 如果唔"攪", 咪好易"chee"底 咁可以點做呀?

另外, 係咪可以放d果皮會"正氣"d?? :mrgreen:

Thanks!
徐家的"小可愛", 2005年1月25日 東區醫院出生, 係爸爸同媽媽 "心肝寶貝"

別墅

Yes, I follow meowmi's method, it's very good. Just want to add... if soak the 米 with water before putting it into the 真空壺, the congee gets more 綿 after we 焗 it in 真空壺 for 2-3 hrs.

縉媽 寫道:
meowmi,

你推介的方法真係好"正" 可以慳好多媒氣費及時間

複式洋房

dichiu :
咁你係咪只是焗就得?是否不用再用火煲?請賜教,因我想用一個最快捷最簡單方便的方法整粥仔, thanks
dichiu 寫道:
Yes, I follow meowmi's method, it's very good. Just want to add... if soak the 米 with water before putting it into the 真空壺, the congee gets more 綿 after we 焗 it in 真空壺 for 2-3 hrs.

[quote]
縉媽 寫道:
meowmi,

你推介的方法真係好"正" 可以慳好多媒氣費及時間
[/quote]

別墅

寶貝仔,

No, I do it like this:

1. wash 米 (about 2 tablespoons) and soak it with water for 2 hours
2. take out the 米 and put inside 真空壺
3. bring about 1.5 cup of water to a boil and add to 真空壺 (I usually use back the water I use to soak 米)
4. after 2 hours, pour out the congee and bring to boil and leave it on low heat for another 10-15 minutes for plain congee or you may add the meat and vegetable to boil for this 10-15 minutes

You may try and let me know if it works for you.

大宅

虎到金來勳章

Dichiu

Thanks

別墅

艾比熊微波專用稀飯調理鍋,有說明書,在荷花購買

男爵府

熱血勳章

yvonne22 寫道:
艾比熊微波專用稀飯調理鍋,有說明書,在荷花購買

好用嗎??

別墅

My personal opinion is to avoid using MICROWAVE to prepare any dishes or meals for baby.

民房

Hi all,
my bb is too trouble, he dont eat 煲粥, so i 要燉粥, congee is very very soft

大宅

我印尼褓姆就會漫米一晚﹐ 第二日早上就開始煲粥大概D粥開始杰就停﹐再用sau 機sau﹐ 拎sau機底下面o固D粥﹐就好綿囉﹐﹐﹐﹐﹐大概都唔洗半個鐘。。。要加菜就cut好﹐最後5-10分鐘先落一起煮。。。不過我就覺得只好用係細BB﹐大D就好似大過綿o瓜。。。

別墅

用dichiu一樣:
用真空煲一個鐘多d,再用明火一攪......綿晒,我奶奶都話靚!

大宅

Re: 請問怎樣煲出綿綿靚粥底?及要用甚麼工具?

先將米放油攪好,再放入boiling water.煮直至粥熟至白色.
用什麽煲都得,我未用過電飯煲煮.

複式洋房

我睇本書話將d米用熱水放在保溫杯浸過夜,然後煲,我試過,真係work. :lol:
:-) :-) :-) :-) :-)

複式洋房

請問有無媽咪用過壓力煲煲粥仔 ?

子爵府

醒目開學勳章

我夜晚用保溫杯浸左d米,第二朝d米係開晒,但保來保去都保唔到好綿咁既.....保極d米都係一粒粒爛晒....
]

複式洋房

We bought a National slow cooker.

It is very conveninet. It takes around 1 1/2 hour to cook very smooth and creamy congee. No hustle. No need to look after it.
Muichub

大宅

Thank you all of your suggestion. It is a great useful for me.

複式洋房

你用保溫杯浸得太耐啦
浸2-3個鐘已經夠
煲個陣時, 要一邊攪一邊用慢火
媽咪教架
angelcheung 寫道:
我夜晚用保溫杯浸左d米,第二朝d米係開晒,但保來保去都保唔到好綿咁既.....保極d米都係一粒粒爛晒....

首頁
34567...20

尾頁

跳至