婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

件事係咁...叔仔同奶奶住係公屋...但係養左一隻狗...最近比房屋署知道佢養左一隻狗...要扣分同埋要隻狗走...咁我叔仔就同我老公講...要放隻狗係我地屋企暫養...我老公應承左佢...佢隻狗黎到我屋企周圍屙尿我都忍佢...佢仲要跳上梳化屙濕張墊...張墊無得買架啦...咁都算...我忍...佢成日咬阿女...算我忍...我唯有睇實我個女...但係尋晚我終於忍無可忍啦...我本身有兩隻狗...打到我其中隻細狗流左好多血...我老公幫隻狗止血既時候...隻狗係到喊...好可憐...你知唔知道我好心痛...我養左佢五年...佢未受過咁既傷害...我同老公講...話知你阿媽有無屋住...總之我要你細佬聽日好拎走隻狗...

[url=http://lilypie.com][img]

侯爵府

d狗去到第2個地方一定係咁家喇.叫你叔仔拎佢去狗酒店啦.

子爵府

好媽媽勳章

點解隻狗咬你個女你都可以忍,但係咬傷你隻狗你就忍唔到

禁止訪問

別墅

忍無可忍o既時候,
就係拒絕o既時候啦

水晶宮

最憎果d人養狗又唔教狗 !
樓主都有狗 都知道錯不在狗狗,狗狗主人都唔教 真係黑人憎……
快d叫佢羅去教下隻狗先啦!咬人咁離譜!

子爵府

畀面勳章

原帖由 driedpork 於 10-1-14 18:44 發表
我都唸到同樣問題, haha!

英雄所見略同

大宅

原帖由 onon2000 於 10-1-14 19:09 發表

英雄所見略同

我諗樓主既意思係叔仔隻狗[咬]佢女女係玩0個0的咬 , 而狗仔之間既咬係打文既咬~我之前住村同養過狗..我明既=] 小心0的分開 女女同你養既狗啦..或者..因為叔仔既狗可能冇安全感所以會有攻擊行為!

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

果隻咩狗, 大唔大隻? 可唔可以困起佢先呀?
基本上去到一個新環境都會係咁, 徐非個主人教得佢好好啦... 你帶一隻新既狗返屋企點都要困起佢, 等屋企有人得閒既時候先好放佢出黎呀!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

同佢講,一係就拎返走..一係你掉左佢...

我奶奶2月返香港,姑奶隻狗唔知要唔要我睇...我已經講明..一係佢拎走..一係我只會擺佢係花園,唔會理佢....

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 shannnb 於 10-1-14 18:53 發表
最憎果d人養狗又唔教狗 !
樓主都有狗 都知道錯不在狗狗,狗狗主人都唔教 真係黑人憎……
快d叫佢羅去教下隻狗先啦!咬人咁離譜!

同意!!! 好多人都唔識教狗啦, 狗有性o既我覺得唔會亂咬人, 不過經狗主種容就另作別論.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 sukili1981 於 10-1-14 18:40 發表

其實隻狗係芝娃娃...我明白所有狗去新地方一定唔慣...但係隻狗係我奶奶屋企都係周圍屙...我叔仔有教佢...但係都無用...我都預左佢會周圍屙...但係無諗過佢會跳上我張梳化屙...佢咬我個女...係因為我個女成日摸佢...佢唔鍾意...咁我都明白...我個女係煩左D...而且佢都係嚇我個女...唔會見血...但係我隻狗真係見血...係咬頸...我都想分開佢地...但係屋企又唔係大...邊有位分呢...不過好彩我叔仔都明白...帶隻狗走...尋晚我老公仲話隻狗黎左之後攪到仲嘈喧巴閉...

伯爵府

畀面勳章

i think so....

原帖由 sukili1981 於 10-1-14 18:40 發表

大宅

嘩!!!佢咬頸就想拎佢命架喇,o係你叔仔黎接番隻狗之前你一定要將佢同你家人同你2隻狗分開先, 冇地方就用狗帶"邦"住佢係厠所/kitchen先, 以免又有血案發生啊..

原帖由 onon1022 於 10-1-15 12:22 發表

其實隻狗係芝娃娃...我明白所有狗去新地方一定唔慣...但係隻狗係我奶奶屋企都係周圍屙...我叔仔有教佢...但係都無用...我都預左佢會周圍屙...但係無諗過佢會跳上我張梳化屙...佢咬我個女...係因為我個女成日摸佢.. ...

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

有冇困籠?
如果佢地一日唔搬,
隻狗咪一日都要留o係你地屋企!?
拎返去佢地度啦,
呢d係佢地自己既責任!
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 siu_lo 於 10-1-15 20:14 發表
嘩!!!佢咬頸就想拎佢命架喇,o係你叔仔黎接番隻狗之前你一定要將佢同你家人同你2隻狗分開先, 冇地方就用狗帶"邦"住佢係厠所/kitchen先, 以免又有血案發生啊..

...

我就係好驚...所以先迫老公打電話比叔仔叫佢拎走隻狗...我阿媽屋企既兩隻狗就算點打交...都唔會咬頸...所以個晚見到咁多血...我真係驚狗狗會死...

大宅

光怪綠離社會,為人父母者,不以家庭成員,家庭情況為第一優先的考慮點來處理事情,反而為了心愛的狗!
或許,那狗已被視為家庭成員之一,而且在家中的年資,狗—五年,女—一年,狗重而好輕,對嗎?
不能理解的心態!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

原帖由 rbaggio74 於 10-1-21 15:50 發表
光怪綠離社會,為人父母者,不以家庭成員,家庭情況為第一優先的考慮點來處理事情,反而為了心愛的狗!
或許,那狗已被視為家庭成員之一,而且在家中的年資,狗—五年,女—一年,狗重而好輕,對嗎?
不能理解的心態! ...

我反而不能理解你的心態, 或是可能你對狗的理解唔多, 樓主之前己講, 那狗狗咬她女女, 是因她女女常攪隻狗, 隻狗示意不喜歡, 只是嚇佢, 不是真的咬女女, 如果養過狗既人會明白我既意思。正如狗與狗玩或狗與狗打架, 都只是輕力的咬, 不會見血, 就好像小朋友與小朋友玩打架咁, 但如果樓主叔仔隻狗咁樣attack樓主隻狗是敵意attack, 所以我覺得樓主反應好正常, 並唔係你所指樓主緊張隻狗多過個女。我相信真正愛狗既人, 唔係因為年資既問題而決定愛bb多或狗狗多, 只是沒養過狗或不是真正愛狗的人對狗既了解不多吧!!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

係囉, 可能佢冇聽書
原帖由 kwokbobo 於 10-1-21 16:52 發表

我反而不能理解你的心態, 或是可能你對狗的理解唔多, 樓主之前己講, 那狗狗咬她女女, 是因她女女常攪隻狗, 隻狗示意不喜歡, 只是嚇佢, 不是真的咬女女, 如果養過狗既人會明白我既意思。正如狗與狗玩或狗與狗打架, ...
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 rbaggio74 於 10-1-21 15:50 發表
不能理解的心態! ...

其實我覺得你有少少侮辱我...可能字面既問題掛...對所有父母黎講...無野比自己既子女梗重要...但係反事都要睇清楚件事...而且可能你未養過狗...養狗既人...都會將狗狗當成自己既家人...我家兩隻狗同我兩個小朋友相處好好...我地互相同哥哥妹妹黎稱呼對方...雖然每個人想法唔同...所以我唔需要你既認同...

首頁

尾頁

跳至